مسکن طرح جوانی جمعیت در لرستان «معطل» تامین و آماده سازی زمین

خرم آباد - ایرنا - واگذاری زمین رایگان در طرح جوانی جمعیت از جمله اقدامات بسیار مطلوب دولت بود و در تمام کشور اجرا شد، اما این امر در لرستان به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و کوهستانی تا حدودی سخت تر و تهیه و آماده سازی زمین در برخی شهرهای این استان زمان بر شده است.

به گزارش ایرنا، بر همگان روشن است نیروی انسانی سالم و توانمند از زیرساخت های اصلی توسعه همه جانبه محسوب می شود، مصداق بارز این امر نیز در هشت سال جنگ تحمیلی علیه جمهوری اسلامی نمایان شد که ایران با وجود یک انقلاب نوپا، کمبود تجهیزات و حمله مستقیم و غیرمستقیم بیش از ۴۰ کشور، به خوبی ایستادگی کرد و شاید بتوان اصلی ترین عامل درخشش کشور در این جنگ نابرابر را نیروی انسانی جوان، متعهد، توانمند و کارآمد دانست.

البته بهره مندی از نیروی انسانی کارآمد و جوان تنها در جنگ ها خلاصه نمی شود و در ابعاد مختلف توسعه مانند حوزه های علمی، فناوری، ورزشی، سیاسی و اجتماعی بی بدیل است و داشتن جامعه ای جوان و شاداب، در دنیای امروز یک مزیت به شمار می رود.

جمعیت مولفه مهمی در قدرت ملی یک کشور محسوب می‌شود ، چراکه در صورت وجود جمعیت می توان از منابع و ظرفیت‌های طبیعی یک کشور استفاده کرد و این افراد و به خصوص نیروی جوان و نخبه هستند که می‌توانند جامعه را به پیشرفت برسانند.

بی شک برخی مشکلات اقتصادی از جمله نبود مسکن، در سال های اخیر یک دغدغه اصلی برای جوانان، ازدواج و فرزندآوری آنها تلقی شده است ، تاجاییکه افراد به دلیل تامین نبودن موضوع خانه، یا از ازدواج سر باز زده اند و یا در صورت آغاز زندگی متاهلی، همچنان به دلیل هزینه های سنگین مسکن، از داشتن فرزند طفره می روند.

به گفته "محمداسماعیل اکبری" رییس کمیته جمعیت و سرمایه اجتماعی مجمع تشخیص مصلحت نظام، اکنون ۱۰ درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل داده‌اند در حالیکه باید ۶ درصد باشد و با این روند رشد شتابان، تا سال ۱۴۰۳ یک سوم جمعیت ایران سالمند خواهد بود.

مسکن طرح جوانی جمعیت در لرستان، "زمین گیر" تامین زمین

سالمندی یک سوم جمعیت ایران تا ۱۴۳۰

استاد جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی نیز بر این موضوع صحه می گذارد و معتقد است" با توجه به ضرورت‌های زیستی و کارکردی خانواده، زیرساخت اقتصادی این نهاد مهم اجتماعی باید مهیا شود؛ عدم توجه به نیازهای اساسی و زیرساختی و پرداختن به مسائل آرمانی مشکل‌آفرین خواهد شد ، همچنین دشواری‌های اقتصادی بر پایداری ساختار خانواده هم تاثیر گذاشته است که بر این اساس یکی از این زیرساخت های مهم اقتصادی تامین مسکن به شمار می رود.

"محمود مشفق" توضیح می دهد: به طور کلی ساختار سنی جمعیت در حال تغییر و تحول است؛ به این معنا که حجم جمعیت گروه‌های زیر ۱۵ سال رو به کاهش و در مقابل جمعیت میانسال و سالمند کشور در حال افزایش است ، اکنون تعداد زیادی از جمعیت ایران در سن کار و فعالیت و نیروی ارزشمندی برای تحرک اقتصادی، اشتغال و تولید دانش بنیان محسوب می‌شوند.

به گفته وی براساس سرشماری‌ها و نتایج گزارش‌های مراکز آمار نیز ۱۰ درصد از جمعیت کشور، ۶۰ سال به بالا و ۶ درصد ۶۵ ساله و بیشتر است؛ (براساس آخرین سرشماری سال ۱۳۹۵) پیش‌بینی‌ها حاکی است که تا سال ۱۴۳۰ جمعیت ۶۵ سال به بالا در جامعه ایران به حدود ۲۳ درصد از جمعیت کل کشور رسیده و این یعنی یک سوم جمعیت ایران تا سال ۱۴۳۰ سالمند خواهد بود.

بحران سالمندی جمعیت در ایران یک شوخی یا فرضیه دور از احتمال نیست، بلکه یک مساله جدی است که در لرستان با نرخ ۱۰ درصدی سالمندی نیز مطرح شده است و یکی از راهکارهای کاهش خطرات چندجانبه آن، رفع موانع اقتصادی پیش روی ازدواج و فرزندآوری است که تامین مسکن یکی از مهمترین آنها به شمار می رود.

قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مشتمل بر ۷۳ ماده و ۸۱ تبصره ۲۴ مهرماه ۱۴۰۰ در کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی طبق اصل هشتاد و پنجم (۸۵) قانون اساسی تصویب شد و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت هفت سال در آبان ۱۴۰۰ به تایید شورای نگهبان رسید که در این قانون وظایف دستگاه‌های مرتبط اعلام و همچنین به مشوق های جمعیتی نیز پرداخته شده است.

اهدای زمین در قالب طرح جوانی جمعیت/ شرایط دریافت زمین

یکی از برنامه‌های دولت برای تامین مسکن اقشار جامعه، واگذاری زمین رایگان به خانواده‌های دارای سه فرزند و بیشتر است که بر اساس تصویب طرح جوانی جمعیت، همه خانواده‌هایی که تاریخ تولد فرزند سوم آنان همزمان یا پس از زمان ابلاغ قانون جوانی جمعیت یعنی از ۲۴ مهرماه ۱۴۰۰ باشد ، مشمول این تسهیلات هستند.

متقاضیان برای ثبت نام باید به سامانه جامع طرح های حمایتی مسکن به نشانی saman.mrud.ir مراجعه کنند، زمین‌های اهدایی به خانواده‌ها رایگان است و تنها هزینه آماده‌سازی زمین بعد از ۲ سال تنفس به صورت اقساط هشت ساله از متقاضیان دریافت می‌شود.

بر اساس دستورالعمل، چهار شرط برای اختصاص زمین در بحث جوانی جمعیت وجود دارد که تاریخ ثبت نام افراد، تاریخ تولد فرزند سوم و چهارم که ۲۴ مهر ۱۴۰۰ به بعد، اولویت سوم افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و نداشتن زمین و مسکن دولتی است.

هزینه تمام شده آماده سازی زمین برای خانوارهای دارای سه فرزند طی اقساط هشت ساله از سال سوم واگذاری از متقاضیان اخذ می‌گردد که ۵۰ درصد تخفیف در هزینه‌های پروانه و انشعابات نیز شامل حال متقاضیان می‌شود ، همچنین برای خانوارهای چهار فرزند و بیشتر به زمین به صورت رایگان اهدا می‌شود و ۷۰ درصد تخفیف در هزینه اخذ پروانه و انشعابات دارد.

در این راستا وزارت راه و شهرسازی مکلف شده زمین لازم برای خانوارهایی با شرایط خاص را تامین نماید که این طرح در استان های مختلف کشور آغاز شده است ، اما در لرستان به دلیل توپوگرافی خاص با اکثریت زمین های کوهستانی و کشاورزی تا حدودی سخت تر می باشد.

تحویل ۳۲ هزار قطعه زمین طرح جوانی جمعیت در کشور

وزیر راه و شهرسازی سوم مهرماه در حاشیه دوازدهمین جلسه شورای‌عالی مسکن از واگذاری ۲۰ هزار قطعه زمین در ۳۱ استان کشور به مدت ۱۰ روز همزمان با میلاد پیامبر اکرم (ص) برای طرح جوانی جمعیت خبر داد و افزود: با تحویل این میزان قطعات اراضی تحویلی برای طرح جوانی جمعیت به ۳۲ هزار واحد می‌رسد.

"مهرداد بذرپاش" همچنین یکی از سیاست های جدید وزارت راه و شهرسازی در دوره جدید را واگذاری زمین‌های روستایی عنوان کرد و گفت: تا پایان امسال ۵۰۰ هزار قطعه زمین در قالب طرح نهضت ملی مسکن در روستاها تحویل می‌شود.

تایید ۲ هزار و ۲۲۱ خانوار لرستانی/۴۴ هکتار زمین نیاز است

رییس اداره برنامه ریزی اقتصاد و مسکن اداره کل راه و شهرسازی لرستان به ایرنا می گوید: تا پایان شهریورماه امسال ۹ هزار و ۳۱۲ نفر در استان برای دریافت زمین طرح جوانی جمعیت نام نویسی کرده که ۲ هزار و ۲۱۸ نفر از این تعداد تایید نهایی شده اند که خرم آباد با ۲ هزار و ۱۷۷ ثبت نامی و ۲۴۳ تاییدی، بیشترین تعداد متقاضیان را دارد.

"محمدرضا علوی کیا" افزود: به طور معمول زمین در نظر گرفته شده برای هر خانوار حداکثر تا ۲۰۰ متر مربع و اندازه دقیق آن بر اساس حداقل الگوی سرانه شهرداری ها و قطعه بندی های طرح تفضیلی است ، اما در مجموع ۴۴ هکتار برای تعداد خانوارهای تایید شده نیاز است.

وی با اشاره به مشکل تهیه زمین در استان های غربی و زاگرس نشین از جمله لرستان تصریح کرد: برخی زمین ها معارض داشته و برخی نیز به دلیل شرایط توپوگرافی، قابلیت اجرای طرح را ندارند ، اما با توجه به پیگیری های مستمر صورت گرفته، ۱۴۰ هکتار زمین شناسایی و به شهرهای استان الحاق شده است که باید فرآیندهای لازم در راستای رفع معارضان، اجرای طرح تفکیکی و قطعه بندی، تهیه طرح، آماده سازی و اخذ مجوز کمیسیون ماده ۵ را طی کند که این موارد تا حدودی زمان بر است.

معاون وزیر راه و شهرسازی: تامین زمین در لرستان به دلیل شرایط جغرافیایی تا حدودی سخت شده چراکه علاوه بر توپوگرافی جغرافیایی، محاق شدن شهرهای استان در اراضی کشاورزی، تامین زمین را با مشکل مواجه کرده است.

مسکن طرح جوانی جمعیت در لرستان، "زمین گیر" تامین زمین

تامین زمین در جوار شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر

وی گفت: بخشی از این ۱۴۰ هکتار در جوار شهرهای کوچک و زیر ۲۵ هزار نفر تامین شده است ، به عنوان مثال ۳۰ هکتار در شهر زاغه برای متقاضیان خرم آباد شناسایی شده که به راحتی پنج هکتار زمین مورد نیاز برای ساخت ۲۴۳ واحد متقاضیان مرکز استان را پوشش می دهد.

علوی کیا تامین زمین در شهرهای خرم آباد، دورود و کوهدشت را سخت تر از سایر شهرهای استان برشمرد و بیان کرد: چنانچه متقاضیان شهرهای الشتر و نورآباد با دریافت زمین در فیروزآباد، و شهروندان پلدختر با تحویل زمین در شهر کوچک معمولان موافقت کنند، مشکل این شهرها تا حدودی برطرف خواهد شد.

آیا با توجه به کمبود زمین، امکان آپارتمان سازی وجود دارد؟

رییس اداره برنامه ریزی اقتصاد و مسکن اداره کل راه و شهرسازی لرستان در پاسخ به سوال احتمال انجام آپارتمان سازی با توجه به مشکل زمین در استان برای طرح جوانی جمعیت گفت: محور این طرح بر اهدای زمین است و در مواردی چنانچه زمین اهدایی بیش از ۲۰۰ مترمربع متراژ داشته باشد ، می توان آنرا در ۲ طبقه ساخت که این موارد منوط به رضایت متقاضیان است.

علوی کیا همچنین توضیح داد: با توجه به اینکه قانونگذار تاکید کرده است قیمت زمین اهدایی نباید از حد نصاب ۱۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال بیشتر باشد، متقاضیان باید در غیر اینصورت، مابه التفاوت قیمت را بپردازند که این امر نیز تا حدودی مشکل است و از طرفی زمین ها بر اساس طرح تفضیلی شهرداری قطعه بندی شده و امکان کوچکتر کردن آنها وجود ندارد.

وی در خصوص مهلت ساخت خانه های طرح جوانی جمعیت نیز اضافه کرد: در قرارداد واگذاری زمین ها، مهلتی برای زمان احداث تعیین می شود و چنانچه ساخت واحد مسکونی توسط متقاضی، بسیار به درازا بکشد، قرارداد وی فسخ خواهد شد، بنابراین انتظار می رود بانک ها نیز در پرداخت تسهیلات مسکن همکاری داشته باشند.

مشکل تامین و یا آماده سازی زمین در لرستان در حالیست که "ارسلان مالکی" معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن نیز ۱۸ مرداد امسال در سفر به لرستان برای بررسی روند تامین زمین های طرح نهضت ملی مسکن اذعان کرد، این امر در استان به دلیل شرایط جغرافیایی تا حدودی سخت شده چراکه علاوه بر توپوگرافی جغرافیایی، محاق شدن شهرهای لرستان در اراضی کشاورزی، تامین زمین برای این طرح را با مشکل مواجه کرده است.

مسکن طرح جوانی جمعیت در لرستان، "زمین گیر" تامین زمین

سختی تامین زمین در مناطق کوهستانی و کشاورزی لرستان

مدیرکل راه و شهرسازی لرستان نیز در این خصوص به ایرنا می گوید: کمبود زمین برای طرح جوانی جمعیت و نهضت ملی مسکن در لرستان به شدت احساس می شود، اما فعالیت های گسترده ای در حال انجام است.

"بهزاد شاکرمی" با تاکید بر لزوم برگزاری ماهانه مراسم اهدای زمین در لرستان تصریح کرد: تاکنون بیش از ۹ هزار نفر در استان متقاضی زمین در طرح جوانی جمعیت هستند که در شهرهایی مانند بروجرد که امکان واگذاری وجود داشته قطعه واگذار شده است و مشکلی برای تامین و اماده سازی زمین های بیشتر وجود ندارد.

وی اضافه کرد: هفته گذشته نیز ۲۶ قطعه در پلدختر و ۶۴ قطعه زمین به ابعاد ۱۸۰ تا ۲۰۰ متر مربع در الیگودرز واگذار و اقداماتی برای سایر شهرها انجام شد که متقاضیان ساکن در خرم آباد بیشتر از مابقی شهرها هستند ، اما به دلیل کوهستانی یا کشاورزی بودن اراضی استان، تامین زمین در برخی شهرها تا حدودی مشکل است.

مدیرکل راه و شهرسازی لرستان ادامه داد: برای تامین زمین نهضت ملی مسکن در پی دستور ویژه وزیر راه و شهرسازی ضمن توافق با مالکان، اقداماتی در لرستان صورت گرفته و در اکثر شهرهای مشکل دار توافقاتی انجام شد و در آینده نزدیک اقدامات خوبی رخ خواهد داد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha