«طوفان الاقصی» از نگاه تحلیلگران بین‌الملل؛ اسرائیل از اوج غرور به حضیض تحقیر

تهران- ایرنا- بسیاری از تحلیلگران بین‌المللی فعال در رسانه‌ها و مراکز تحقیقاتی، «طوفان الاقصی» را که توسط حماس علیه اشغالگران اسرائیلی انجام شد، عملیات پیش‌دستانه و موفق معرفی کردند که اسرائیل را از اوج غرور و نخوت به حضیض تحقیر کشاند و برنامه آنها برای عادی‌سازی روابط با کشورهای منطقه را بر باد داد.

نیروهای مقاومت فلسطین دیروز(شنبه) عملیات گسترده‌ای با عنوان «طوفان الاقصی» از غزه علیه مواضع رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های اشغالی آغاز کردند. این عملیات که در عمر بیش از ۷ دهه رژیم صهیونیستی سابقه نداشته، از طریق تونل، خشکی، دریا و هوا به همراه شلیک هزاران راکت به سرزمین‌های اشغالی انجام شده و تاکنون به هلاکت صدها صهیونیست و زخمی‌شدن بیش از یک هزار و ۶۰۰ تن دیگر منجر شده است. اسارت بیش از ۱۰۰ نظامی صهیونیست و همچنین تصرف موقت هفت شهرک صهیونیست‌نشین از دیگر دستاوردهای این عملیات بی‌سابقه مقاومت فلسطین به شمار می‌رود.
تحلیلگران اسرائیلی: آنچه اتفاق افتاده چیزی بیش از یک «فروپاشی اطلاعاتی» بوده استاین حملات غافلگیرکننده در حالی انجام شد که اسرائیل همواره تاکید دارد پرده محافظتی گنبد آهنین نمی‌تواند به اسرائیلی‌ها آسیبی وارد کند.

طوفان حماس که در تاریخ جنگ اسرائیل و فلسطین نمونه‌ای برای آن نمی‌توان یافت، با واکنش گسترده تحلیلگران بین‌المللی در حمایت از ملت فلسطین روبه‌رو شد که در ادامه برخی از آن‌ها مطرح می‌شود.

مروان بشاره Marwan Bishara تحلیلگر الجزیره در گزارشی با عنوان «از غرور تا تحقیر» در این رسانه نوشت: اهداف حماس در این عملیات بر کسی پوشیده نیست؛ اول، تلافی و مجازات اسرائیل به دلیل اشغال، ظلم، شهرک‌سازی غیرقانونی و هتک حرمت به نمادهای مذهبی فلسطین به ویژه مسجد الاقصی در اورشلیم. دوم، عادی‌سازی اعراب با اسرائیل را که رژیم آپارتاید خود را در منطقه می‌پذیرد، هدف بگیرید. سوم، تبادل هرچه بیشتر زندانیان سیاسی فلسطینی از زندان‌های اسرائیل.

علاوه بر این، رهبری نظامی و غیرنظامی اسرائیل نیز انتظار عملیات گسترده حماس را نداشتند؛ موفقیت آن نشان‌دهنده یک شکست بزرگ اطلاعاتی و نظامی اسرائیل است. با وجود شبکه پیچیده جاسوسی، هواپیماهای بدون سرنشین و فناوری جاسوسی اسرائیل، این رژیم نتوانست حمله را شناسایی و از آن جلوگیری کند.
تحلیلگر الجزیره: تصاویر اسرائیلی‌هایی که از ترس، از خانه‌ها و شهرک‌های خود فرار می‌کنند تا سال‌های آینده در حافظه جمعی آنها ثبت خواهد شد تصاویر اسرائیلی‌هایی که از ترس، از خانه‌ها و شهرک‌های خود فرار می‌کنند تا سال‌های آینده در حافظه جمعی آنها ثبت خواهد شد. روز شنبه، شاید بدترین روز در تاریخ اسرائیل بود. یک تحقیر مطلق.

تشکیلات نظامی اسرائیل بدون شک تلاش خواهد کرد ابتکارات راهبردی و نظامی حماس را با واردکردن سریع یک ضربه نظامی بزرگ، پس بگیرد. همان‌گونه که در گذشته انجام داده؛ بمباران‌های شدید و عملیات ترور، که به رنج‌های بزرگ و تلفات بی‌شمار در میان فلسطینی‌ها منجر خواهد شد؛ اما آن‌گونه که در گذشته بارها اتفاق افتاده است، این امر مقاومت فلسطین را نابود نخواهد کرد.

به نوشته جیمز هند JAMES HAND تحلیلگر نیکی آسیا، این بحران و احتمال انتقام‌جویی شدید اسرائیل، یکی دیگر از قدرت‌های خاورمیانه، یعنی عربستان سعودی را در کانون توجه قرار داد. مانند بسیاری از کشورهای مسلمان، عربستان سعودی هیچ رابطه رسمی با اسرائیل با اکثریت یهودی ندارد اما زمزمه‌های فزاینده‌ای در مورد نزدیکی احتمالی، توسط آمریکا میان ریاض و اسرائیل شنیده می‌شود. نمونه‌ای از آن، پروژه زیرساختی کریدور اقتصادی هند_خاورمیانه_اروپا (IMEC) است که در جریان گروه ۲۰ اخیر در هند اعلام شد و انتظار می‌رود این دو را به هم مرتبط کند.

گزارشگر فری مالزی تودی: گروهی متشکل از ۳۱ سازمان غیردولتی مسلمان در مالزی اعلام کردند که راه حل دو دولتی دیگر قابل اجرا نیست زیرا اقدامات و سیاست های اسرائیل در قبال فلسطینی ها معادل آپارتاید است. دولت مالزی هم در بیانیه‌ای با اشاره به اینکه نباید در برخورد با رژیمی که آپارتاید را اعمال می‌کند و آشکارا حقوق بشر و قوانین بین المللی را نقض می‌کند، رفتار نامتناسب و ریاکاری آشکار وجود داشته باشد. مالزی با تاکید مجدد بر حق مسلم فلسطینی‌ها برای بازگشت به خانه های خود، تاکید می‌کند آنها حق دارند در مرزهای شناخته شده بین المللی خود بر اساس مرزهای قبل از ۱۹۶۷، با پایتختی بیت المقدس شرقی، در صلح زندگی کنند.

گزارشگر فری مالزی تودی: گروهی متشکل از ۳۱ سازمان غیردولتی مسلمان در مالزی اعلام کردند راه‌حل دو دولتی دیگر قابل اجرا نیست زیرا اقدامات و سیاست‌های اسرائیل در برابر فلسطینی‌ها معادل آپارتاید استناهوم بارنئا (Nahum Barnea) در گفت‌وگو با «مایکل فریدمن» ستون‌نویس روزنامه نیویورک تایمز، بر قدرت اطلاعاتی و عملیاتی حماس در برابر ادعاهای گسترده توان نظامی_امنیتی اسرائیل تاکید کرد.
وی به نفوذ اطلاعاتی حماس و نیروهای تشکیلات فلسطینی به سیستم امنیتی _ نظامی تل‌آویو اشاره کرد و یادآور شد، اسرائیل همیشه به توانایی تشکیلات اطلاعاتی خود در نفوذ به حماس و دیگر نیروهای فلسطینی در کرانه باختری و دریافت هشدارهای زودهنگام مباهات می‌کرد؛اما حماس در برابر دیدگان ارتش، مشغول انجام رزمایش‌هایی با هدف اجرای همین‌گونه حملات مرزی اخیر بود.
از نگاه وی، نکته مهم دیگر، دست‌کم گرفتن نیروهای فلسطینی توسط اسرائیل بود؛ به نظر می‌رسد تشکیلات اطلاعاتی اسرائیل این حرکات حماس را نه مقدمه چینی برای یک حمله، بلکه فقط جنگ روانی و با هدف درگیرکردن اذهان ارتش و مضطرب ساختن فرماندهان آنان تفسیر می‌کرد.
او، حمله حماس را «پخته و پیچیده» دانست و به ناتوانی صهیونیست‌ها در این زمینه اشاره کرد: تفسیر اطلاعاتی اسرائیل این بود که حماس برای اقدامی آماده می‌شود که هرگز جرأت انجام آن را ندارند؛ در حالی که این قضاوت، اشتباه و از سر غرور بود. حماس در مقابل (این نگاه مغرورانه) تهاجمی را از زمین و دریا آغاز کرد که به شیوه باورنکردنی، پخته و پیچیده بود.

«طوفان الاقصی» از نگاه تحلیلگران بین‌الملل؛ اسرائیل از اوج غرور به حذیذ تحقیر

تحلیلگر وال استریت ژورنال نیز در این زمینه با اذعان به موفقیت‌آمیز بودن حملات فلسطینی‌ها و غافلگیرشدن اسرائیلی‌ها، نوشت: حملات روز شنبه از فناوری پایینی برخوردار بوده و بیشتر موفقیت آن مرهون غافلگیری بوده نه تسلیحات پیشرفته.
«میرالران» محقق موسسه مطالعات امنیت ملی مستقر در تل‌آویو نیز نوشت: همه از سکوت و ثبات حماس صحبت می ‌ردند و کل این سکوت درست جلوی چشمان ما درهم شکست.

«جاناتان شانزر» معاون ارشد تحقیقات اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها در واشنگتن در این زمینه نوشت: اسرائیلی‌ها اقدامات زیادی برای جلوگیری از ساخت تونل‌های زیرزمینی و سایر ابزارهای نفوذ انجام داده‌اند اما حماس از در وارد می‌شود.

تحلیلگران خبرگزاری آناتولی: به یاد جنگ اکتبر ۱۹۷۳؛ حماس اسرائیل را غافلگیر کرد؛ این حمله غافلگیرکننده شکست بزرگی برای اسرائیل استگروهی از گزارشگران و تحلیلگران رویترز (Samia Nakhoul, Nidal Al-Mughrabi, Matt Spetalnick and Laila Bassam) در گزارشی تصریح کردند، حمله حماس از غزه به دنبال ماه‌ها افزایش خشونت‌ها در کرانه باختری اشغالی توسط اسرائیل و حملات فزاینده آنها، حملات خیابانی فلسطینیان و تهاجم شهرک‌نشینان یهودی به روستاهای فلسطینی انجام شد. شرایط برای فلسطینیان در دولت راستگرای نخست‌وزیر «بنیامین نتانیاهو» بدتر شده؛ صلح سال‌هاست در این منطقه متوقف شده است.

«اکرام کواچی» Ikram Kouachi و عبدالرئوف آرنوت Abdel Raouf Arnaout تحلیلگران خبرگزاری آناتولی ترکیه به جنگ اکتبر ۱۹۷۳ اشاره کرده و نوشتند: حماس اسرائیل را غافلگیر کرد؛ این حمله غافلگیرکننده شکست بزرگی برای اسرائیل است.

عنصر برجسته در حمله دیروز(شنبه) جنبش حماس علیه اسرائیل، غافلگیرکننده بودن آن است که تل‌آویو را تکان داد. این امر تحلیلگران اسرائیلی را بر آن داشته که بر این عقیده باشند آنچه رخ داده چیزی بیش از یک «فروپاشی اطلاعاتی» است. عملیات حماس بدون هیچ نشانه قبلی، بیانگر آمادگی برای یک حمله گسترده انجام شده است.

«طوفان الاقصی» از نگاه تحلیلگران بین‌الملل؛ اسرائیل از اوج غرور به حذیذ تحقیر

نیویورک تایمز نیز در گزارشی نوشت: حملات حماس به تل‌آویو، امید «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا را برای مذاکره و ایجاد همسویی بیشتر در منطقه خاورمیانه از طریق عادی‌سازی روابط بین عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی بر باد داد.
رسانه‌های پاکستانی نیز به ادای احترام رهبران سیاسی و احزاب پاکستان به رزمندگان مقاومت فلسطین و تمجید از عملیات کوبنده «طوفان الاقصی» علیه رژیم صهیونیستی اشاره و تاکید کردند: حمایت بی‌شرمانه آمریکا و اتحادیه اروپا از اسرائیل اشغالگر، پشتیبانی آنان از ظلمِ رژیم ظالم است.
از نگاه «عبدالخالق عبدالله» از استادان دانشگاه‌های امارات، شبه نظامیان حماس «قهرمان» هستند. «حسام بهجت» فعال حقوق بشر مصری نیز به رویکرد متناقض غرب در جهان اشاره کرد و نوشت: نمی‌توانید از مبارزان آزادی در اوکراین حمایت کنید اما از فلسطین نه.

گزارشگر گاردین نیز به فیلم‌های منتشر شده از فلسطینی‌ها اشاره کرد و نوشت: این فیلم‌ها بیانگر فروریختن دیوارها و حصارهایی است که در ۱۶ سال گذشته ۲.۳ میلیون نفر را در نواز غزه محصور کرده بود؛ این فیلم‌ها که تا صبح امروز منتشر شده غیرقابل تصور بوده‌اند. در این میان فیلم‌های دیگری هم منتشرشده که نیروهای اسرائیلی را در محاصره و با دست‌وپای بسته نشان می‌دهد.

منابع:

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/۲۰۲۱/۰۵/۱۶/malaysia-indonesia-brunei-call-for-israel-hamas-ceasefire
https://asia.nikkei.com/Politics/International-relations/Israel-crisis-sparks-worry-in-Asia-from-India-to-Thailand

https://www.aljazeera.com/opinions/۲۰۲۳/۱۰/۷/from-hubris-to-humiliation-the-۱۰-hours-that-shocked-israel
https://www.aa.com.tr/en/middle-east/in-memory-of-۱۹۷۳-october-war-hamas-took-israel-by-surprise/۳۰۱۱۱۳۶
https://www.reuters.com/world/middle-east/striking-israel-hamas-also-took-aim-middle-east-security-realignment-۲۰۲۳-۱۰-۰۸

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha