به گزارش خبرنگار ایرنا، « داوود قنبریان» روز چهارشنبه در آیین آغازین پانزدهمین کنگره ملی و نخستین کنگره بین المللی مهندسی مکانیک بیوسیستم و مکانیزاسیون کشاورزی که در سالن شهدای دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مستقر در کرج برگزار شد، افزود: پایین بودن ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی دلیل محکمی بر ضرورت افزایش تعامل و همکاری متقابل بین دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی و همچنین وزارت جهاد کشاورزی است.
وی تصریح کرد: به همین منظور سند تحول مکانیزاسیون و صنایع غذایی با همت مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی و تکمیلی در حال انجام است که با این مهم ساختارهای جدید شکل گرفته در این حوزه تثبیت می شود.
وی گفت: برای افزایش این تعامل و همکاری که خلاء آن احساس می شود توجه به مکانیزاسیون باغات و گیاهان دارویی، فناوری های نوین مثل هوش مصنوعی و پهبادها، کشاورزی با آب دریا و پرورش ماهی با آب دریا، کشاورزی در بیابان و نانوتکنولوژی و مهمتر از همه یک نقشه راه جامع برای هوشمند سازی کشاورزی ضروری است.
ماشین های کشاورزی باید با مزارع متناسب شود
قنبریان با بیان اینکه توجه به مقیاس ها در کشاورزی و متناسب بودن ماشین با مزرعه باید در کشور انجام شود، افزود: در این دهه های اخیر برعکس این موضوع عمل شده بطوریکه زمین ها و اراضی را متناسب با ماشین ها درآورده ایم که با الگوگیری از کشورهای غربی بوده است.
وی اظهار کرد: توجه به مفاهیم و مبانی علمی زنجیره ارزش از جمله مواردی است که باید زمینه مناسب برای نقش آفرینی بیشتر در تعامل بخش دانشگاه ها و تحقیقاتی و اجرایی کشور باشد.
یک نسخه واحد مکانیزاسیون برای تمام بخش ها غیرقابل اجرا است
مدیرعامل شرکت فنی مهندسی آب و خاک پارس وزارت جهاد کشاورزی نیز در این کنگره علمی گفت: در نگاه به تولیدات محصولات کشاورزی و فراورده ها از لحاظ کمیت و کیفیت و همچنین مصرف انرژی و سرانه همه پارامترهایی که منجر به یک محصول می شود به لحاظ قیمت در سطح کلان و خرد نسبت به کشورهای پیشرو و یا در سطح مزارع در کشور ما آسیب هایی دارد که بخشی از این آسیب ها و چالش ها به ماشین آلات و مکانیزاسیون کشاورزی برمی گردد.
«مهدی قاسمی» با بیان اینکه کشاورزی به صورت بسته ای است که هر بخشی از اقدامات و فعالیت ها بر روی از بخش کشاورزی موثر است تا تمام بخش ها پیش برود، افزود: در بحث رقابت پذیری محصولات و کمیت آن در تولید چالش داریم که بخشی از آن به مکانیزاسیون برمی گردد که وظیفه دست اندرکاران این حوزه را بیشتر می کند.
وی اظهار کرد: نمی توان یک نسخه واحد را برای تمام مکانیزاسیون ارایه کرد زیرا یکی در صنایع خرد است و بخشی نیز در سطح کلان کار می کنند که بایستی گزینه ها و رویه ها و فرایندهای خاص خود را داشته باشند.
وی ادامه داد: یکی از اتفاقاتی که در سه دهه اخیر در کشور انجام شد ایجاد شرکت آب و خاک پارس است که وظیفه تجهیز و نوسازی اراضی و تسطیح اراضی و سیستم های آبیاری کشاورزی کشور را اجرا کرده که می توانست مدلی برای تاثیرگذاری در مقیاس کلان باشد.
جای خالی شرکت های فناور و مکانیزه با یک برند معتبر
قاسمی اضافه کرد: یکی دیگر از مدل ها که امروز جایش خالی است واحدهای فناور و مکانیزه است که بایستی بیشتر گسترش یابد تا در سراسر کشور منشاء اثر باشند که تحت یک برند شرکت های فناور فعالیت خود را با حق انحصاری و در قالب پروتکل های علمی به کشور ارایه دهند.
وی با بیان اینکه تجربه شرکت آب و خاک پارس با سابقه ای حدود ۳۰ ساله خوب بوده که بطوریکه برای زهکشی و تجهیز و نوسازی اراضی که کارهای اثرگذاری را در عرصه کشاورزی کشور است را انجام داده است.
وی افزود: امروز هم بایستی برای ارتقای وضعیت کشاورزی کشور استفاده از واحدهای فناور در قالب شرکت ها باشد که با سرعت بیشتری باشد ضمن اینکه در حوزه صنایع تبدیلی وتکمیلی هم در مقیاسی های مختلف انجام شود تا ضمن اینکه بهره وری بالاتری در کشاورزی شاهد باشیم از لحاظ کمی و کیفی ارتقاء یافته و انرژی کمتری نیز صرف شود.
شرکت آب و خاک پارس ۴۰ هزار و ۵۰۰ ماشین آلات و ادوات مختلف کشاورزی در سراسر کشور دارد ضمن اینکه موزه ای از انواع ماشین آلات کشاورزی در محل این شرکت واقع در منطقه مشکین دشت کرج دایر شده است.
پانزدهمین کنگره ملی و نخستین کنگره بین المللی مکانیک بیوسیستم و مکانیزاسیون کشاورزی به مدت سه روز در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران ادامه دارد.
به گفته دبیر علمی کنگره بینالمللی مهندسی مکانیک بیوسیستم و مکانیزاسیون کشاورزی «طراحی و ساخت»، «فناوری پس از برداشت»، «انرژیهای تجدیدپذیر» و «مکانیزاسیون کشاورزی و مهندسی ماشینهای صنایع غذایی» از محورهای اصلی این کنگره است.
«شاهین رفیعی» با بیان اینکه بیش از ۳۰۰ مقاله به دبیرخانه ارائه شد که پس از داوریهای انجام شده ۷۵ مقاله بصورت سخنرانی و بیش از ۱۵۰ مقاله به صورت پوستر ارائه شده، اظهار کرد: ۷۵ مقاله در چهار سالن به صورت همزمان ارائه میشود که ۲۵ درصد مقالات به زبان انگلیسی ارائه خواهد شد.
استاد دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: در این کنگره سه سخنران کلیدی از داخل و سه سخنران کلیدی از خارج کشور سخنرانی میکنند.
در حاشیه این کنگره نمایشگاهی از آخرین دستاوردهای نوین بخش مکانیزاسیون کشاورزی برگزار می شود.
نظر شما