«ابوالفضل احمدی» روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: منطقه جوزان یک منطقه حاصلخیز و کشاورزی آن باغداری و تک محصولی است که طی سالهای اخیر به واسطه کمبود بارشها و پایین رفتن سطح آب قناتها، کشاورزان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند.
وی خاطرنشان کرد: به دنبال کمبود بارشها، باغهای انگور با آفتهای زیادی همچون «زنجره مو» درگیر میشوند که موجب از بین رفتن موهای انگور میشود.
این باغدار ملایری خواستار حمایت جدی مسئولان در اجرای جدولگذاری و لولهگذاری باغ ها و لایروبی قناتها شد و بیان کرد: بدون شک حمایت از باغداران موجب دلگرمی آنها و پربارتر شدن باغهای انگور میشود و اشتغالزایی در منطقه را به همراه میآورد.
احمدی افزود: این در حالیست که محصول انگور و کشمش اشتغال فراوانی را در فصل انگور چیدن، موبُر و خاک کردن باغ در این منطقه ایجاد میکند و با ایجاد درآمدزایی برای خانوادهها، مشکلات زیادی از این طریق حل میشود.
وی تاکید کرد: برای حفظ و نگهداری تاکستانهای ملایر به عنوان یک قطب مهم اقتصادی، نیاز است مسئولان توجه ویژهای به کشاورزان برای از بین بردن زنجره مو داشته باشند.
عضو شورای اسلامی روستای جوزان گفت: زنجره یا جیرجیرک در تیرماه خودش را نشان میدهد و چهار یا پنج سال در خاک پرورش پیدا میکند و ماه چهارم یا پنجم تابستان کل موهای انگور را به حالت زیپی از بین میبرد.
به گفته احمدی؛ اگر زدن شاخ و برگ اضافی به موقع انجام نشود، تا چهار سال زمان میبرد که جیرجیرک از خاک بیرون بیاید و چنانچه زنجره مو به موقع از بین نرود، به ریشه مو میچسبد و تمام املاح و مواد معدنی خاک را جذب خود میکند؛ تا آخر که مو خشک میشود و کشاورز هم دستش به جایی بند نیست.
وی از کشاورزان درخواست کرد قلمهزنی را موقع هرس باغ در نظر بگیرند، چراکه حدود ۸۰ درصد آفت زنجره مو با زدن شاخ و برگ اضافی از بین میرود.
این باغدار ملایری یادآور شد: زنجره مو با شخم عمیق، یخبندان زمستانی و سرمای شدید از بین میرود، در حالیکه طی سالهای اخیر با کمبود بارشها و کاهش سرمای زمستانه، این آفت رشد زیادی در باغهای انگور داشته است.
مبارزه تلفیقی بهترین راه از بین بردن زنجره مو است
احمدی با تاکید بر اینکه نحوه مبارزه با آفت «زنجره مو» باید تلفیقی باشد و علاوه بر سمپاشی، شاخههای جوانی که تخمریزی انجام شده نیز باید هرس شود، تغذیه مناسب، آبیاری خوب، کوددهی به موقع، جلوگیری از تنش آبی، هرس دقیق و حذف شاخههای مریض از باغ را از دیگر الزامات برای مبارزه با این آفت عنوان کرد.
وی همچنین با اشاره به اینکه آفت زنجره مو سال گذشته خسارت شدید و گستردهای را در باغهای انگور ایجاد کرد، گفت: با بروز این آفت در کنار خشکسالی، باغهایی که کمتر آبیاری شدند، به طور کامل خشک شدند.
عضو شورای اسلامی روستای جوزان با بیان اینکه من از کود حیوانی سوخته و کودهای شیمیایی مقوی در باغم استفاده میکنم، ادامه داد: زنجره بیشتر در باغهایی با خاک خشک و سفت و ماسه سرخه رشد و نمو میکند.
احمدی آفت شته را از دیگر آفتهای این منطقه عنوان و بیان کرد: قارچ یکی دیگر از آفتهای باغ است که در مرحله مِوبُر از یک بوته به بوته دیگر سرایت میکند، در حالیکه میتوان با کارهای بهداشتی همچون آغشته کردن قیچی باغبانی به الکل تا حدود زیادی از گسترش این آفت جلوگیری کرد.
وی خاطرنشان کرد: باغداران باید آموزشهای لازم را در مبارزه با آفات دریافت کنند و بیشتر مباحث ترویجی زمانی به باغداران ارائه شود که مشغول کار در مزرعه یا باغ نباشند و مجالی برای دریافت درست آموزشها داشته باشند.
به گزارش ایرنا؛ نظام تولید انگور درّه جوزان شهرستان ملایر به عنوان پنجاه و سومین نظام میراث کشاورزی جهان سال ۱۳۹۷ در سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) ثبت شد.
سالانه بیش از ۲۴۰ هزار تُن انگور و بیش از ۵۰ هزار تُن کشمش در جهان شهر ملایر تولید و صادر میشود.
نظر شما