رویش میوه زندگی بر درخت تنومند کشاورزی

شهرکرد- ایرنا - کشاورزی بین‌نسلی یعنی شغلی که از پدر به فرزند رسیده است، نسل به نسل پای این درخت تنومند زندگی کرده‌اند تا حاصل آن محصولی شود که گواهی سلامت این میوه، خطوط دست‌های پینه بسته کشاورزان است.

به گزارش ایرنا، می‌گوید نان حلال خورده‌ایم و برای فرزندان خود نان حلال از دل زمین بدست آورده است و تَرک‌های دستان و صورت آفتاب سوخته‌اش را شاهد این ادعا می‌گیرد.

حاج محمد حسین در چهارمحال و بختیاری سال‌هاست کارش کشاورزی است از همان روزی که دور کردن با داس و دسته‌دسته کردن خوشه‌های زیرین گندم را از کودکی از پدرش فراگرفته است تا حالا که سال‌هاست به فرزندان خود آن را یاد داده است.

از همان‌هایی است که در دوران شکل‌گیری انقلاب اسلامی ایران نیز در صف انقلابیون حضور پررنگی داشت و فرزندانش نیز در جبهه و جهاد سازندگی نقش‌آفرین بودند.

درباره کشاورزی آن دوران می‌گوید: در پیش از انقلاب اسلامی، کشاورزی مانند زمان حاضر رونق نداشت و اگر محصولی برداشت می‌شد بیشتر صرف خوراک خود خانواده‌ها می‌شد و گاهی دلال‌ها از استان‌های دیگر برای خرید محصول می‌آمدند و با کمترین قیمت محصول اندک کشاورز را می‌خریدند و به جای پول ممکن بود قند و شکر و چای تحویل کشاورز دهند و حاصل زحمت کشاورزان را بسیار بسیار ارزان می‌خریدند.

او ادامه می دهد: حالا گندم و جو و هر محصولی برداشت می‌شود، برای خانواده یک درآمد است و کشاورزی در استانی که از همان زمان امکانات ناچیز داشت، یک شغل مهم محسوب می‌شود.

رویش میوه زندگی بر درخت تنومند کشاورزی

افزایش سرانه تولید کشاورزی

تولید محصولات کشاورزی در چهارمحال و بختیاری تا قبل از انقلاب اسلامی ۳۰۰ هزار تن بود و امروز بعد از گذشت ۴۵ سال میزان محصولات با افزایش ۶ برابری به یک‌میلیون و ۷۰۰ هزار تن افزایش یافته که این میزان تولید ۳۰۰ کیلوگرم از سرانه تولیدات کشور بیشتر است.

بخش کشاورزی به عنوان موتور محرک پیشران اقتصادی استان چهارمحال و بختیاری به شمار می‌رود و افزایش۵۷۰ درصدی تولیدات کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری حاصل نفوذ دانش، مکانیزاسیون، تکنولوژی و تلاش کشاورزان برای احیای اراضی است.

رویش میوه زندگی بر درخت تنومند کشاورزی

رشد شاخصه‌های کشاورزی

رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: مجموع تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی در حوزه تولید، صنایع و خدمات از پنج درصد در پیش از انقلاب اسلامی امروز این رقم در استان به ۲۵ درصد افزایش یافته است.

حسین برزگر افزود : در ابتدای انقلاب هیچ واحد صنعتی مرغداری در استان وجود نداشت اما امروزبه برکت انقلاب اسلامی ۲۱۰ واحد مرغداری صنعتی با ظرفیت جوجه‌ریزی پنج میلیون قطعه فعال است.

وی اضافه کرد: با راه‌اندازی و فعالیت این واحدهای مرغداری کل نیاز استان چهارمحال و بختیاری به گوشت سفید تامین می‌شود.

رویش میوه زندگی بر درخت تنومند کشاورزی

شیلات و آبزی‌پروری پنجره‌ای نو در کشاورزی چهارمحال و بختیاری

شیلات و آبزی‌پروری در چهارمحال و بختیاری تا پیش از انقلاب اسلامی هیچ معنا و مفهومی نداشت اما امروز به برکت انقلاب اسلامی با ورود فناوری(تکنولوژی)، دانش لازم و احیای فرصت‌های سرمایه‌گذاری این استان کوهستانی سردسیربا تولید بیش از ۲۶ هزار تن ماهی به عنوان قطب تولید ماهیان سردآبی کشور شناخته می‌شود.

چهارمحال و بختیاری با آب و هوایی سرد و خشک و برخورداری از منابع آبی از۲ سرشاخه رودخانه کارون و زاینده رود، چشمه‌ها، قنات‌ها، چاه‌های کشاورزی، رودخانه‌های دائمی، تالاب‌ها و سدهای مخزنی کشاورزی و برق‌آبی نقش مهمی در تولید ماهیان سردآبی را به خود اختصاص داده است.

رویش میوه زندگی بر درخت تنومند کشاورزی

رییس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری می‌گوید: استانی که تا پیش از انقلاب به هیچ زیرساخت آبزی‌پروری مجهز نبود امروز با بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری دولت و بخش خصوصی بیش از۵۰۰ واحد شیلاتی فعال دارد و زمینه اشتغال ۲هزار و ۵۰۰ نفر را به صورت مستقیم و پنج هزار نفر را به صورت غیرمستقیم فراهم کرده است.

تبدیل دامپروری از سنتی به صنعتی

چهارمحال و بختیاری از گذشته تاکنون به عنوان یکی از استان‌های مطرح در تولید شیر، لبنیات و گوشت قرمز تبدیل شده است اما این قابلیت به صورت سنتی و در فضای باز اداره می‌شد و جایگاه ملموسی در کشور نداشت.

رییس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: به برکت انقلاب اسلامی دامپروری در این استان از حالت سنتی به صنعتی گذر کرده وبه عنوان یکی از استان‌های پیشرو در این بخش شناخته می‌شود.

برزگر یادآور شد: آمارها نشان می‌دهد دامپروری‌های سنتی گذشته امروز در قالب یک هزار واحد صنعتی دامپروری در استان مشغول به فعالیت هستند.

رویش میوه زندگی بر درخت تنومند کشاورزی

بزرگر ادامه داد: از این تعداد واحد دامپروری صنعتی فعال در چهارمحال و بختیاری ۶۴۶واحد گاوداری صنعتی شیری، ۱۹۶ واحد پرواربندی گوساله و ۲۲۰ واحد پرواربندی بره است.

به گفته برزگر با تغییر شرایط اقلیمی و بروز خشکسالی‌ها در زمان حاضر۳۵۰ واحد گلخانه و کارگاه قارچ با تولید ۲۰ هزار تن محصول در چهارمحال و بختیاری فعال است.

رویش میوه زندگی بر درخت تنومند کشاورزی

ارتقای تولید مهمترین راهبرد بخش کشاورزی

آن‌طوری که رییس سازمان جهاد کشاورزی اعلام کرد: این سازمان برای تقویت و ارتقای تولید در این بخش براساس سند آمایش سرزمنی ۲ برنامه اصلی برای نیمه غربی و شرقی استان تنظیم کرده است.

وی ادامه داد: در این ارتباط ۲۶ طرح تامین و انتقال آب برای توسعه باغات در اراضی شیب‌دار و توسعه طرح‌های کشاورزی برای نیمه غربی چهارمحال و بختیاری تعریف و تنظیم شده است.

به گفته برزگر این طرح‌ها در نیمه غربی برای ۱۳هزار هکتار زمین با ۱۰ هزار نفر فرصت شغلی تعریف شده که در زمان حاضر۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

وی سیاست سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در نیمه شرقی به واسطه خطوط انرژی به سمت توسعه شهرک‌های گلخانه‌ای و مجتمع‌های دامپروی است.

برزگر ادامه داد: با توجه به مشکل کمبود بارش در نیمه شرقی چهارمحال و بختیاری بنابراین سیاستگذاری‌ها باید متناسب با شرایط اقلیمی تغییر یابد براین اساس تلاش می‌شود در کمترین زمین و با صرف آب کمتر بیشترین تولید و همچنین اشتغال به ثبت برسد.

به بیان برزگر در زمان حاضر ۴۳ واحد مجتمع دامپروری و سه واحد دامداری صنعتی بزرگ در دستور کار است که آغاز عملیات اجرایی یک واحد دامداری صنعتی سه‌هزار راسی با همت "شستا" در شهرستان کوهرنگ همزمان با سفر رییس‌جمهور نمونه‌ای از این طرح‌ها است.

رویش میوه زندگی بر درخت تنومند کشاورزی

وی اظهار داشت: ۲۴ واحد مجتمع گلخانه‌ای با همت بخش خصوصی در استان دراحداث و یا به بهره‌برداری رسیده است.

برزگر با بیان اینکه شهرک‌های گلخانه‌ای دولتی در گندمان، بلداجی، جونقان، یان چشمه در دست ساخت است، گفت: پنج واحد شهرک گلخانه‌ای بلداجی زیرساخت‌های آن تکمیل و به مرحله بهره‌برداری رسیده و ۱۲ واحد نیز در حال احداث است.

وی ادامه داد: ۱۲شهرک گلخانه‌ای در سطح استان برنامه ریزی شده است و در زمان حاضر در مجتمع‌های گلخانه‌ای و انفرادی بیش از ۷۰۰ هکتار جواز تاسیس گلخانه صادر شده که در صورت تامین اعتبار ازطریق منابع بانکی تغییر و تحول اساسی در این بخش خواهیم داشت.

رویش میوه زندگی بر درخت تنومند کشاورزی

صادرات مهمترین برنامه جهادکشاورزی برای ایجاد ارزش افزوده

برزگر با تاکید بر ارزش افزوده محصولات کشاورزی در استان گفت: با هدف ارزآوری امروز صادرات محصولات کشاورزی از مهمترین مسائل مورد توجه این بخش قرار دارد.

وی یادآور شد: در این ارتباط امسال صادرات محصولات کشاورزی در چهارمحال و بختیاری از لحاظ وزنی ۳۰۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش نشان می‌دهد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی گفت: تلاش می‌شود زیرساخت‌های لازم برای صادرات در زنجیره بادام، آبزیان، محصولات پروتیینی و عسل متناسب با استانداردهای روز ایجاد شود.

رویش میوه زندگی بر درخت تنومند کشاورزی

توجه به بهره‌وری در بخش کشارزی

رییس سازمان جهادکشاورزی استان با تاکید بر اینکه افزایش تولید وابسته به افزایش بهره‌وری است گفت: شاید تا پنج سال گذشته به ازای هر مترمکعب آبی که استفاده می‌شد کمتر از یک کیلوگرم ماده غذایی خشک در حوزه کشاورزی در استان تولید می‌شد اما امروز این رقم با برنامه‌ریزی انجام شده به ۲ کیلوگرم افزایش یافته است.

برزگر ایجاد سامانه‌های نوین آبیاری، تغییر ارقام از دیرگُل به متوسط گل و زودگل، تغییر دیمزارها با اجرای برنامه‌های جهش تولید، توسعه کشاورزی قراردادی، توسعه گلخانه‌ها و الگوی کشت را از جمله اقدامات انجام شده برای افزایش تولید و بهره‌وری در بخش کشاورزی عنوان کرد.

وی تاکید کرد: تلاش می‌شود با اجرای برنامه‌های تعریف شده رقم تولید ماده غذایی خشک در حوزه کشاورزی از ۲ به سه کیلوگرم افزایش یابد.

اجرای ۹۱ طرح کشاورزی در دهه فجر

رییس سازمان جهادکشاورزی استان در خصوص اجرای طرح‌های جهادکشاورزی در چهارمحال و بختیاری گفت: براساس برنامه‌ریزی انجام شده ۹۱ طرح در حوزه آب و خاک، گلخانه، دام و طیور، شیلات و آبزیان و صنایع جانبی به مبلغ چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال آماده بهره‌برداری است.

به گفته برزگر، با افتتاح این تعداد طرح کشاورزی چهار هزار و ۷۰۰ فرصت شغلی در استان ایجاد می‌شود که از این تعداد یک هزار و ۶۰۰ فرصت شغلی مستقیم و مابقی غیرمستقیم هستند.

وی با اشاره به فعالیت ۵۸ هزار نفر نیروی کار و ۸۳ هزار بهره‌بردار بخش کشاورزی در چهارمحال و بختیاری گفت: تعهد اشتغال امسال در بخش کشاورزی ۲ هزارو ۶۰۰ نفر تعیین شده و تا ابتدای بهمن ماه ۹۱ درصد این تعهد اجرایی شده است.

رییس سازمان جهادکشاوزی چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: انتظار می‌رود تعهد اشتغال امسال این مجموعه با توجه به پرداخت تسهیلات اشتغال از محل بند الف تبصره ۱۸ تا پایان سال محقق شود.

به گزارش ایرنا، یک چهارم تولید ناخالص داخلی و یک پنجم اشتغال چهارمحال و بختیاری به بخش کشاورزی وابسته است.

۲۵۰ هزار هکتار برابر ۱۵ درصد زمین‌های چهارمحال و بختیاری زیرکشت محصولات مختلف است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha