به گزارش خبرنگار ایرنا، ۲۲ مرداد سال ۱۳۹۳ پس از همایش بزرگ مشترک بین دولت و تشکلهای اجتماعی که با شرکت سه هزار سازمان مردمنهاد کشوری و با حضور رییسجمهور وقت برگزار شد، به درخواست این سازمانها از رییس جمهور و تصویب شورای فرهنگ عمومی، روز ۲۲ مرداد بهعنوان روز «تشکلها و مشارکتهای اجتماعی» نامگذاری شد تا تلنگری برای یادآوری باشد که در دنیای کنونی از جمله شاخصهای جوامع توسعهیافته، میزان مشارک مردم، فعالیت مدنی افراد و تشکلهای غیردولتی است و توسعه پایدار بدون حضور آنها، به نظر ناممکن می رسد.
تجربه نشان داده است اگر مردم پای کار باشند و در تصمیمسازی، نظارت و اجرا وارد شوند، بی تردید چالشها و دغدغهها برطرف خواهد شد و سازمانهای مردم نهاد ظرفیتی هستند که میتوانند دیدگاههای مردم با دولت را به یکدیگر نزدیک کنند؛ به همین جهت هر قدر جامعه مدنی از نظر کیفی و کمی مشارکت کند، جوامع به سمت توسعه، رفاه و پیشرفت گام برمی دارند و در سالهای اخیر خوشبختانه روند خوبی در فعالیت های جامعه مدنی شکل گرفته و قشر متوسط جامعه به سمت فعالیت های مردمنهاد روی آوردهاست.تجربه نشان داده است اگر مردم پای کار باشند و در تصمیمسازی، نظارت و اجرا وارد شوند، بی تردید چالشها و دغدغهها برطرف خواهد شد.
سمنها یا سازمانهای مردم نهاد به عنوان رکن سوم جوامع، به دلیل گسترش فرایند جهانیشدن و کاهش قدرت دولتها، در برخورد با مسائل اجتماعی از قبیل محیط زیست، صلح، فقر، اعتیاد، سلامت، فعالیتهای انساندوستانه، خانوادگی، مذهبی، پژوهشی گردشگری و میراث فرهنگی، نقش موثری در ثبات و آرامش جامعه دارند، به گونه ای که دانشمندان از آنها به عنوان «دماسنج اجتماعی» یاد میکنند.
تشکلها، انجمنها، سمن ها (سازمانهای مردم نهاد) برای کسب سود و منفعت فعالیت نمی کنند و کمترین وابستگی را به نهادهای صاحب و اعمال کننده قدرت سیاسی در جامعه یعنی دولت دارند، اما در عین حال با سپردن بخشی از وظایف دستگاه های اجرایی به سمنها، می توانند به عنوان بازوان توانمند در پیشرفت، توسعه و پیشبرد اهداف کمک کنند.
چندی پیش سید محمدرضا هاشمی استاندار سمنان با اشاره به چالش کاهش نرخ جوانی جمعیت در استان، گفت: تشکلهای مردم نهاد برای فعالیت در زمینه فرهنگسازی و ترغیب جامعه به فرزندآوری در استان تشکیل شود و این موضوع نشان از نفوذ و اثرگذاری سازمانهای مردم نهاد در جامعه دارد.
ساماندهی و شبکهسازی، ضرورتی برای توسعه سازمانهای مردمنهاد
نهادینه کردن مشارکت اجتماعی با توسعه هدفمند و نظام مند تشکلهای مردم نهاد ارتقای سرمایه اجتماعی را به همراه دارد و تحکیم و تثبیت سرمایه اجتماعی به واسطه نهادینه کردن مشارکت های اجتماعی پیشرفت و توسعه را به ارمغان خواهد آورد و تاثیرگذارترین و بهترین نقش مسوولان در افزایش مشارکت های اجتماعی توجه به آموزش های مدنی، سیاسی و فرهنگی است که همگی از طریق آموزش های همگانی محقق میشود.
شبکهسازی سازمانهای مردم نهاد در موضوعات تخصصی و ساماندهی با رویکرد استفاده از ظرفیتهای مجموعه تشکلها از اهمیت بالایی برخوردار است و در پیشبرد اهداف و توسعه در بخشهای مختلف مانند گردشگری، فرهنگی، مذهبی، پژوهشی و اجتماعی کمک کننده است.
طبق گزارشها به ازای هر ۲ هزار نفر، یک مجموعه مردم نهاد در استان سمنان وجود دارد و سمنان از این لحاظ جزو سه استان برتر کشور است و تقویت کیفی و تخصصی شدن فعالیت این تشکلها راه میانبر تحقق برنامههای توسعه و راهبردهای دولت سیزدهم در گفتمانسازی است.
سازمانهای مردم نهاد استان سمنان در بیش از ۱۷ موضوع تشکل، فعالیت دارند که از این تعداد ،موضوعات و مسائل اجتماعی با ۴۱ تشکل، بالاترین عنوان را دارد و موضوعات مربوط به زنان، خانواده و مسایل فرهنگی در رتبه های بعدی قرار دارند و در مجموع، استان سمنان در حوزه کودک، خیریه ها و سازمان های عامالمنفعه، از وضعیت مطلوبی برخوردار است.
بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ از سوی مرکز آمار کشور، جمعیت استان سمنان با هشت شهرستان، ۷۰۲ هزار و ۳۶۰ نفر است و ۳۸ درصد جمعیت استان را جوانان تشکیل میدهند.
بر این پایه، شهرستانهای سمنان و شاهرود هر یک بیش از ۲۰۰ هزار نفر، دامغان نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر، گرمسار ۸۰ هزار نفر، مهدیشهر ۵۰ هزار نفر، میامی ۴۰ هزار نفر، سرخه ۲۰ هزار نفر و آرادان ۱۵ هزار نفر جمعیت دارند.
استان سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استانهای کشور ایران است که با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب میشود.
این خطه از جانب شمال به استانهای خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استانهای خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استانهای تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.
نظر شما