به گزارش ایرنا، فشار خون بالا یا همان بیماری خاموش را بارها از اطرافیان خود شنیده اید؛ بیماری که این روزها در اثر تغییر سبک زندگی و تغذیه ناسالم در جامعه جولان می دهد و بسیاری از افراد به دلیل بی علامت بودن این بیماری از وجود آن در خود بی خبر هستند.
فشارخون بالا جزو بیماری های متابلیک غیر واگیردار است که در آن فشار خون در شریانها بالا میرود و به دنبال این افزایش فشار، قلب باید برای حفظ گردش خون در رگهای خونی شدیدتر از حالت طبیعی فعالیت کند.
این بیماری به راحتی با یک اندازه گیری ساده فشارخون در خانه یا مراکز درمانی با استفاده از دستگاه فشارخون، قابل تشخیص، درمان و کنترل است اما در این میان نیمی از افراد مبتلا به آن از بیماری خود مطلع نیستند و بسیاری از بیماران زمانی از فشار خون خود با خبر میشوند که روند درمان آنها را بسیار سخت و زمینه ابتلای آنها را به بیماری های قلبی و عروقی و سکته مغزی فراهم کرده است.
کارشناسان بر این باورند که زندگی ماشینی و تغییر سبک زندگی عرصه را برای سرکشی این بیماری و هدف گیری سلامت شهروندان گسترش داده است.
هدف گیری که خراسان شمالی با یک میلیون نفر جمعیت از آن در امان نمانده است و براساس آخرین پیمایش ها حدود ۳۸ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال استان با آن درگیر هستند.
ابتلای ۳۸ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال
مدیرگروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی می گوید: براساس آخرین پیمایش ها، ۳۸ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال استان فشار خون دارند که این رقم بالاتر از میانگین کشوری است.
دکتر فلوریا انفرادی می افزاید: براساس پیمایش های سال ۱۴۰۰ ، خراسان شمالی دومین استان از نظر شیوع فشار خون بالا در کشور است.
به گفته وی؛ میانگین کشوری فشارخون بالا در افراد بالای ۲۵ سال ۳۲ درصد است.
انفرادی ادامه می دهد: از نظر جنسیتی تفاوت چندانی بین آمار مردان و زنان مبتلا به فشار خون بالا نیست اما آمار فشار خون بالا در بانوان پس از سن یائسگی افزایش یافته است.
فشارخون از دلایل اصلی سکته مغزی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز می گوید: فشار خون بالا، چربی خون و رژیم غذایی نامناسب از دلایل اصلی افزایش شیوع بسیاری از بیماری ها همچون سکته مغزی در استان است.
به گفته دکتر امیرعلی قهرمانی؛ سال گذشته ۷۶۴ مورد سکته مغزی در بیمارستان های استان بستری و تحت مراقبت های درمانی قرار گرفتند.
وی می گوید: تشخیص زودهنگام بیماری فشار خون بسیار مهم است به گونه ای اندازه گیری منظم آن میتواند به بیمار و پزشک کمک کند تا هر گونه تغییری را متوجه شوند.
قهرمانی ادامه می دهد: درمان فشار خون بالا شامل داروهای تجویزی و تغییر شیوه زندگی سالم است و اگر این بیماری درمان نشود، میتواند منجر به مشکلات سلامتی از جمله حمله قلبی و سکته مغزی شود.
متخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) در خراسان شمالی خاطرنشان می کند: اصلاح سبک زندگی و توجه به سلامت عمومی می تواند نقش موثری در پیشگیری از بیماری فشار خون داشته باشد.
ضرورت رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری
مدیرگروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به دلایل ابتلا به فشار خون بالا، می گوید: مصرف غذاهای شور، مصرف کم میوهها و سبزیجات، کم تحرکی و برخی عوامل ارثی از دلایل ابتلای به این بیماری هستند.
وی بیان می کند: فشار خون بالا قابل پیشگیری است به گونه ای که می توان با اصلاح شیوه زندگی و پیروی از رژیم غذایی سالم و فعالیت جسمی مداوم از آن جلوگیری کرد.
انفرادی می گوید: مصرف غذاهای شور (گوشت نمک سود شده، کنسروی، همبرگری، سوسیس و کالباس، سبزی کنسرو شده، کراکرها، چیپس، پفک، خیار شور، ماهی شور و دودی، سوپ آماده، ترشی، آجیل شور و نظایر آن) باید کمتر شود و با توجه به نقش پتاسیم در پیشگیری و درمان فشارخون بالا در برنامه غذایی روزانه باید از میوهها، سبزی ها، حبوبات و غلات استفاده کرد.
اجرای طرح غربالگری دیابت و فشار خون
مدیرگروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به آغاز «پویش ملی سلامت» از ۲۰ آبان تا ۱۵ دی در کشور، می گوید: ۶۲۰ هزار نفر جمعیت بالای ۱۸ سال در این استان واجد شرایط غربالگری دیابت و فشار خون برای ارتقای برنامه سلامت خانواده هستند.
انفرادی می افزاید: شهروندان برای بررسی وضعیت سلامت خود در قالب غربالگری بیماریهای دیابت و فشارخون میتوانند به مراکز جامه سلامت و خانههای بهداشت در سراسر خراسان شمالی مراجعه کنند.
وی از شهروندان خواست در «پویش ملی سلامت» غربالگری بیماریهای دیابت و فشارخون شرکت و به صورت رایگان میزان فشار خون و قند خون خود را بررسی کنند.
انفرادی ادامه می دهد: اگر در غربالگری سلامت، فشارخون و یا قند خون فرد بالا تشخیص داده شود، فرد به پزشک مرکز ارجاع و اقدامات لازم برای بهبودی وی انجام می شود.
مدیرگروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی خاطرنشان می کند: پیشگیری از بیماری بهترین راهکار برای ارتقای سلامت است به گونه ای که با اجرای برنامه هایی همچون پویش ملی سلامت و آگاه بخشی به جامعه هدف می توان از بسیاری هزینه های درمان جلوگیری و کیفیت زندگی مردم را ارتقا داد.
به گفته انفرادی؛ ۵۰ درصد افراد دارای بیماری دیابت و یا فشار خون از بیماری خود اطلاعی ندارند.
به گزارش ایرنا، براساس اعلام وزارت بهداشتف درمان و آموزش پزشکی، ۸۳ درصد از کل مرگ و میرهای بیمارستانی مربوط به بیماریهای غیرواگیر است.
فشار خون یکی از علائم اصلی حیات است، هنگامی که سرخرگهای بزرگ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک نیز باریکتر شوند، فشار خون بالا میرود.
چاقی و اضافه وزن، کشیدن سیگار و استرس از جمله عوامل ابتلای افراد به فشار خون بالا است.
خراسان شمالی یک میلیون نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد از آن در نواحی روستایی سکونت دارند.
نظر شما