فیلم | همراه با آیین سنتی جغجغه‌زنی روستای انجدان اراک در روز تاسوعا حسینی

اراک - ایرنا - آیین جغجغه‌زنی هر ساله طبق سنتی دیرینه همزمان با روز تاسوعا حسینی در روستای انجدان اراک برگزار شد.

به گزارش ایرنا، تاکنون ۱۲ میراث معنوی مرتبط با ماه محرم در استان مرکزی تحت عنوان آیین‌های عاشورایی، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده که یکی از آن‌ها، آیین جغجغه زنی روستای انجدان است.

رسم جغجغه‌زنی در تمام آیین‌های عزا در روزهای نهم تا یازدهم محرم و شام غریبان توسط اهالی این روستا در کنار دیگر رسوم نظیر ادای نذر و قربانی، سیاهپوش کردن محیطی و تعزیه‌گردانی انجام می‌شود.

این آیین به دلیل اصالت و آرایه‌های آیینی و معنوی قوی در فهرست آثار معنوی کشور با نام انجدان اراک به ثبت رسیده است.

رسم جغجغه‌زنی که با حضور نمایندگانی از تمام طبقات اجتماعی و افراد روستا با معنویتی خاص برگزار می‌شود، دارای بُن مایه‌های غنی معنوی و بیانگر نمونه کاملی از همگرایی اجتماعی و بینش عمیق دینی ساکنان این روستا است.

قدمت این آیین مذهبی به قبل از اسلام باز می‌گردد که تا دوره اسلامی در دل مردم باقی مانده و رنگ اسلامی گرفته است.

این رسم دیرینه در روستای انجدان در ۳۷ کیلومتری شرق اراک واقع شده و بر اساس مستندات تاریخی، به‌ ویژه سنگ نوشته‌ها و سنگ‌های قبور، قدمت آن به قبل از اسلام باز می‌گردد.

قدمت این آیین کهن به دوره تیموری و صفویه می رسد و مردم عزادار این روستا در روزهای نهم و یازدهم محرم آن را اجرا می‌کنند.

چغچغه ابزاری چوبی و خراطی شده است که از به هم خوردن آن‌ها، آهنگی موزون ایجاد می‌کند. تاریخچه این رسم به زمانی باز می‌گردد که خبر شهادت امام حسین (ع) و یاران ایشان به اهالی روستا می‌رسد. آن‌ها از شدت ناراحتی با سنگ بر سر خود زده و برای ایشان عزاداری کردند. در گذر زمان، سنگ‌ها جای خود را به دو قطعه چوبی داد که به جای اینکه بر سر فرود بیاید برهم زده می‌شد و نوای حزن انگیزی را در روستا طنین انداز می‌کرد.

این آیین یک مرشد و رهبر دارد که نوحه‌های اصیل و خاصی را قرائت می‌کند و مردم در پاسخ به نوحه‌ها با اشک و مویه جغجغه می زنند. تمام مردم روستا در این آیین معنوی محرم دخیل هستند و شرکت دارند.

این آئین در تاریخ ۲۴ خرداد ۱۳۹۰به شماره ۲۴۲ در فهرست آثار ملی ناملموس کشور به ثبت رسیده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha