به گزارش خبرنگار ایرنا، محمد طاهریان روز پنجشنبه در نشست خبری افزود: نهاد کتابخانه های کشور یک نهاد عمومی غیردولتی است، درآمد این نهاد یکی از محل حق عضویت شهروندان است که بسیار ناچیز محسوب می شود و بخشی از محل مشارکت خیران در کتابخانهسازی و در اختیارقراردادن فضای کتابخانه ای است.
وی با اشاره به منبع اصلی اعتبارات کتابخانه های عمومی کشور، افزود: طبق ماده ۶ قانون تاسیس کتابخانه های عمومی کشور، همه شهرداریهای کشور موظف هستند حداقل نیم درصد از درآمدهای خود را به کتابخانه های همان شهر اختصاص دهند.
طاهریان با اشاره به پرداخت شهرداریهای استان سمنان در این زمینه با درصدهای مختلف، افزود: از شهرداریهای چهار شهر بزرگ استان انتظار می رود در این زمینه مشارکت جدی تری داشته باشند، زیرا در برخی شهرهای کشور شهرداریها حتی در ساخت کتابخانه ها نیز مشارکت دارند.
وی یادآور شد: طی سالهای اخیر با تمام شهرداریهای استان سمنان در این زمینه رایزنی هایی انجام شده است، نسبت به گذشته پرداخت این شاخص بهتر شده ولی در شهرهای بزرگ، شهرداریها به این تکلیف قانونی به میزان لازم عمل نمی کنند.
به گفته مدیرکل کتابخانه های عمومی استان سمنان، به جز حقوق و دستمزد کارکنان، تمام هزینه های مربوط به کتابخانه ها از تامین مابع جدید تا زیرساختها و تجهیزات، باید از محل کمک تکلیفی و قانونی شهرداریها تامین شود.
وی با اشاره به اینکه مشکلات مالی اصلی ترین دلیل مسایل متعدد کتابخانه های استان از جمله به روزنبودن منابع کتابها است، گفت که بالاترین میزان حق عضویت سالانه در کتابخانه های استان سمنان ۵۰۰ هزار ریال و مربوط به کتابخانه مرکزی شهر سمنان است و در شهرستان میامی و برخی مناطق روستاییاستان به طور کلی عضویت رایگان است.
طاهریان برای شفافیت در زمینه حق کتابخانه ها از نیمدرصد درآمد شهرداری ها، تاکید کرد: نیمدرصد از محل درآمدهای شهرداریها، طبق قانون به نام کتابخانه ها است و به صورت امانت اعتباری در اختیار شهرداریهای قرار می گیرد و شهرداری ها نباید در پرداخت این سهم قانونی کوتاهی کنند.
وی به نمونه ای از کمبودهای اعتباری و مشکلات آن در خدمت رسانی به شهروندان در شهر سمنان اشاره و بیان کرد: ۲ ماه از تابستان امسال سالن مطالعه کتابخانه مرکزی سمنان تعطیل و دلیل آن مشکل سامانه سرمایشی بود که تعمیر جزیی آن نیازمند سه میلیارد ریال بود و توان پرداخت آن وجود نداشت که این مساله باعث ایجاد برخی نارضایتی ها شده بود.
چشمانداز ساخت ۲ کتابخانه در دامغان و سرخه
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان سمنان درباره درنظرگرفتن زمین برای ساخت کتابخانه در شهر سرخه، بیان کرد: اکنون برای کتابخانه فضای اجاره ای در نظرگرفته شد و با همکاری مدیریت شهری در حال خدمت رسانی است. فضایی کوچک است ولی در مکان مناسب قرار دارد.
وی تاکید کرد: خدمات کتابخانه ای در سرخه تعطیل نیست و از سوی دیگر، فصایی در شهر سرخه با همکاری یک واحد تولیدی برای ساخت در نظر است و این شهر باید با اعتبارات دولتی نیز یک کتابخانه داشته باشد و یک کتابخانه برای این شهر کم است.
وی با اشاره به تلاش برای ساخت کتابخانه استاندارد در شهر دامغان نیز اضافه کرد: برای این کار ۲ سال است تلاش می شود که کتابخانه ای استاندارد ایجاد شود. اکنون زمین مهیا شده و ۵۰ میلیارد ریال از سوی یک خیر دامغانی برای ساخت این مجموعه مشارکت میشود.
طاهریان افزود: شهر دامغان اکنون سه کتابخانه دارد و در این شهرستان ۱۰ کتابخانه فعال است.
فواید انتخاب سمنان به عنوان پایتخت کتاب
وی با تبریک انتخاب سمنان به عنوان پایتخت کتاب ایران افزود: مهمترین مزیت این انتخاب این است که شاخص های نهفته و پنهان شهر سمنان عملیاتی می شود.
طاهریان ادامه داد: شهروندان سمنان کتابخوان هستند و سرانه مطالعه در سمنان نسبت به متوسط کشور بالاتر است. استان سمنان در حوزه کتابخوانی حرف برای گفتن دارد.
وی یادآور شد: افزایش مشارکت دادن سمنان در رویدادهای فرهنگی کشور از جمله اختصاص غرفه و حضور در نمایشگاه ها، امکان افزایش اعتبارات، و شناخته شدن زمینه های فرهنگ استان، از آثار انتخاب سمنان به عنوان پایتخت کتاب ایران است.
مدیرکل کتابخانه های استان سمنان تاکید کرد: شهرهای دیگر استان مانند شاهرود نیز ظرفیت پایتخت کتاب شدن دارند، امید است در سالهای آینده نیز عنوان پایتختی کتاب در استان باقی بماند.
وی درباره میزان «سرانه مطالعه» و مسایل مرتبط با شناخت دقیق این شاخص فرهنگی نیز گفت که ۲ منبع شامل مرکز آمار ایران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه اظهار نظر قانونی دارند. ولی آنچه که مشخص است افزایش سرانه مطالعه، کاهش آسیبها و بزه های اجتماعی در گرو تخصیص اعتبارات لازم به حوزه کتابخانه های استان سمنان است.
وی یادآور شد: ۲ سال پیش و در زمان حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی «سرانه مطالعه» برای کشور درهفته یک ساعت و نیم و در استان سمنان یک ساعت و ۴۰ دقیقه عنوان شد و استان سمنان در این شاخص از متوسط کشوری جایگاه بالاتری دارد.
مدیرکل کتابخانه های استان سمنان تعداد کتاب اهدایی مردم در سال ۱۴۰۲ را ۱۵ هزار و ۷۰۰ نسخه عنوان کرد.
فعالیت پنج سالن مطالعه خصوصی یا پانسیون مطالعاتی
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان سمنان با اشاره به اینکه در شهر سمنان ۲ سالن مطالعه با مشارکت بخش خصوصی وجود دارد و در کل استان پنج سالن فعال است، افزود: سه سالن نیز در مرحله تاسیس قرار دارد.
وی یادآور شد: در این مجموعه ها خدماتی اضافه نسبت به سالنهای مطالعات کتابخانه های عمومی به مراجعان ارایه میشود و بنا به سطح خدمات، گستره فضا و زیرساختها، وجهی از مراجعان دریافت میشود که شاخص قیمتی در این زمینه تعیین شده است.
۵۰ هزار نفر از شهروندان استان سمنان در ۷۶ کتابخانه نهادی و مشارکتی در شهرها و روستاها عضویت دارند که ۶ و ۲ دهم درصد از جمعیت استان را شامل میشود.
۳۴ کتابخانه نهادی شهری و ۲۲ کتابخانه نهادی روستایی، ۱۳ کتابخانه مشارکتی شهری و چهارکتابخانه مشارکتی روستایی به همراه سه کتابخانه مستقل شهری، در استان سمنان فعالیت دارند.
نظر شما