بزرگترین سد خراسان‌شمالی با چالش انباشت رسوبات مواجه است

بجنورد- ایرنا- معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی گفت: ظرفیت این سد در سال ۱۳۹۲ حدود ۶۵ میلیون مترمکعب برآورد شده بود که امسال بدلیل رسوب گل و لای به حدود ۵۶ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.  

وحید واسطه روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار با بیان اینکه انباشت رسوب در سد شیرین دره مانه و سملقان سبب کاهش ظرفیت مخزن آن شده است اظهار کرد: در حدود یک دهه پیش سالانه بیش از یک میلیون مترمکعب رسوب در مخزن این سد انباشت شده کهعمر آن را کاهش داده است.

وی افزود: اکنون ظرفیت سد شیرین دره ۵۵.۷ میلیون مترمکعب است و البته روند ورود رسوب و گل و لای در زمان های وقوع سیلاب به مراتب بیشتر از مقدار معمول است.

سیلاب ۹۸ مزید بر علت افزایش فرسایش خاک

واسطه خاطرنشان کرد: وقوع سیل های بهار سال ۹۸ سبب شد تا فرسایش خاک در حوزه بالا دست سد شیرین دره افزایش یابد.

وی با تاکید بر اینکه در سال های اخیر میزان رسوب گذاری در سد شیرین دره بیشتر شده است گفت: در برخی از سیلاب ها تا ۵۰ درصد حجم ورودی به سد رسوبات حوزه بالادست است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی ادامه داد: در سال های گذشته، نرخ رسوب در سد شیرین دره در شهرستان مانه و سملقان هر ساله حدود ۸۰۰ هزار مترمکعب بود اما در سال های اخیر و وقوع سیلاب های سهمگین این میزان به بیش از یک میلیون مترمکعب در سال رسیده است.

وی بیان کرد: مهمترین راهکار برای جلوگیری از رسوب گذاری در سد، اجرای طرح های آبخیزداری در بالا دست سد است.

سد شیرین دره در ۶۵ کیلومتری شمال غربی شهر بجنورد در محدوده شهرستان مانه و سملقان قرار دارد و یکی از بزرگ‌ترین سدهای خراسان شمالی است که بر روی رودخانه شیرین دره، یکی از سرشاخه‌های رود اترک ساخته شده است.

این سد با هدف کنترل و مهار سیلاب‌ها، تامین آب آشامیدنی مورد نیاز برای شهر بجنورد و روستاهای مسیر خط انتقال، آب مورد نیاز صنایع و تامین آب لازم برای بهبود و توسعه کشاورزی زمین‌های پایین دست ساخته شده است.

عملیات ساخت این سد در مهرماه سال ۱۳۷۵ آغاز شد و در فروردین ماه سال ۸۴ به بهره برداری رسید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha