زندگی دوباره از کارتن خوابی تا پاکبانی

بیرجند - ایرنا - ۲ جوان بعد از ترک اعتیاد و با حمایت مرکز فوریت‌های اجتماعی شهر بیرجند از کارتن خوابی به پاکبانی رسیدند و روسفید به آغوش خانواده بازگشتند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حسن و محمد که سال‌ها گرفتار اعتیاد بودند بعد از طرد خانواده‌ها و کارتن خوابی، گذرشان به مجتمع فوریت‌های خدمات اجتماعی شهرداری بیرجند افتاد و توانستند با غلبه بر این بلای خانمانسوز، زندگی عادی را از سر بگیرند.

اگرچه روزگاری هر کدام زندگی و خانواده‌ای داشتند اما از روزی که آتش اعتیاد به جانشان افتاد سرگردان کوچه و خیابان شدند از همین رو در گرمای تابستان و سرمای زمستان حیران بودند و حسرت سقفی برای زندگی به دلشان مانده بود.

این ۲ جوان هنوز سه دهه از عمرشان نگذشته بود که خواسته یا ناخواسته اعتیاد و عواقب خطرناکش با آنها پیوند خورد و ظاهرشان را خموده و سیه چرده کرد.

همین وضعیت سبب شد تا از سوی اطرافیان طرد شوند برای همین روزها و شب‌های زیادی را زیر پل‌ها، داخل بوستان‌ها، آرامستان و هر جایی که از تیررس نگاه‌ها در امان باشند از سرگذراندند.

اگر ماه‌ها حمام نرفته و غذای درستی نخورده باشند چاره‌ای نداشتند جز اینکه به عواقب رقت‌بار اعتیاد و کارتن خوابی تن دهند و در کنارش با ده‌ها خطر دیگر لحظه لحظه زندگی را ببازند تا اینکه بخت یارشان شد و یک شب ماموران مرکز فوریت‌های اجتماعی شهرداری بیرجند آنها را از زیر پل به گرمخانه بردند.

مجتمعی که شب‌های سرد را در فضایی گرم تبدیل به خانه‌ای موقت برای بهبود وضعیت و ساختن زندگی دوباره کرده است.

مجتمع فوریت‌های خدمات اجتماعی شهرداری بیرجند اسفند سال ۱۳۹۹ راه‌اندازی شد و پس از آن در دوره جدید مدیریت شهری، گرمخانه در آن راه‌اندازی شد چرا که خراسان جنوبی تنها استان کشور بود که گرمخانه‌ای برای افراد بی خانمان نداشت.

حسن بعد از مهمان شدن در این مجتمع با کمک مدیر مجموعه تصمیم به ترک اعتیاد می‌گیرد و بعد از ۱۴ سال و بارها آلوده شدن بالاخره کمر اعتیاد را در هم شکست.

او حالا شهروندی است که نه بوی مواد مخدر می‌دهد و نه چهره اش تابلوی اعتیاد است.

این بهبودیافته از اعتیاد گفت: ۱۴ سال معتاد بودم و بعد از دوران سربازی، خانه مجردی داشتم در جمعی از دوستان و رفقای ناباب و البته معتاد که در حال و روزم تاثیر داشت.

وی افزود: اوایل توان بدنی ام خوب بود کار بنایی انجام می‌دادم و درآمد داشتم چون مواد سنتی مصرف می‌کردم تا اینکه متاسفانه به مواد سفید (صنعتی) روی آوردم و ضعیف و نحیف شدم لذا توان کار نداشتم و هرچه در خانه و زندگی خود و مادرم داشتیم، همه را فروختم!

حسن گفت: خانواده بارها مرا برای ترک اعتیاد به کمپ فرستادند اما بعد از چند ماه دوباره سراغ مواد می‌رفتم. خانواده‌ام خسته شده بودند و آنها را ترک کردم.

وی با ابراز تاسف از زندگی گذشته خود ادامه داد: چند سال کارتن خواب بودم هر جایی که تصور کنید زندگی کردم از خانه‌های مخروبه تا سردابه‌های قبرستان، هر جایی که بتوان شب را صبح کرد جاهایی که حیوان هم تحمل آن را ندارد.

از زیر زمین‌های نمور تا پاتوق معتادان و در سردابه خوابیدن دیگر برایم ترس نداشت چون مواد مخدر آدم را تبدیل به یک مرده متحرک می‌کند و آن لحظه دیگر به هیچ چیزی فکر نمی‌کند، تصور دست یافتن به مواد مخدر هر فکر و اندیشه‌ای را از ذهنت پاک می‌کند.

چهار سال کارتن خوابی خاطراتی تلخ در ذهنش ماندگار کرده اما حالا خوشحال از بازگشت به زندگی انگیزه‌های زیادی برای ادامه حیات دارد.

این مهرجوی مجتمع فوریت‌های اجتماعی ادامه داد: این بار بعد از ترک کردن جایی برای زندگی نداشتم بنابراین راهی مجتمع شدم. بعد از یک سال زندگی در این جمع از سال گذشته مجتمع را هم ترک کرده و خانه‌ای اجاره کردم. البته هنوز با مجتمع رفت و آمد دارم چون با کمک اینجا مشغول به کار شدم و حتی همسری عقد کردم.

وی برای تشویق بقیه معتادان به ترک اعتیاد پیش‌قدم می‌شود و به آنها انگیزه می‌دهد، با کمک شهرداری بیرجند هم پاکبان است و هم کارگاه تولید قارچ راه‌اندازی کرده تا زندگی جدید را با نان حلال ادامه دهد.

محمد هم سرنوشتی مشابه حسن دارد با این تفاوت که چند ماهی از اعتیاد رها یافته اما امیدوار به زندگی روشن بعد از ترک اعتیاد است.

زندگی دوباره از کارتن خوابی تا پاکبانی

مسئول مجتمع فوریت‌های خدمات اجتماعی شهرداری بیرجند هم به خبرنگار ایرنا گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۱۸۱ بی‌خانمان در شهر بیرجند شناسایی و در این مرکز پذیرش شده‌اند.

منصوره امیرآبادی با بیان اینکه از این تعداد ۴۴ نفر ساماندهی و از چرخه کارتن خوابی حذف شدند افزود: این افراد از طریق ایجاد اشتغال توانمند شده یا به خانه سالمندان و دیگر شهرستان‌ها اعزام شده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه همه خدمات در این مرکز رایگان است ادامه داد: افراد پذیرش شده در زمینه بهداشت عمومی مانند حمام، لباس تمیز و سه وعده غذای اصلی خدمات دریافت می‌کنند.

مسئول مجتمع فوریت‌های خدمات اجتماعی شهرداری بیرجند اقامت شبانه روزی را یکی از ظرفیت‌های مرکز فوریت‌های اجتماعی شهر بیرجند برشمرد و گفت: همچنین برای مددجویان دوره‌های آموزشی آشنایی با آسیب‌های اجتماعی برگزار می‌شود.

وی عنوان کرد: در ۶ ماه نخست امسال ۱۵۴ متکدی از سطح شهر جمع آوری شدند که ۲۹ نفر کودک بودند.

امیرآبادی گفت: از این تعداد ۶۵ نفر معتاد صنعتی و ۳۴ نفر معتاد سنتی بودند، ۲۲ نفر نیز متادون مصرف می‌کردند و اغلب این افراد بی سواد هستند اما برخی تحصیلات ابتدایی و سیکل را هم دارند.

مسئول مجتمع فوریت‌های خدمات اجتماعی شهرداری بیرجند گفت: ۷۰ نفر از این متکدیان در خانه ملکی سکونت داشته و ۶۰ نفر اجاره نشین بوده‌اند بقیه نیز به شکل‌های دیگری زندگی می‌کردند.

وی بیان کرد: ۵۸ متکدی نیز امسال در سطح شهر بیرجند دستگیر شده‌اند که ساکن شهرستان‌ها یا استان‌های دیگر بوده‌اند.

امیرآبادی مهمترین رویکرد مجتمع فوریت‌های خدمات اجتماعی را حمایت و توانمندسازی افراد عنوان کرد و افزود: گلخانه‌ای واقع در پارک آزادی بیرجند برای اشتغال بهبودیافتگان ایجاد شده که چهار نفر می‌توانند مشغول به کار شوند.

وی بازسازی و راه‌اندازی خانه پارچه بافی، خرید یک عدد دستگاه میوه خشک کنی و به کارگیری برخی بهبودیافتگان در حوزه خدمات شهری را یادآور شد و گفت: از این طریق مددجوی بهبودیافته با داشتن یک شغل می‌تواند زندگی عادی داشته باشد.

مسئول مجتمع فوریت‌های خدمات اجتماعی شهرداری بیرجند با بیان اینکه این مجتمع امسال پنج میلیارد ریال اعتبار داشته است افزود: اعتباراتی هم از سوی دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اختصاص یافته که جمعا سه میلیارد و ۷۵۰ میلیون ریال بوده است.

وی بیان کرد: پنج هزار و ۷۰۰ نفر در این مجتمع از ابتدای امسال در سه وعده اطعام و پذیرایی شده‌اند.

معاون خدمات شهری شهردار بیرجند هم گفت: شهرداری برابر مسئولیت قانونی خود شناسایی، جمع آوری و توانمندسازی متکدیان را انجام می‌دهد و اکنون مرکز فوریت‌های اجتماعی در بیرجند شبانه روزی شده است.

موسی میرزایی افزود: مهمترین حلقه مفقود این کار، توانمندسازی متکدیان است تا از بازگشت مجدد این افراد به خیابان جلوگیری شود.

وی گفت: بر همین اساس برای توانمندسازی متکدیان و دیگر آسیب دیدگان اجتماعی گلخانه‌ای در پارک شهرداری احداث شده است همچنین برخی املاک رها شده شهرداری بازسازی شده و در راستای توانمندسازی و اشتغال زنان آسیب دیده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معاون شهردار بیرجند ادامه داد: تفاهم نامه‌ای درخصوص زنان آسیب دیده متکدی با دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری به امضا رسیده که ساختمان ایجاد می‌شود تا بتوان به توانمندسازی آنان کمک کرد.

وی با اشاره به شروع فصل سرد سال گفت: در زمینه تامین غذای افراد پذیرش شده بخش گرمخانه مرکز فوریت‌های اجتماعی نیازمند کمک خیران هستیم همچنین لازم است فرهنگسازی درخصوص کمک نکردن به متکدیان در خیابان‌ها دنبال شود تا بتوان شأن و منزلت شهر بیرجند را حفظ کرد.

میرزایی ادامه داد: برای حل معضل زباله گردی و تکدی گری باید دیگر دستگاه‌ها از جمله بهزیستی پای کار باشند و در کنار شهرداری به رفع مشکلات فعلی کمک کنند.

وی گفت: با توجه به تشدید سرمای هوا باید همه شهروندان و موسسات خیریه کمک کنند که هیچ فرد بی خانمانی در سطح شهر نباشد و بتوانیم به طور کامل نیازهای گرمایشی و تامین غذای پناهجویان را انجام دهیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha