ولادیمیر خورُس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در حاشیه دهمین نشست بینالمللی خوانشهای پریماکوف در مسکو افزود: در این چارچوب، کشورهای عضو بریکس، ارزهای دیجیتال متناسب با ارزش ارزهای ملی خود منتشر میکنند.
وی اظهار داشت: این امر باعث افزایش سرعت و کاهش هزینههای تسویهحسابهای متقابل، تضمین امنیت پرداختها و در نهایت راهی برای حفظ حاکمیت از سیستم مالی غرب خواهد شد.
آزمایش توافقنامههای مبادله دوجانبه کشورهای عضو بریکس با ارزهای ملی
این صاحبنظر روس در ادامه با اشاره به جایگاه کشورهای عضو بریکس در جهان گفت: این کشورها در مجموع بیش از ۴۰ درصد از جمعیت جهان را تشکیل می دهند و بیش از یک چهارم تولید ناخالص داخلی جهان و بیش از یک پنجم تجارت جهانی را به خود اختصاص دادهاند.
خورُس اظهار داشت: با استفاده از ابزارهای مالی ایجاد شده در این اتحاد (بانک توسعه جدید و صندوق ذخیره ارز)، کشورهای عضو بریکس در حال اجرای پروژه های زیرساختی در کشورهای خود و آزمایش توافق نامه های مبادله دوجانبه به ارزهای محلی هستند.
علاقه روزافزون به بریکس، پدیده مهمی است
پژوهشگر ارشد مؤسسه اقتصاد جهانی و روابط بینالملل روسیه با اشاره به نشست اخیر وزیران امور خارجه گروه بریکس در نیژنی نووگورود روسیه گفت: در پایان این نشست، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه اظهار داشت که حدود ۳۰ کشور تمایل خود را برای همکاری نزدیک با بریکس ابراز می کنند.
وی ادامه داد: نتایج این نشست که در بیانیه پایانی نشست درج شده و علاقه روزافزون تعدادی از کشورهای جنوب و شرق به همکاری با بریکس به نظر من پدیده مهمی در شرایط کنونی بینالمللی است.
عزم کشورهای بریکس برای حفاظت از منافع ملی در مقابل فشار غرب
خورُس یادآور شد: در نشست نیژنی نووگورود، مواضع اعضای بریکس در سه بخش اصلی روابط بین الملل - سیاست و امنیت، اقتصاد و مالی و روابط بشردوستانه مشخص شد.
وی ادامه داد: در وهله نخست، اعضای اولیه بریکس و همچنین اعضای جدید و بالقوه آن برای حفاظت از منافع ملی خود در مواجهه با فشار فزاینده ائتلاف غربی - در درجه اول ایالات متحده آمریکا – و تلاش آنها برای حفظ ماهیت غربی جهانی شدن به هر قیمتی تأکید کردند.
چگونه بریکس به جهان چندقطبی کمک میکند
این صاحب نظر روس گفت: در عین حال، فعالیتهای بریکس ماهیت بلوکی ندارد و منافاتی با حفظ حاکمیت دولتی کشورهای عضو ندارد،از این منظر، بریکس به ایجاد چندقطبی کمک می کنند؛ جهانی که متضمن احترام متقابل، برابری و اجماع است.
وی ادامه داد: علاوه بر این، تعامل درون بریکس از طریق تماس های سازمانی و بشردوستانه، جلسات منظم و تبادل تجربیات بین نمایندگان دولت، نمایندگان مجلس، اتحادیه های کارگری، کارکنان پزشکی، دانشمندان، دانشجویان و دیگر سطوح انجام می شود.
خورُس اظهار داشت: این امر به رشد درک متقابل بین متخصصان مختلف در حوزه های اقتصادی، علمی، فنی و اجتماعی و در زمینه فرهنگ کمک زیادی می کند.
وی خاطرنشان کرد: اعضای بریکس نه تنها قاره های مختلف جهان، بلکه تمدن های بزرگ غیر غربی را نیز نمایندگی می کنند.
اراده کشورها برای عضویت در بریکس
خبرنگار ایرنا در ادامه از این صاحب نظر روس پرسید: آیا افزایش تعداد اعضای بریکس در مقطع کنونی، با توجه به اینکه مدت زمان زیادی از پیوستن پنج عضو جدید نمیگذرد، مناسب است یا پذیرش اعضای جدید مستلزم گذشت زمان و تعیین دستههای شریک بریکس است؟
این پژوهشگر ارشد مؤسسه اقتصاد جهانی و روابط بینالملل روسیه در پاسخ گفت: روند گسترش این اتحاد بدون شک ادامه خواهد داشت. اگر بخواهیم بگوییم که اکنون زمان آن است یا خیر؛ از نگاه من، پاسخ مثبت است؛ زیرا اراده تعدادی از کشورهای جنوب و شرق بر حفظ حاکمیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی فرهنگی آنها است.
وی ادامه داد:باید توجه داشت که ورود کامل به فضا و ساختار همکاری در بریکس برای اعضای جدید آن تدریجی خواهد بود چرا که بهینه ترین زمینههای همکاری اعم از دوجانبه و چندجانبه، شناسایی می شود.
سران گروه بریکس متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی در نشست تابستان ۱۴۰۲ در ژوهانسبورگ از جمهوری اسلامی ایران، مصر، اتیوپی، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و آرژانتین دعوت کردند که به عنوان عضو جدید به این گروه بپیوندند. رئیسجمهوری جدید آرژانتین اعلام کرد که به این گروه نمیپیوندد. بدین ترتیب، پنج کشور به گروه بریکس پیوست تا شمار اعضای آن از ابتدای سال ۲۰۲۴ ( دی ماه ۱۴۰۲) به ۱۰ کشور افزایش یابد.
وزیر امور خارجه روسیه ۲۱ خردادماه ۱۴۰۳ در نشست وزیران امور خارجه گروه بریکس در نیژنی نووگورود اعلام کرد: کشورهای عضو گروه بریکس فعالانه برای ایجاد بستری برای تسویه حساب با ارزهای ملی در تجارت متقابل کار می کنند.
سرگئی لاوروف افزود: برای اجرای تصمیمات اجلاس سران بریکس در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی در سال گذشته ( ۲۰۲۳- تابستان ۱۴۰۲) به ویژه در زمینه بهبود سیستم پولی و مالی بینالمللی و ایجاد بستری برای تسویه ارزهای ملی در تجارت متقابل اقدامات لازم در حال انجام است.
وی همچنین گفت: مطابق با دستورالعمل تصویب شده در نشست سران بریکس در ژوهانسبورگ، ما توجه ویژهای به هماهنگ کردن روشهای ایجاد یک گروه از کشورهای شریک بریکس داریم.
وزیر امور خارجه روسیه همچنین ششم تیرماه ۱۴۰۳ گفت: ۱۰ کشور عضو بریکس تصمیم گرفته اند پذیرش اعضای جدید را "موقتا متوقف" کنند.
لاوروف افزود: در عین حال، ما در حال کار بر روی دسته بندی کشورهای شریک به عنوان مراحل پیش از عضویت کامل هستیم.
دهمین دوره نشست بینالمللی خوانشهای پریماکوف ۵ و ۶ تیرماه ۱۴۰۳ با قرائت پیام ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه در مسکو آغاز به کار کرد. بنا بر اعلام برگزارکنندگان، افزون بر ۴۰ مهمان خارجی از ۱۸ کشور جهان در دهمین دوره این نشست در مسکو گردهم آمدند تا درباره موضوعات مختلف با محوریت "روسیه در پس زمینه تحولات جهان" و همچنین ابعاد فعالیت بریکس گفت و گو کنند.
نظر شما