به گزارش خبرنگار ایرنا، سرشماری عمومی کشاورزی براساس اعلام سازمان آمار ایران به عنوان دومین طرح آماری بزرگ کشور و مهمترین فعالیت آماری بخش کشاورزی محسوب می شود که اطلاعات حاصل از آن، تامین کننده نیازهای چارچوبی و آمار پایه در سطح کوچکترین واحد جغرافیایی مورد نیاز مرکز آمار ایران، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان های متولی تنظیم بازار، برنامه ریزان و پژوهشگران می باشد.
برای برنامه ریزی صحیح در بخش کشاورزی، نیاز به اطلاعات دقیق و بهنگام در سطح روستاها و شهرها است و واقع این سرشماری عمومی، اطلاعات مهمی را از فعالیت های کشاورزی کشور در سطح کوچکترین واحد جغرافیایی ارائه می دهد.
تاکنون پنج سرشماری در سالهای ۱۳۵۲، ۱۳۶۷، ۱۳۷۲ و ۱۳۸۲ خورشیدی با استفاده از ابزار کاغذی و سال ۱۳۹۳ با استفاده از ابزار الکترونیکی در ایران اجرا شده و نتایج آن منتشر شده است.
بر اساس آخرین سرشماری که در سال ۱۳۹۳ اجرا شده است بیش از چهار میلیون بهره بردار در بخش کشاورزی کشور وجود دارد که ۹۰ درصد آنها در مناطق روستایی ساکن هستند و سهم لرستان نیز از این قشر ۱۴۰تا ۱۶۰ هزار بهره بردار با جمعیت ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفری می باشد.
با توجه به فاصله ۱۰ ساله از اجرای آخرین طرح سرشماری بخش کشاورزی و تحولاتی که در این بخش صورت می گیرد، سرشماری امسال به منظور اجرای برنامه ریزی های دقیق و درست امری ضروری برای کشور محسوب می شود.
در لرستان نیز با ابلاغ اجرای این طرح بزرگ بخش کشاورزی، تاکنون جلسات متعددی از سوی متولیان امر برگزار و تلاش شده است تا این استان از هر نظر مهیای برگزاری شایسته این سرشماری در سطح شهرستان ها، بخش ها و روستاها شود.
سرشماری کشاورزی ارتباطی به یارانه و مالیات ندارد
یکی از نگرانی های جدی در گرفتن آمار صحیح حوزه کشاورزی، بی اعتمادی و همکاری نکردن کشاورزان در اجرای این امر مهم است چرا که غالب کشاورزان می پندارند که اطلاعات مربوط به این آمارها منجر به حذف یارانه نقدی آنان شده و همچنین مالیات هایی را برای آنان وضع خواهد کرد و همین امر باعث می شود تا آمارهای واقعی ارائه نشود در حالی که اجرای این طرح بزرگ ملی هیچ ربطی به قطع یارانه یا پرداخت مالیات ندارد و کشاورزان باید نسبت به این مقوله توجیه شوند.
کشاورزان باید یقین داشته باشند که سرشماری کشاورزی به حذف یارانه نقدی یا پرداخت مالیات مربوط نمی شود و در این راستا انتظار می رود به درستی با ماموران سرشماری مشارکت و همکاری داشته باشند چراکه آمار و اطلاعات این بخش پایه و اساس برنامه ریزی های کلان کشور برای ارائه خدمات بهتر خواهد بود و اصولا بدون آمار و اطلاعات صحیح نمی توان به چشم اندازهای مورد نظر دست یافت.
آذر در رابطه با اینکه اطلاعات این سرشماری در جریان هدفمندی یارانهها مورد استفاده قرار میگیرد یا خیر؟ گفت: این اطلاعات در سطح جزء و هر واحد بهره برداری کاملا محرمانه است و تنها به صورت کلان بررسی میشود و ممکن است از بابت خدمات رسانی و یارانههای کشاورزی، یارانههای نهادهها یا تسهیلات معیشتی به صورت کلان بررسی شود کما اینکه در رابطه با سرشماری نفوس و مسکن نیز بسیاری از افراد نگران حذف یارانه شان بودند اما به آنان اثبات شد که ارتباطی میان سرشماری و یارانه نبود.
