۲۸ مرداد ۱۴۰۰، ۹:۱۷
کد خبرنگار: 3138
کد خبر: 84442223
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

سراینده کهن‌ترین منظومه چهارمحال و بختیاری نگاهی حماسی به عاشورا دارد

شهرکرد - ایرنا- مصحح کتاب «چهار باغ» با اشاره به اینکه این اثر، قدیمی‌ترین منظومه کامل شناخته‌شده چهارمحال و بختیاری است، گفت: سراینده این کتاب نیز همچون بسیاری از شاعران استان با ارادتی خاص به ائمه معصومین، نگاهی حماسی به عاشورا و وقایع بعد از آن را در شعر خود رقم زده است.

مهدی طهماسبی دزکی روز پنجشنبه در گفت‌وگو با ایرنا افزود: منظومه «چهار باغ» اثری حماسی آیینی از میرزای قهفرخی، شاعر گمنام قرن دوازدهم هجری قمری است که مجموعه‌ای از یک هزار و ۶۵ بیت را با مضمونی آیینی حماسی در خود جای داده است.

وی با بیان اینکه تا پیش از شناسایی این منظومه در حاشیه نسخه خطی «جام جم» اوحدی اصفهانی، قدیمی‌ترین منظومه شناخته شده در چهارمحال و بختیاری به میرزا عبدالوهاب قطره منسوب می‌شد، تصریح کرد: حیات ادبی در این استان همواره با ادارات شاعران و سرایندگان این دیار به آستان مقدس حضرت سیدالشهدا و دیگر خاندان عصمت و طهارت آمیخته بود و میرزای قهفرخی نیز همانند دیگر شاعران استان، اثر خود را که گویا یکی از چهار سروده‌اش به شمار می‌آید به عاشورا و وقایع بعد از آن اختصاص داده است.

طهماسبی یادآور شد: این شاعر که تخلص قهفرخی را برای خود برگزیده است و آن را در آخرین بیت منظومه چهار باغ نیز عنوان می‌کند، سرودن کتاب را پس صرف یک ماه در سال ۱۱۶۰ هجری قمری به پایان می‌برد.

وی در خصوص مضمون ابیات این کتاب اظهار داشت: میرزای قهفرخی در این منظومه بر اساس منابع و مستندات تاریخی به خروج و قیام مختار در کوفه و قصاص قاتلان امام حسین (ع) و یاران وی در کربلا می‌پردازند و در لابه‌لای ابیات نیز چندین مرتبه به صحیح بودن حدیث خود و استنادش به منابع روایی و تاریخی اشاره می‌کند که این مورد را می‌توان حسن کار و از جمله شاخصه‌های آن نیز به شمار آورد.

مصحح کتاب چهار باغ با بیان اینکه میرزای قهفرخی، بیانی قوی در اظهار ارادت خود به حضرت سیدالشهدا دارد، گفت: شعر او عاشورایی است و در حماسه‌سرایی نیز به شاهنامه فردوسی نظری داشته است، همچنین این شاعر اهل قهفرخ در سرودن اثرش با آوردن یک ساقی‌نامه نشان می‌دهد که از مکتب نظامی نیز تا حدودی پیروی کرده است.

طهماسبی افزود: خواننده کتاب چهار باغ علاوه بر آنکه در این اثر با توصیف رزم و بزم، آرایش جنگ و صحنه‌های نبرد روبه‌رو می‌شود، می‌تواند نگاه فلسفی شاعر را نیز که مبتنی بر نوعی اندرز و نصایح است، دریابد.

وی در ادامه با بیان اینکه میرزای قهفرخی در سرودن اثر خود از واژگان قرآنی و روایات و احادیث نیز بهره برد و با به کارگیری ظرایف و صنایع ادبی متعدد به ویژه اغراق، شعرش را جذابیت بخشیده است، یادآور شد: کتاب چهار باغ علاوه بر بخش اصلی در بخش ضمیمه نیز یک ۱۲ امام در قالب ۱۹ بیت را در خود جای داده است.

به گزارش ایرنا، کتاب چهار باغ به تصحیح مهدی طهماسبی از طرف اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری و با شمارگان یک هزار جلد و در ۱۱۶ صفحه به چاپ رسیده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha