به گزارش خبرنگار ایرنا، حدود ۴۰ سال از احداث نخستین خط انتقال گاز به استان اردبیل میگذرد. یکی از الزامات رشد و توسعه هر منطقه و استانی وجود زیرساختهای انرژی است که میتواند ضمن تامین انرژی پایدار، چرخ اقتصاد استان را به گردش درآورده و زمینه اشتغالزایی و تولید ثروت را به دنبال داشته باشد.
ظرفیت گاز استان اردبیل در حال حاضر ۱۱ میلیون متر مکعب است و این میزان پاسخگوی نیازهای اقتصادی، تولیدی استان اردبیل نیست. از سوی دیگر اردبیل در شمال غرب ایران در انتهای خط انتقال گاز قرار دارد و هم برای جلوگیری از افت فشار و هم برای تامین گاز مورد نیاز واحدهای تولیدی و صنعتی این استان، اجرای پروژه خط دوم انتقال گاز، بسیار حیاتی بود و واحدهای تولیدی و صنعتی استان بخصوص در شمال استان به آن نیاز مبرم دارند.
از همین رو توسعه زیرساختهای انرژی و گاز در سالهای اخیر به یکی از مطالبات مردم و مسئولان تبدیل شده است و دولت سیزدهم هم در پاسخ به این مطالبه و تامین زیرساخت مورد نیاز استان احداث خط دوم انتقال گاز را در دستور کار قرار داده است
طبق اعلام سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، یکی از بزرگترین مجتمعهای گلخانهای کشور در شمال این استان با یکهزار و ۵۰۰ هکتار در شهرستان پارسآباد و یکهزار هکتار در شهرستان اصلاندوز در حال احداث و راهاندازی است.
شرکت گاز استان اردبیل نیاز این حجم از تاسیسات گلخانهای را ۳۲۵ هزار متر مکعب گاز در ساعت، معادل ۶۵ درصد گاز مورد نیاز استان اعلام کرده است که خط دوم گازرسانی، آن را تامین خواهد کرد.
کلنگ احداث خط دوم انتقال گاز به استان اردبیل با همت دولت سیزدهم شهریورماه ۱۴۰۲ با حضور مسئولان ملی و استانی در اردبیل به زمین شده شد و سیدحامد عاملی استاندار اردبیل در این آیین کلنگزنی گفت: امروز برای استان ما روز بزرگی است و در تاریخ استان ثبت خواهد شد.
مجید چگنی ، مدیرعامل شرکت ملی گاز هم که در آیین کلنگزنی حضور داشت، اظهار کرد: این از پروژههای بسیار مهم شرکت ملی گاز است که هم حجم گاز ورودی به اردبیل را افزایش خواهد داد و قدرت انعطاف عملیاتی شرکت گاز استان را نیز تقویت خواهد کرد.
علیرضا شکوهیان ، معاون مهندسی و توسعه شرکت ملی گاز نیز گفت: برای عملیات اجرایی خط لوله گاز چلوند- اردبیل ۱۴ هزار میلیارد ریال هزینه خواهد شد ، لولههای مورد نیاز برای انتقال گاز تامین شده و اگر کارها خوب پیش برود پروژه در سه ماهه دوم ۱۴۰۳ به بهرهبرداری خواهد رسید.
به گفته سیدسعید سیدمتین ، مدیرعامل شرکت گاز استان اردبیل این خط انتقال گاز از منطقه چلوند استان گیلان به امتداد ۵۵ کیلومتر اجرا میشود و با تکمیل و بهرهبرداری از این پروژه بزرگ، ظرفیت تامین گاز در استان اردبیل از روزانه ۱۲ میلیون متر مکعب به ۲۵ میلیون متر مکعب افزایش خواهد یافت.
مسئولان دیگر از جمله نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل به طور مرتب پیگیر اجرای مستمر و بدون وقفه آن بوده و هستند و در دی ماه ۱۴۰۲ عقیل شکری مدیرکل دیوان محاسبات استان اردبیل در بازدید از خط انتقال گاز، با اشاره به اهمیت این پروژه برای صنعت، کشاورزی و پایداری گاز در شمال استان اردبیل، تسریع روند اجرای و بهرهبرداری زود هنگام آن را خواستار شده بود.
در همین زمینه منوچهر عزیزی ، سرپرست نظارت پروژه انتقال گاز خط اردبیل - گرمی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: پروژه خط دوم انتقال گاز چلوند به اردبیل به طول ۵۵ کیلومتر و با قطر ۳۰ اینچ از ایستگاه تقویت فشار گاز چلوند آستارا تا ایستگاه تقویت فشار انزاب اردبیل در دست اجراست.
وی اضافه کرد: با اجرای این خط ظرفیت گاز استان اردبیل از ۱۱ میلیون متر مکعب به ۲۴ میلیون متر مکعب افزایش خواهد یافت و انرژی مورد نیاز پروژههای مهم استان از جمله آهن اسفنجی و گلخانههای شمال استان تامین خواهد شد
عزیزی با بیان اینکه این پروژه از شهریورماه سال گذشته شروع شده است، گفت: تاکنون ۳۰ کیلومتر از پروژه اجرا شده و طبق برنامه قرار است ۳۰ آذرماه امسال به بهرهبرداری برسد.
وی با بیان اینکه بخشهای باقی مانده این پروژه در مناطق سختگذر و کوهستانی قرار دارد، یادآورشد: فشار گاز پیشبینی شده برای این خط یک هزار و ۵۰، PSI است.
سرپرست نظارت خط اردبیل - گرمی هدف از اجرای این طرح را جلوگیری از افت فشار گاز استان به ویژه در فصول سرد سال عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه شمال استان در منتهیالیه خط گاز قرار دارد و معمولا در فصلهای سرد شاهد افت فشار گاز هستیم که با اجرای خط دوم این مشکل مرتفع خواهد شد.
عزیزی خاطرنشان کرد: معمولا فشار گاز در ابتدای ورودی استان یک هزار PSI است و این در حالی است که فشار گاز در انتهای خط در شهرهای اصلاندوز و پارسآباد تا ۳۰۰ PSI پایین میآید و حتی در برخی واقع گاز این مناطق قطع میشود.
وی ادامه داد: علاوه بر این بزرگترین مجتمعهای گلخانهای کشور در شمال استان اردبیل اجرا شده و یا در دست اجراست که این خط قرار است انرژی مورد نیاز این واحدهای تولید را تامین کند ، در واقع یکی از اهداف این پروژه زیرساختی تامین انرژی مورد نیاز واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی و به تبع آن اشتغالزایی پایدار در استان است.
سرپرست نظارت خط انتقال گاز اردبیل - گرمی در عین حال گفت: با توجه به مرزی بودن استان اردبیل اجرای این خط میتواند زمینه مراودات تجاری و بازرگانی و حتی صادرات گاز را با کشورهای همسایه فراهم کند ، در واقع با اجرایی این پروژه شرایط برای صادرات گاز مازاد هم فراهم میشود.
خط اردبیل - گرمی تیرماه امسال بهرهبرداری میشود
وی اضافه کرد: خط دیگر انتقال گاز که در استان اردبیل در دست اجراست، خط ۱۸۹ کیلومتری از اردبیل به سمت شمال استان است که با اعتبار اولیه ۱۰ هزار میلیارد ریال در چهار فاز در دست اجراست. فاز اول این پروژه از اردبیل به گرمی به طول ۷۶ کیلومتر تکمیل شده و اوایل تیرماه امسال به بهرهبرداری خواهد رسید.
عزیزی افزود: فاز دوم داخل اراضی شرکت کشت و صنعت مغان به طول ۲۵ کیلومتر در دست اجراست ، فاز سوم این خط از گرمی به پارسآباد به طول ۶۳ کیلومتر و فاز چهارم هم از پارسآباد به اصلاندوز به طول ۲۵ کیلومتر در دست اجراست.
وی با بیان اینکه فاز دوم پروژه در داخل اراضی شرکت کشت و صنعت هم شهریورماه امسال به بهرهبرداری خواهد رسید، تصریح کرد: لازم است مدیران ارشد و نمایندگان استان عملیات فازهای سوم و چهارم را هم به طور ویژه پیگیری کنند چرا که تا زمانی که این قطعات اجرا نشود عملا گاز به واحدهای تولیدی واقع در منطقه مغان نخواهد رسید.
سرپرست نظارت خط انتقال - اردبیل گرمی با بیان اینکه این پروژه جزو پروژههای اولویتدار شرکت مهندسی توسعه گاز کشور در سال جاری است، ادامه داد: لازم است رایزنیها برای شروع عملیات اجرایی این قطعات تشدید و زمینه اجرای کامل پروژه فراهم شود.
وی یادآورشد: با اجرا و بهرهبرداری از این پروژهها علاوه بر رفع افت فشار گاز در شهرهای شمالی استان چشمانداز روشنی نسبت به توسعه استان به ویژه در منطقه مغان که دارای ۲ ظرفیت مهم کشاورزی و مرزی است فراهم و زیرساخت انرژی مورد نیاز منطقه آزاد اقتصادی هم تامین خواهد شد.
نهال خدمت دولت سیزدهم در بخش انرژی برای استان اردبیل در همان اندازه متوقف نشده و تا امروز طرح های زیربنایی و پروژههای مهم گازرسانی به بخشها و روستاهای استان با قوت در حال اجرا و پیگیری است تا پوشش گاز در جمعیت روستایی استان اردبیل نیز به ۱۰۰ در صد برسد.
اکنون با وجود اینکه ملت ایران و به تبع آن، مردم قدرشناس استان اردبیل داغدار شهادت رئیس دولت سیزدهم و هیات همراه او در سانحه هوایی در ۳۰ اردیبهشت ماه امسال هستند و با اینکه فضای کشور حال و هوای انتخابات یافته و در سایه قوام و دوام نظام مقدس جمهوری اسلامی و با مشارکت بالای مردم بصیر، رییسجمهور دولت چهاردهم با انتخابات هشتم تیرماه انتخاب و ارکان دولت بعدی شکل خواهد گرفت، اما مردم آگاه استان اردبیل دوراندیشی، دلسوزی و خدمت ماندگار دولت سیزدهم در تامین گاز مورد نیاز استان را فراموش نخواهند کرد.
نظام جمهوری اسلامی بر پایه جمهوریت و اسلامیت بنیان نهاده شده و اقتدار و امنیت خود را از پشتیبانی مردم برخوردار است و همچنان شاهد فروزان شدن مشعلهای خیر و خدمت دولتمردان در جای جای میهن عزیز خواهیم بود و درخت تنومند برکات و خدمات نظام، همواره پر ثمر خواهد بود.
استان اردبیل با یک میلیون و ۲۸۰ هزار نفر جمعیت و ۱۲ شهرستان در شمال غرب ایران واقع شده و بخشهای مرکزی و جنوبی آن سردسیر است.
نظر شما