به گزارش ایرنا، با روی کار آمدن دولت سیزدهم نگاه ویژهای به آبرسانی به استانهای کم برخوردار صورت گرفت.در این زمینه سیستان و بلوچستان تنشهای آبی زیادی دارد هرچند کار زیادی در این رابطه شده اما چون وسعت استان بالاست، کارهای صورت گرفته کمتر خود را نشان میدهد و حل مشکلات نیاز به همافزایی جدی دارد.
مشکلات ناشی از کاهش بارندگیها و خشکسالیهای پیاپی باعث از بین رفتن مشاغل مبتنی بر آب و به دنبال آن مهاجرت و خالی شدن روستاها از سکنه و گسترش حاشیهنشینی در شهرهایی مانند زاهدان، زابل و چابهار شده و مسائل و معضلات عدیدهای را در حوزههای اجتماعی، فرهنگی، ارایه خدمات و نظایر آنها به وجود آورده است. روند مهاجرت در شمال استان که تامین آب منطقه بسته به آورد رودخانه هیرمند و اختصاص حقآبه از سوی کشور همسایه است، بیشتر و شدیدتر از سایر مناطق است.
دولت برای تامین منابع آبی پایدار بدنبال راهکارهایی از جمله حفر چاههای ژرف و انتقال آب از دریا به این استان است. حفر چاههای ژرف به عنوان یک راهکار کوتاه مدت در دستور کار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت نیرو قرار گرفته که مجوز حفر ۱۰ حلقه چاه ژرف صادر شده و تا کنون سه حلقه چاه در منطقه سیستان حفر و به آب رسیده که خطوط انتقال آب آنها در حال تکمیل است. وزارت نیرو نیز در این راستا اعلام کرده است در صورت سرمایهگذاری سرمایهگذاران و بخش خصوصی در حوزه حفر چاه ژرف؛ به میزان ۱۰میلیون مترمکعب آب را به صورت تضمینی خریداری خواهد کرد.
روایت تنش آبی سیستان و بلوچستان قصه پر غصهای بود که در دولت سیزدهم با نگاه ویژه رئیس جمهور برای حل این معضل تدبیری دیگر اندیشیده و طرح جهاد آبرسانی آغاز شد و اکنون نیز با جدیت دنبال میشوددولت سیزدهم با نگاه رفع محرومیت پس از سفر به سیستان و بلوچستان که شهریورماه پارسال انجام شد دستوراتی را برای رفع مشکل کم آب این استان از جمله انتقال آب از چاه نیمههای شماره یک به ۲ و سه و چهار و حفر چاههای ژرف را برای رفع مشکلات کم آبی منطقه سیستان صادر کرد که تمام این موارد انجام شده است.
همچنین طرح انتقال آب از دریای عمان برای رفع کم آبی شهرهای دارای تنش آبی در سیستان و بلوچستان پس از سفر آیت الله رییسی به این استان به طور جد مطرح شد و اکنون عملیات اجرایی این طرح بزرگ از چند جبهه آغاز شده است.
از این حیث سیستان و بلوچستان بالاترین تعداد روستاهای قرارداد آبرسانی کشور را به خود اختصاص داده چرا که خشکسالی و کمبود آب در روستاهای این استان در سالهای گذشته با وجود بارشهای سیلآسا، ضرورت تامین آب در این مناطق را به عنوان یکی از کانون های مهم جمعیتی استان را دو چندان کرده است.
روایت تنش آبی سیستان و بلوچستان قصه پر غصهای بود که در دولت سیزدهم با نگاه ویژه رئیس جمهور برای حل این معضل تدبیری دیگر اندیشیده و طرح جهاد آبرسانی آغاز شد و اکنون نیز با جدیت دنبال میشود.
جهاد آبرسانی یکی از بزرگترین طرح های عمرانی سیستان و بلوچستان بوده و یکی از طرح های مهمی محسوب می شود که برای کاهش تنش آبی در استان در حال اجراست
گذر از تنش آبی با اجرای جهاد آبرسانی روستایی
معاون محرومیتزدایی قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه در جنوب شرق کشور از آبرسانی به یکهزار و ۷۵۱ روستا در قالب قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) خبر داد و گفت: در قالب این قرارگاه آبرسانی به روستاها با اجرای بزرگترین پروژه آبرسانی در تاریخ سیستان و بلوچستان با همکاری استانداری و آبفای استان در دستور کار قرار دارد که در این طرح ۵۵۳ هزار نفر از آب سالم بهرهمند میشوند.
علی اکبر جعفری در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: حدود سه هزار و ۵۰۰ کیلومتر خط انتقال و توزیع شبکه به همت سپاه پاسداران در دستور کار قرار دارد.
وی بیان کرد: از مجموع روستاهای اجرای طرح ۹۴۵ روستا در منطقه سیستان واقع شده، هم اینک ۹ کارگاه در این منطقه در بحث جهاد آبرسانی فعال هست که در سال گذشته کار شبکه توزیع و انتقال ۳۸ روستا به اتمام رسیده است.
این مقام مسوول تصریح کرد: کار شبکه توزیع و انتقال برای ۹ روستای دیگر نیز در دستور کار است که تا ۲ ماه آینده انجام میشود.
وی گفت: حدود ۱۴۹ کیلومتر به صورت کامل در منطقه سیستان در این راستا کار شبکه توزیع و انتقال آن با رقمی بیش از ۳۶۵ میلیارد تومان انجام میشود.
معاون محرومیتزدایی قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه در جنوب شرق کشور ادامه داد: در کنار این شبکه توزیع، ۲ خط انتقال ضروری آب هم در دستور کار قرار دارد که خط انتقال ۱۴۰۰ چاه نیمه شماره سه به تصفیهخانه شهرستان زهک که ۴.۵ کیلومتر آن به صورت کامل تمام شده و دیگری خط ۷۰۰ تصفیهخانه به مخزن روستای ژاله ای به طول ۲۱ کیلومتر است که در دستور کار است.
وی اظهارکرد: این اقدام به عنوان اجرای بزرگترین پروژه تاریخ سیستان و بلوچستان و بزرگترین پروژه کشور در این استان تحت عنوان "جهاد آبرسانی" به شمار می رود که در آن روستاهایی تحت پوشش قرار می گیرند که با تنش آبی مواجه بوده و اصلاً آب ندارند.
بیشتر بخوانید:
طرح تأمین منابع آبی جدید برای سیستان و زاهدان در حال اجرا است
سیستان و بلوچستان؛ سیراب از ظرفیت اما در عطش آب
آبرسانی به ۱۷۵۱ روستای فاقد یا دارای تنش آبی در سیستان و بلوچستان
سیستان و بلوچستان در صدر آبرسانی
رئیس مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو خاطرنشان کرد: استان سیستان و بلوچستان در صدر فعالیتهای جهاد آبرسانی قرار دارد و بیشاز یک هزار و ۷۵۱ روستا در این استان تحت پوشش این طرح قرار دادند.
میثم جعفرزاده ادامه داد: طرح جهاد آبرسانی در حوزه روستایی اتفاق مهمی در بخش آب رقم زده که کمنظیر است.
وی گفت: ۲ استان خوزستان و سیستان و بلوچستان در زمینه آبرسانی روستایی همواره دارای مشکل بودند که اکنون بخش بزرگی از مشکلات آنها در قالب این طرح برطرف شده است.
رئیس مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو کاهش تنشهای این ۲ استان را کاملاً محسوس دانست و با این حال افزود: این به معنای اتمام کار آبرسانی نیست؛ بلکه فعالیت همچنان ادامه خواهد داشت تا بخش بزرگی از مشکلات را برطرف سازد.
رفع تشنگی روستاها با اجرای طرح جهاد آبرسانی در دولت سیزدهم
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان گفت: طرح جهاد آبرسانی که برای تأمین آب آشامیدنی۱۰ هزار روستای کشور در برنامه اجرایی دولت قرار گرفته، بزرگترین طرح عمرانی کشور از لحاظ وسعت و حجم عملیات اجرایی محسوب میشود.
علیرضا قاسمی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به شرایط خاص سیستان و بلوچستان و اهتمام دولت برای بهبود وضعیت آب استان، در قالب طرح جهاد آبرسانی، اجرای شبکه آب آشامیدنی ۲ هزار و ۸۰۰ روستای فاقد آب یا دچار تنش آبی با در نظر گرفتن ۲۵ درصد اعتبارات محرومیتزدایی در برنامه وزارت نیرو قرار گرفت و به طور ویژه روند اجرای این طرح کنترل و دنبال میشود.
سیستان و بلوچستان با ۵۱ ﺷﻬﺮ و ﮔﺴﺘﺮه بیش از ۱۸۸ هزار ﻛﻴﻠﻮﻣﺘر ﻣﺮﺑﻊ یکی از استانهای محروم کشور است که در سالهای ۹۶ تا ۱۴۰۰ در بخش آب و فاضلاب مورد توجه جدی قرار گرفته استوی با بیان اینکه بیشاز ۵۰ درصد جمعیت روستایی سیستان و بلوچستان با اجرای این طرح از آب آشامیدنی بهرهمند میشوند، ادامه داد: برقراری عدالت برای بهرهمندی مردم از طرحهای آبی، سرعت دادن به امر آبرسانی، توسعه زیرساختهای حیاتی و محرومیتزدایی آبی در مناطق کمبرخوردار از جمله اهداف اجرای طرح جهاد آبرسانی است.
این مقام مسوول با بیان اینکه آب مهمترین مساله سیستان و بلوچستان است، افزود: با ریلگذاری که در دولت سیزدهم صورت گرفته شاهد جهش بیسابقه شاخص بهرهمندی از آب روستایی این استان به میزان ۹۵ درصد خواهیم بود.
وی بیان کرد: شاخص بهرهمندی از آب آشامیدنی جمعیت روستایی سیستان و بلوچستان با اقدامات دولت سیزدهم هماینک به ۷۲ درصد رسیده است.
قاسمی اظهارکرد: خدمترسانی به استانهای محروم همواره جزو برنامههای اصلی دولتها بوده که معمولا براساس سندهای توسعهای مختلف انجام میشود.
وی افزود: سیستان و بلوچستان با ۵۱ ﺷﻬﺮ و ﮔﺴﺘﺮه بیش از ۱۸۸ هزار ﻛﻴﻠﻮﻣﺘر ﻣﺮﺑﻊ یکی از استانهای محروم کشور است که در سالهای ۹۶ تا ۱۴۰۰ در بخش آب و فاضلاب مورد توجه جدی قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان با بیان اینکه ﺟﻤﻌﻴﺖ این استان ﺣﺪود سه ﻣﻴﻠﻴﻮن ﻧﻔﺮ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺣﺪود ۵۱ درصد آنان در پنج هزار و ۵۹۴ روﺳﺘﺎ ﺳﺎﻛﻦ ﻫﺴﺘﻨﺪ تاکید کرد: بر اساس آمار شاخصها، از ۵۱ شهر استان ۵۰ شهر دارای ﺗﺎﺳﻴﺴﺎت آب آشامیدنی و ﺑﻬﺪاشتی و از پنج هزار و ۵۹۴ روﺳﺘﺎی دارای سکنه سه هزار و ۸۴ روﺳﺘﺎ دارای ﺗﺎﺳﻴﺴﺎت آب آشامیدنی ﺑﻬﺪاشتی هستند.
اختصاص ۶ هزار میلیارد تومان اعتبار برای تامین آب پایدار در سیستان و بلوچستان
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون در مجلس شورای اسلامی از اختصاص۶ هزار میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرحهای اضطراری تامین آب پایدار در سیستان و بلوچستان بویژه در حوزه سیستان خبر داد.
محمد سرگزی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: ۲۸ اسفند ماه سال گذشته مواردی مصوب شد که از محل منابع بند «م»ماده ۲۸ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت با رویکرد تامین آب آشامیدنی، منابعی را برای استان سیستان و بلوچستان بویژه حوزه سیستان که با تنش جدی در حوزه آب مواجه هستند، اختصاص دهد.
وی افزود: از این مبلغ، چهار هزار میلیارد تومان برای اجرای پروژههای تامین آب و ۲ هزار میلیارد تومان برای آب شیرین کن در سیستان و بلوچستان در نظر گرفته شده است.
نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی گفت: همچنین برای تامین آب در منطقه سیستان، حفاری در ۲ آبخوان که مورد شناسایی قرار گرفته بود شامل آبخوان «شیله» و «بندان» در دستور کار قرار گرفت.
وی ادامه داد: حدود ۱۰ چاه تا کنون در حوزه آبخوان شیله حفر شده و حفاری چاه بندان هم با این رویکرد که تا یکهزار و پانصد لیتر آب در ثانیه از این دو آبخوان، آب تامین شود، شروع شده است.
سرگزی با بیان اینکه این گونه طرحها و پروژههای کوتاه مدت تلقی می شوند، خاطرنشان کرد: امید است با توجه به بحرانی که در چاه نیمه ها داریم این آب طی ۶ ماه وارد شبکه آشامیدنی شهرهای حوزه سیستان شود تا بحران آب برطرف شود.
نظر شما