ژاپن و کشورهای اقیانوس آرام، خواهان حفظ وضع موجود در منطقه شدند

تهران- ایرنا- ژاپن و کشورهای اقیانوس آرام در بیانیه پایانی نشست وزیران امور خارجه، مخالفت شدید با هرگونه تغییر یکجانبه و اجباری در منطقه را ابراز کرده و حفظ وضع موجود را خواستار شدند.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از کیودونیوز، یوکو کامیکاوا، وزیر امور خارجه ژاپن در جریان نشست با کشورهای اقیانوس آرام در سووا، پایتخت فیجی، به خبرنگاران گفت: با همتایان خود از مجمع ۱۸ عضوی جزایر اقیانوس آرام در مورد اهمیت «نظم بین المللی مبتنی بر قوانین» توافق کرده و در عین حال متعهد شدیم که از این منطقه مهم و استراتژیک حمایت کنیم.

«مجمع جزایر اقیانوس آرام» شامل استرالیا، جزایر کوک، میکروزی، فیجی، کیریباتی، جزایر مارشال، نائورو، نیوزیلند، نیو، پالائو، پاپوا گینه نو، ساموآ، جزایر سلیمان، تونگا، تووالو، وانواتو و سرزمین‌های خارج از کشور فرانسه (کشورهای فرادریایی فرانسه) یعنی نیوکالدونیا و پلی‌نزی است.

وزیران حاضر در این نشست در بیانیه پایانی خود در مورد رهاسازی پساب های رادیواکتیو تصفیه شده از نیروگاه هسته ای ویران شده فوکوشیما داییچی به اقیانوس آرام توسط ژاپن، بر قابل قبول بودن توضیحات ژاپن بر اساس «شواهد علمی» توافق کردند. این در حالی است که پیش از این برخی از اعضای حاضر در این مجمع درباره آثار سوء این موضوع ابراز نگرانی کرده بودند.

هدف از این گردهمایی، زمینه سازی برای دهمین نشست سران جزایر اقیانوس آرام بود که قرار است در ماه ژوئیه (خرداد-تیر ۱۴۰۳) در توکیو برگزار شود. ژاپن از سال ۱۹۹۷ هر سه سال یک بار میزبان این اجلاس با کشورهای جزیره ای اقیانوس آرام بوده است.

در پایان این نشست وزرای ۱۸ کشور حاضر متعهد شدند که به گفت‌وگوهای خود برای آماده سازی نشست سران در سال آینده ادامه دهند.

کامیکاوا گفت: در آستانه اجلاس، ما با هم روی چالش‌ها، به ویژه در مورد تغییرات اقلیمی و مسائل دریایی، برای برآوردن نیازهای کشورهای اقیانوس آرام و سرزمین‌های نزدیک به آن همکاری می کنیم.

دولت ژاپن به دنبال حفظ اقیانوس هند و اقیانوس آرام، آزاد و باز در بحبوحه افزایش قدرت دریایی و نفوذ اقتصادی چین است.

توکیو به کشورها و سرزمین های کوچک در مناطقی از اقیانوس آرام از توسعه اقتصادی گرفته تا مقابله با تغییرات اقلیمی و تاب آوری برابر بلایای طبیعی کمک می کند.

کیودونیوز نوشت: در جدیدترین نشانه‌ برای نفوذ پکن در اقیانوس آرام، نائورو ماه گذشته روابط خود را با تایوان به نفع سرزمین اصلی چین قطع کرد و گفت که دیگر این جزیره دموکراتیک خودمختار را به عنوان «یک کشور جزیره‌ای مستقل» به رسمیت نمی شناسد بلکه این منطقه را «بخشی جدایی ناپذیر از قلمرو چین» می داند.

اقدامات مشابهی برای تغییر به رسمیت شناختن دیپلماتیک تایوان به عنوان بخشی از چین در سال ۲۰۱۹ توسط کیریباتی و جزایر سلیمان انجام شد که در سال ۲۰۲۲ توافقنامه امنیتی را با پکن امضا کردند.

در این بیانیه بدون اشاره به مورد خاصی، آمده است که وزراء «مخالف هرگونه جنگ تجاوزکارانه» هستند و «مخالفت شدید خود را با هرگونه تلاش یکجانبه برای تغییر وضع موجود با زور یا اجبار در هر نقطه از جهان» ابراز می‌کنند.

کامیکاوا در تلاشی آشکار برای رسیدگی به نگرانی‌های احتمالی در میان برخی از کشورهای جزایر اقیانوس آرام در مورد تخلیه آب از نیروگاه فوکوشیما، موضع دولت خود را توضیح داد که تخلیه این پساب‌ها مطابق با استانداردها و شیوه‌های ایمنی بین‌المللی مربوطه انجام شده است و ژاپن متعهدانه به همکاری نزدیک با آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه دهد.

پکن از قبل از شروع این اقدام توکیو در سال گذشته میلادی (شهریور ۱۴۰۲) به شدت با آن مخالفت کرده است.

وزرای امور خارجه ژاپن و کشورهای اقیانوس آرام در این نشست نگرانی شدید خود را نسبت به آنچه که افزایش آزمایش های کره شمالی با استفاده از فناوری موشک های بالستیک می نامند، ابراز کردند و از پیونگ یانگ خواستند «پیشنهادات مکرر گفت‌وگو» از سوی ژاپن، کره جنوبی و آمریکا را بپذیرد.

این کشورها همچنین بر اهمیت اصلاحات در ساختار شورای امنیت سازمان ملل متحد، از جمله گسترش اعضای دائم و غیردائم تاکید کردند.

براساس این گزارش، تووالو در مذاکرات وزیران در سووا غایب بود، زیرا هوای طوفانی اخیر تشکیل دولت جدید این کشور را پس از انتخابات سراسری ماه گذشته که در آن نخست وزیر کائوسه ناتانو کرسی خود را از دست داد، به تعویق انداخت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha