هلالی آبگیر در هزار و ۶۰۰ هکتار از مراتع گلستان ایجاد شد

گرگان - ایرنا - سرپرست اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت که از ابتدای امسال تاکنون و با هدف ذخیره نزولات آسمانی، ممانعت از فرسایش خاک و تقویت پوشش مراتع، هلالی آبگیر در هزار و ۶۰۰ هکتار از مراتع استان اجرا شد.

عبدالرحیم لطفی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی اظهار داشت: علاوه بر آن در درون و مجاورت هلالی آبگیر، گونه های مرتعی مانند اترپیلکس، کانی‌سنس، لنتی‌فورمیس، هالیموس، لئوکو کلادا، آگروپایرون، النگاتوم و قره داغ برای تقویت پوشش گیاهی مراتع کاشته شد.

وی ادامه داد: امسال ۲۰ میلیارد ریال اعتبار برای ایجاد هلالی آبگیر و کاشت بوته و درختچه مرتعی در گلستان جذب شد.

به گفته لطفی، اجرای این طرح برای نخستین بار در مراتع شمال استان در گنبدکاووس از سال ۹۶ آغاز شد و تا پایان پارسال حدود ۸۰۰ هکتار از مراتع استان زیرپوشش آن رفته بود.

سرپرست اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان ادامه داد: ۳۰ هزار هکتار از مراتع شمال استان ظرفیت اجرای طرح هلالی آبگیر را دارد که در صورت تامین اعتبار، برای اجرای آن برنامه ریزی خواهد شد.

به کارشناسان آبخیزداری گلستان، هر هلالی ایجاد شده ظرفیت ذخیره ۷۰۰ لیتر آب را دارد که کمک زیادی به جمع‌آوری آب باران، تقویت پوشش گیاهی مراتع، ممانعت از فرسایش خاک و بیابانی شدن آن در مراتع مناطق شمالی استان با بارش سالانه کمتر از ۲۰۰ میلیمتر خواهد کرد.

در هر هکتار از مراتع به طور میانگین ۶۰ هلالی آبگیر حفر می‌شود.

هلالی آبگیر چاله هایی به شکل هلال و شبیه به نیم دایره به شعاع ۱.۵ متر با عمق ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر است.

گلستان ۸۶۲ هزار و ۸۲۵ هکتار مرتع دارد که ۳۰۱ هزار هکتار آن درجه یک با پوشش گیاهی غنی، ۱۶۱ هزار و ۸۲۵ هکتار درجه ۲ با پوشش گیاهی متوسط و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع درجه سه با پوشش گیاهی ضعیف است.

بیشتر مراتع استان که در نوار شمالی و شرق گلستان قرار دارد مورد استفاده عشایر و دامپروان بومی و کوچنده قرار می‌گیرد.

ﺗﻌﺪﻳﻞ و ﺗﻠﻄﻴﻒ ﻫﻮا، ﮐﻨﺘﺮل آب‌ﻫﺎی ﺳﻄﺤﯽ و ﺗﻐﺬیه سفره آب‌ﻫﺎی زﻳﺮزﻣﻴﻨﯽ، ممانعت از ﻓﺮﺳﺎﻳﺶ ﺧﺎک و پدیده ریزگردها و وﻗﻮع ﺳﻴﻼب، حفظ ذخایر ژنتیکی گیاهی و جانوری، تامین غذا و مامن وحوش و پرندگان و رویش‌گاه برخی گیاهان دارویی و ﺧﻮراﮐﯽ از جمله مزایای مراتع است که مجموعه این کارکردها، ضرورت توجه و سرمایه گذاری برای حفظ و نگهداری از این عرصه‌های طبیعی را در استان گلستان دوچندان کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha