به گزارش امروز (سه شنبه) ایرنا، نشست سران عضو گروه یا ائتلاف بریکس قرار است در ماه جاری میلادی در آفریقای جنوبی برگزار شود. برای هر چه بهتر برگزار شدن این نشست در سالجاری میلادی تاکنون بیش از ۲۰۰ نشست در سطح کارشناسان و وزیران کشورهای عضو برگزار شده است.
"آنیل سکولال" سفیر آفریقایی جنوبی در گروه بریکس و یکی از مسوولان برگزار کننده نشست سران این ائتلاف درباره این اجلاس و چالش های پیش روی بریکس به پایگاه خبری - تحلیلی العربی الجدید گفت که کشورهای عضو این گروه بیش از ۴۰ درصد از جمعیت جهان، حدود یک سوم از مساحت کره زمین و بیش از ۲۰ درصد از صنایع جهان و کمی بیش از ۲۵ درصد از تولید ناخالص داخلی در جهان یعنی بیشتر از تولید ناخالص داخلی گروه هفت را به خود اختصاص داده اند.
سکولال اضافه کرد: اعضای بریکس از همان ابتدا به دنبال ایجاد یک رژیم جدید جهانی بودند و سخن ما این بوده که ساختار کنونی جهان، نه تنها در بعد سیاسی، بلکه در بعد مالی و اقتصادی نیز کهنه شده و دیگر نماد واقعیت کنونی جهان نیست.
اطمینان از نبود یک ساختار جهانی تک قطبی یا دوقطبی
وی تاکید کرد که کشورهای بریکس تهدیدی برای هیچ کشور، منطقه یا جامعه جهانی نیستند، بلکه گروهی از کشورها هستند که از منافع جامعه جهانی دفاع می کنند تا از نبود یک ساختار جهانی تک قطبی یا دو قطبی اطمینان حاصل کنند.
سفیر آفریقای جنوبی در بریکس افزود: ما قبلاً تأیید کردهایم که قرار نیست کشوری یا ارزی را به چالش بکشیم یا با آن اعلان جنگ کنیم، ما به دنبال منافع خود هستیم. همانطور که ویلیام روتو، رئیسجمهور کنیا پیشتر این سوال را مطرح کرده است که اگر کنیا با جیبوتی معامله میکند، چرا باید با دلار معامله کنند و چرا این معامله به ارز محلی نباشد؟ وقتی چین با هند تجارت می کند، چرا نمی توانند از یوان یا روپیه استفاده کند؟ چرا باید از ویزا یا مسترکارت به عنوان روش پرداخت استفاده کنیم؟ آیا ما نمی توانیم سیستم های ویژه خود را ایجاد کنیم؟ در حالی که بدلیل تحریم های یکجانبه علیه روسیه تاکنون چندین کشور مانند هند، چین و خود روسیه موفق به ایجاد سیستم های پرداخت مخصوص به خود شده اند.
تجارت اعضای بریکس با ارزهای محلی
سکولال افزود: به همین دلیل، از چندین سال پیش، توافق نامه ای را بین بانک های کشورهای بریکس برای شروع تجارت با ارزهای محلی امضا کردیم، اما این اولین قدم است و گام بعدی یافتن نظام های جدیدی برای تسویه پرداخت هاست. در این زمینه، ما بانک جدید توسعه را تأسیس کردیم و در اولین گام تصمیم گرفتیم حداقل ۳۰ درصد از استقراض جدید باید به ارز محلی باشد. بر این اساس چین میتواند به یوان و هند به روپیه استقراض کند و ما مجبور نیستیم به دلار وام بگیریم و بعد برویم و آن را با ارز محلی خود مبادله کنیم و سپس آن را به دلار پس بدهیم و این گونه هر بار مقدار زیادی از پول خود را بابت تفاوت نرخ ارز از دست بدهیم.
وی افزود: متوجه هستیم که بین کشورهای عضو در بسیاری از زمینه ها اختلافات مهمی وجود دارد، اما نقاط اشتراک بین ما بیشتر است و این همان شیرازه ای است که ما را به هم پیوند می دهد و بسیار قدرتمندمان می کند.
به گفته وی، هدف گروه بریکس پلاس نیز ایجاد یک مشارکت سودمند متقابل با همه شرکاست و ما همواره گفتهایم که کشورهای بریکس آماده همکاری با همه کشورهای شمال و جنوب هستند.
توسعه بریکس از نظر راهبردی، جغرافیای سیاسی و اقتصادی بسیار مهم است
سکولال اضافه کرد: در حال حاضر ارتباطات رسمی میان بریکس با کشورهایی مانند امارات و مصر به عنوان عضو کامل بانک جدید توسعه برقرار است و آنها رسما خواستار پیوستن به این گروه شده اند. بریکس می تواند با پیوستن کشورهای در حال توسعه بزرگ و بازارهای نوظهور خاورمیانه مانند الجزایر، عربستان سعودی و ایران و نیز تعدادی زیادی از کشورهای آفریقایی بیش از پیش تقویت شود، امری که از نظر راهبردی، جغرافیای سیاسی و اقتصادی بسیار مهم است و به نظر من، بریکس در حال حاضر دارای یک پیمان بسیار قوی با این بخش از جهان است.
این مقام آفریقایی افزود: مدیریت بریکس از رهبران کشورهای منطقه برای حضو در نشست سران دعوت بعمل آورده و در آخرین نشست بریکس در کیپ تاون در حدود دو ماه پیش نیز دیدید که وزرای خارجه ایران، امارات و عربستان سعودی در جلسات وزرای خارجه بریکس شرکت کردند، بنابراین ما واقعا روابط بسیار پویایی با این بخش از جهان داریم.
به گزارش ایرنا، ایده ایجاد گروه بریکس با نزدیکی ۴ قدرت اقتصادی در حال ظهور جهان شامل برزیل، روسیه، چین و هند در دوران اوج یکجانبهگرایی آمریکا در اواسط دهه ۱۹۹۰ میلادی شکل گرفت. سابقه شکلگیری این گروه به حضور ۴ عضو موسس، به سال ۲۰۰۱ باز میگردد و نهایتا «گروه بریک» در ۱۶ ژوئن ۲۰۰۹ رسما تاسیس شد. آفریقای جنوبی نیز در ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۰ به این گروه اضافه شد و نام آن پس از پیوستن این کشور از «بریک» به «بریکس» تغییر یافت.
مهمترین شاخصه در این گروه کارکردهای اقتصادی، مالی و پولی و همچنین گستره فرامنطقهای و جهانی بودن اعضا و اثرگذاری آن بوده و لذا به گروه «قدرتهای اقتصادی نوظهور» معروف است.
در حال حاضر علاوه بر ۵ عضو اصلی، ۲۳ کشور به شکل رسمی و ۶ کشور به صورت غیررسمی و اعلامی خواهان عضویت در این گروه هستند که از جمله آنها میتوان به ایران، اندونزی، عربستان، کویت، امارات، بحرین، مصر، سوریه، مراکش، بلاروس، قزاقستان، کوبا، بولیوی، نیجریه، آرژانتین، ونزوئلا، تایلند، ویتنام، الجزایر، فلسطین، اتیوپی، هندوراس، مکزیک و ... اشاره کرد که از آنها به عنوان «بریکسپلاس» یاد میشود.
پیشنهاد ایجاد بریکس پلاس نخستین بار در اجلاس سران این گروه در چین در سال ۲۰۲۲ توسط رئیس جمهور این کشور مطرح شد تا سازوکاری برای نزدیککردن کشورها به این گروه قبل از اعطای عضویت کامل باشد.
بریکس نمادی از «رژیمسازی و ساختارسازی جدید در صحنه بینالمللی» است که توسط قدرتهای در حال ظهور و در مقابله با جهان یک قطبی و دو قطبی شکل گرفته است.
نظر شما