به گزارش ایرنا، گرچه امسال بارش های بهاره، مرهمی بر زخم خشکسالی و مشکلات عشایر بود اما تامین آب برای دام و آب مورد نیاز آشامیدن، همچنان دغدغه مهم و اساسی برای این قشر محسوب می شود.
کمبود منابع آبی، نیاز به آبرسانی سیار به مناطق عشایری را افزایش داده است، به طوری که پارسال ۱۵۵ هزار مترمکعب آب به صورت سیار به مناطق عشایری استان حمل شد که این رقم در سال ماقبل ۱۴۰ هزار مترمکعب بود.
اکنون آبرسانی به پنج هزار و ۴۶۹ خانوار عشایر با ۳۰ هزار و ۲۲۵ نفر جمعیت در حال انجام است و آبرسانی سیار با استفاده از ۱۳ دستگاه تانکر انجام می شود، اما دولت تلاش دارد تا با تامین منابع پایدار، نیاز به آبرسانی سیار کاهش یافته و از تردد ناوگان آبرسانی نیز کاسته شود.
نیاز ۶۷۰ میلیارد ریال برای طرحهای آبرسانی
اکنون پروژه های آبرسانی برای عشایر استان در دست اجرا است که قدمت برخی به یک دهه می رسد، این پروژه ها به علت کمبود اعتبار تاکنون به بهره برداری نرسیده است اما تامین اعتبار برای آن در سفر رییس سازمان عشایر به این خطه، مورد تاکید قرار گرفت و قول های مساعد نیز در این زمینه داده شد.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی در این خصوص گفت: تامین ۶۷۰ میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل سه پروژه ناتمام عشایری استان نیاز است که امید میرود تخصیص آن در سال جاری انجام شود.
رضا روشن ضمیر اظهار کرد: اکنون سه طرح عشایری استان در دست اجرا و ناتمام است که در این زمینه رییس سازمان امور عشایر، قول مساعد تامین اعتبار لازم برای تکمیل آنان از محل اعتبارات ملی داده است.
وی افزود: یکی از طرح ها، آبرسانی به محله های عشایری دشت جیرانسو در زیست بوم عشایری اترک جنوبی شهرستان سملقان است که از سال ۹۹ وارد مرحله اجرایی شده و اکنون ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، این طرح هفت محله عشایری شامل هوشان، نیک روح ها، کوربابا ۱ و ۲، باقری ها، حبیبی ها، تکل کوه بالا و پایین با ۲۵۰ خانوار و بیش از ۷۰۰ نفر از جمعیت را زیر پوشش قرار می دهد و تا ۵۰۰ خانوار در آینده برای اسکان خودجوش عشایر توان آبرسانی دارد.
وی با بیان اینکه بهره برداری از این پروژه تامین آب پایدار مورد نیاز عشایر در محله های مختلف مزبور را فراهم می کند گفت: در این طرح سالانه ۶۲ هزار مترمکعب آب تخصیص داده شده است و تاکنون ۱۳ کیلومتر خط انتقال اجرا شده است و برای تکمیل این پروژه و اجرای خط انتقال ۱۷ کیلومتر باقی مانده و نصب شیر برداشت در محله های عشایری ۱۲۰ میلیارد ریال و حفر یک حلقه چاه با دبی سه لیتر بر ثانیه ۶۰ میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی خاطرنشان کرد: بهره برداری از این طرح سبب می شود تا از تردد تانکرها در مسیر ۱۰۰ کیلومتر رفت و برگشت انتقال آب جلوگیری شود.
پیشرفت ۹۰ درصدی بند خاکی میاندشت
روشن ضمیر با اشاره به پروژه ناتمام بندخاکی میاندشت زیست بوم عشایری کرمانج غربی شهرستان اسفراین گفت: این طرح در اواخر سال ۹۰ کلنگ زنی و مقرر شد تا به مدت سه سال به بهرهبرداری برسد اما تخصیص قطره چکانی اعتبار سبب شد تا اجرای این پروژه به ۱۰ سال به طول انجامد.
وی افزود: این پروژه با هدف کنترل و جمع آوری سیلاب، تامین آب کشاورزی، علوفه کاری عشایر میاندشت اسفراین دارای اهمیت است، حجم مخزن این بند خاکی ۱۱.۷ میلیون متر مکعب گنجایش دارد که ۴.۷ میلیون متر مکعب قابل استحصال و بهرهبرداری است و یکی از سه سایت اسکان هدایتی عشایر استان در نزدیکی این بند خاکی واقع است و عشایر میتوانند با دریافت زمین نسبت به کشاورزی و باغداری اقدام کرده و معیشت خود را رونق دهند.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی گفت: بندخاکی میاندشت ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تاکنون ۴۱۰ میلیارد ریال برای آن هزینه شده و برای تکمیل این پروژه ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است که قول مساعد برای تامین آن در سال آتی از محل اعتبارات ملی داده شد.
وی اظهار کرد: با بهرهبرداری از بند خاکی عشایری میاندشت اسفراین ۳۰۰ هکتار زمین پایاب سدبرای کشت محصولات علوفه ای و باغداری (پسته_انار) در اختیار عشایر شهرستان قرار میگیرد و پیش بینی می شود که بیش از ۱۲۰ خانوار عشایر در این منطقه اسکان یابند.
آبرسانی پایدار دشت گلیل شیروان
روشن ضمیر اظهار کرد: مرحله اول پروژه آبرسانی پایدار عشایری دشت گلیل در زیست بوم اترک شمالی انجام و تکمیل آن در فاز دوم و نصب شیر برداشت در ۴۰ محله عشایری به ۹۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد که در سفر ریاست سازمان امور عشایر به استان قول تکمیل این پروژه داده شد.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی گفت با تکمیل این پروژه بیش از ۴۷۰ خانوار عشایر دشت زیبای گلیل از نعمت آب سالم و پایدار برخوردار می شوند.
وی با اشاره به مشکل فرسودگی یک سوم ناوگان آبرسانی سیار به عشایر استان گفت: اکنون آبرسانی سیار به این قشر با استفاده از ۱۳ دستگاه تانکر انجام می شود که این تانکرها در سال گذشته تعمیر و آماده به کار شد اما چهار دستگاه تانکر نزدیک به ۱۵ سال کارکرد داشته و باید از چرخه خارج و جایگزین شوند.
روشن ضمیر با بیان اینکه تامین و خرید هر دستگاه تانکر ۶۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد خاطرنشان کرد: در سفر رییس سازمان عشایر به استان قول مساعد برای تامین اعتبار خرید ۲ دستگاه تانکر داده شد البته ما تلاش داریم تا از محل فروش مزایده ای چهار دستگاه فرسوده نیز ۲ دستگاه تانکر آبرسان نو به یگان موتوری آبرسان سیار اضافه شود.
وی با اشاره به اجرای منبع ذخیره آب در سایت اسکان عشایر دوین شیروان گفت: کلنگ احداث ایجاد منبع بتنی ذخیره آب ۵۰۰ متر مکعبی و خط انتقال برق چاه آب با بیش از ۳۸ میلیارد ریال اعتبار در سفر رییس سازمان عشایر به استان به زمین زده شد.
به گزارش ایرنا، خراسان شمالی ۶ هزار و ۲۵۰ خانوار عشایری با حدود ۳۰ هزار جمعیت دارد و این قشر ۲۵ درصد گوشت قرمز و ۳۵ درصد از صنایع دستی استان را تولید و تامین می کنند.
خراسان شمالی بیش از یک میلیون نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد آن در نواحی روستایی سکونت دارند.
نظر شما