در سرشماری کشاورزی چه اطلاعاتی گردآوری می شود؟
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی لرستان نیز اظهار کرد: ۱۲ آبان همزمان با سراسر کشور، سرشماری حوزه کشاورزی استان با ۱۲۳ مامور حضوری و ۱۰ مامور تلفنی آغاز شده است که هر ۱۰ سال یک بار انجام می گیرد.
سید حسین نورالدینی افزود: در این طرح شاخص های اقتصادی همچون سطح زیر کشت، تعداد بهره برداران، محصولات قابل کشت، مساحت اراضی، مساحت باغات و قلمستان ها و زیربخش های دام و طیور سرشماری می شود و تمام دستگاه هایی که براساس چارت ابلاغی در این سرشماری دخیل هستند باید همکاری لازم را داشته باشند.
وی یادآور شد: در این سرشماری گردآوری آمار مربوط به ۵۰ محصول زراعی همچون گندم، جو، چغندرقند، کلزا، تعداد اصله درخت های ۳۷ محصول باغی همچون سیب، انار و گردو، تعداد دام های سبک و سنگین و مساحت اراضی زراعی در دستور کار است.
به گفته وی سهم شاغلان بخش کشاورزی کشور ۱۵ درصد می باشد اما ۲۳ درصد شاغلان استان در بخش کشاورزی بوده و ضرورت سرشماری در آن بیشتر از سایر استان ها است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی لرستان با بیان اینکه طرح، سرشماری تمامی نقاط روستایی و شهری را تحت پوشش قرار می دهد عنوان کرد: چهار میلیون بهره بردار کشاورزی در کشور وجود دارد که ۹۰ درصد آنها ساکن روستاها هستند و ۱۴۵ هزار بهره بردار از این مجموع در لرستان وجود دارد که ۸۵ درصد در روستاها ساکن می باشند.
نورالدینی با اشاره به اجرای طرح طی ۴۵ روز تصریح کرد: مساحت لرستان ۱.۷ درصد کشور می باشد و با سه درصد جمعیت روستایی کشور، دارای سه هزار و ۱۸۰ روستا است.
وی با بیان اینکه ۲۳ درصد شاغلان استان در بخش کشاورزی، و بیش از ۱۸.۵درصد GDP (تولید ناخالص داخلی) استان مربوط به بخش کشاورزی است عنوان کرد: این رقم در کشور ۹ درصد است که این مهم ضرورت برگزاری سرشماری کشاورزی را در این استان بیشتر از سایر استان ها می کند.
وی با اشاره به استفاده از ابزار الکترونیکی تبلت و مراجعه حضوری و همچنین سرشماری تلفنی در این طرح بیان کرد: مجموع عوامل اجرایی و ستادی استان که در امر سرشماری شرکت می کنند ۴۵۲ نفر می باشد.
نورالدینی با بیان اینکه یک پنجم از نیروهای سرشماری لرستان در خرم آباد فعالیت می کنند گفت: طرح سرشماری از امروز آغاز شده است و تا ۲۶ آذرماه ادامه خواهد داشت تا آمار و اطلاعات جمع آوری شده در ۱۰ سال آینده بخش کشاورزی استان استفاده شود.
مشارکت ۱۹۸ کارشناس و مامور آمارگیر در لرستان
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی لرستان نیز افزود: ۱۹۸ کارشناس، مامور آمارگیر و کارشناس فنی در امر سرشماری کشاورزی استان مشارکت دارند که ۱۲۳ نفر از این مجموع آمارگیرانی است که به درب منازل مراجعه می کنند.
سمانه حسن پور افزود: سرشماری به مدت ۴۵ روز برگزار می شود که اولین دوره آموزشی هفتم مهرماه توسط سازمان آمار برگزار و دومین جلسه نیز در سازمان مدیریت استان اجرا و ۵۲ نفر کارشناس فنی آموزش داده شده است.
وی افزود: ۳۰ درصد از این مجموع کارشناسان جهاد کشاورزی بودند که طی سومین دوره آموزشی در تمامی شهرستان ها آموزش لازم را توسط ستادهای شهرستانی دریافت کردند و تمامی مقدمات اجرای طرح تا هشتم آبان ماه فراهم شد.
حسن پور عنوان کرد: جمع آوری اطلاعات در همه زمینهها اعم از مسکن، تورم و کشاورزی که توسط معاونت آمار و اطلاعات انجام میشود، نقش بسزا و مهمی برای سهم خواهی و استفاده از تسهیلات و امکانات بیشتر در مرکز دارد.
وی عنوان کرد: در سرشماری کشاورزی نیز می توانیم با احصای اطلاعات دقیق، مشکلات دامنگیر کشاورزان را به حداقل برسانیم و از تسهیلات بخش کشاورزی در کشور برای استان بیشتر استفاده کنیم.
لرستان مهیای برگزاری دومین سرشماری بزرگ کشور
رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز گفت: در اجرای این طرح، برخی اقلام مانند مشخصات بهره بردار، مساحت اراضی کشاورزی شامل مساحت اراضی زراعی، باغ و قلمستان ها، نام محصولات کشاورزی، سطح کاشت محصولات سالانه، تعداد و جنس انواع دام، وجود فعالیت کشت گلخانه ای، پرورش ماهی و میگوی خوراکی، زنبور عسل، کرم ابریشم، پرورش طیور و سایر شاخصهای کشاورزی محاسبه و برای تصمیم گیری کلان در کشور جمعآوری می شود.
سید عماد شاهرخی ضمن اشاره به مطالبه شخصی مقام معظم رهبری در خصوص داشتن اطلاعات و آمار دقیق و صحیح بخش کشاورزی، عنوان کرد: با توجه به اینکه بر اساس آمار بدست آمده از این سرشماری حداقل برای یک دهه آینده بخش کشاورزی کشور برنامه ریزی خواهد شد بنابراین تمام عوامل اجرایی باید بر انجام درست این طرح نظارت مستمر داشته باشند.
وی افزود: با توجه به وجود چندین سامانه جمع آوری اطلاعات در وزارت، کارشناسان نباید در جمع آوری اطلاعات به داده های قبلی مراجعه بلکه باید سعی کنند با برخورد مناسب و جلب اعتماد تولید کنندگان، بر اساس مشاهدات عینی و میدانی، اطلاعات به روز و جامعی کسب شود.
وی یادآور شد: مطابق توصیه سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد(FAO) سرشماری کشاورزی می بایست در بازه های زمانی حداکثر۱۰ ساله با شمارش همه واحدهای کشاورزی کشور و ثبت خصوصیات هر یک به طور جداگانه انجام شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: از سرشماری کشاورزی اطلاعات گران بهایی در زمینه خصوصیات پایه ای و ساختاری حاصل می شود که برای سیاست گذاری، نظارت و ارزیابی طرح های توسعه کشاورزی و روستایی به بررسی دقیق این اطلاعات نیاز است.
به هر حال طرح سرشماری کشاورزی بزرگترین اتفاق پژوهشی سطح کشور در حوزه کشاورزی است و باید تلاش شود داده ها و اطلاعات دقیقی جمع آوری و برای برنامه ریزی در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد چراکه آمار و سرشماری، کار بسیار اساسی برای آینده استان است و باید تمام واقعیت ها بر مبنای وضعیت، ظرفیت های مغفول مانده و دارای قابلیت ارتقا، احصا شود تا بتوان بیشترین بهره برداری را از اجرای این طرح برد.
اقتصاد لرستان بر پایه کشاورزی است و به زعم کارشناسان اگر کشاورزی آن احیا شود بیکاری به طور قابل توجهی کاهش می یابد چراکه آب فراوان و خاک حاصلخیزی دارد و باید نهایت بهره را از آن برد.
همچنین آمارگیران باید از خودمحوری و خودسلیقگی در سیستم آمار پرهیز و فرم ها را طبق آمار خواسته شده تنظیم کنند، اما نظرات خود را در قالب یک فرم پیوستی در ستاد ارائه می دهند تا در آمارگیری های بعدی مرکز آمار اعمال شود.
نظر شما