به گزارش خبرنگار ایرنا، طبق آمار اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران تاکنون ۴۷ جشنواره کشاورزی و روستایی در این استان به ثبت رسیده که متناوب در فصول مختلف سال در نقاط مختلف این استان برگزار می شود.
بخشی از این جشنواره ها نظیر ازگیل، لوبیا، گل نرگس، گل گاوزبان و فندوق در غرب مازندران برگزار می شود.
نکته مهمی که کارشناسان معتقدند این است، مازندران استان جشنواره ها است اما در فرآیند برگزاری آن ها نقشه راه علمی وجود ندارد به همین علت برگزاری آن ها در اغلب موارد جنبه روتین داشته و نتیجه و خروجی مناسب ندارد.
این جشنواره ها برای اثرگذاری مطلوب در ابعاد مختلف به تاکید کارشناسان باید مدون شده و جدول داشته باشند، در استان مازندران ۲۱ دستگاه اجرایی شاخص می توانند برنامه های پیشنهادی خودشان را در برگزاری علمی آن به استانداری در راس آن استاندار و در شهرستان ها به فرمانداران و بخشداران ارایه بدهند.
صاحبنظران می گویند به خاطر تاثیرگذاری مهم این جشنواره ها در اقتصاد هر منطقه و استان باید برای آن برنامه ریزی علمی کرد و علاوه بر رسانه های هر شهرستان رسانه های کشوری و خارجی را دعوت کرد تا آن اهداف کلان که سرمایه گذاری در بخش های مختلف است محقق شود.
برگزاری جشنوارههای محصولات کشاورزی و روستایی، ظرفیتهای فرهنگی و اقتصادی هر منطقه ای از استان را به نمایش میگذارد که این رویداد اقتصادی را باید نقشه راه علمی عملیاتی کرد تا ماندگار شد.
در مازندران به گفته مسوولان استانداری توانمندی های ۵۰۰ روستای منطقه شناسایی شده که اگر برای هر کدام از آنها بتوانیم نقشه راه علمی رونق و توسعه فراهم بشود به طور قطع راهبرد اشتغالزایی و توسعه اقتصادی هر منطقه محقق می شود.
طبق آمار موجود حدود ۵۹ هزار آبادی در کشور وجود دارد که حدود ۳۶ هزار روستا دهیاری دارند و روستا تلقی می شوند که بیش از ۹۰ درصد زیرساخت های این روستاها برای شکوفایی ظرفیت های موجود فراهم است.
مازندران سه هزار روستا و آبادی دارد که بنا به اعلام اداره کل امور روستایی استانداری مازندران براساس آخرین سرشماری کشور در سال ۱۳۹۵ جمعیت روستایی در کشور ۲۶ درصد است که این رقم برای مازندران ۴۶ و چهار دهم درصد است.
استان مازندران با تولید ظرفیت ۷۲ نوع از تولیدات محصولات کشاورزی به مقدار حدود هشت میلیون تن، حدود ۱۱درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور را در اختیار دارد.
مازندران دارای ۴۶۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی است. بر اساس آمارهای رسمی اقلام غذایی ۸۵ میلیون نفر از جمعیت کشور را کشاورزان و تولید کنندگان محصولات کشاورزی تامین می کنند و در این بین نقش مازندران که ۴۰۰ هزار کشاورز آن حدود هشت میلیون تن محصولات مختلف کشاورزی تولید می کنند، بسیار مهم و حساس است.
نکته مهم دیگر این که رویکرد دولت سیزدهم هم محرومیت زدایی و توجه جدی به روستاهای کشور است که در یکسال گذشته گام های بلندی در جهت توسعه روستاها برداشته شده است و در سند
تحول دولت مردمی که اسفند ماه سال گذشته از سوی رییس جمهور ابلاغ شده به مسائل مختلف روستایی از جمله کشاورزی، باغداری، دامپروری و توسعه مشاغل خانگی تاکید شده است.
هفته های گذشته در همین راستا، دومین دوره جشنواره گل نرگس روستای ماسال مرزن آباد شهرستان چالوس برگزار که برند سازی، حمایت و تشویق کشاورزان، علمی و تخصصی کردن محصول اعم از فرآوری و صنایع تبدیلی مثل دم نوش، اسانس، روغن نرگس، معرفی فرصتهای سرمایهگذاری در روستاهای بخش مرزنآباد اعم از صنعتی، کشاورزی، دامداری، صنایع دستی، گردشگری، بومگردی با هدف جذب سرمایهگذار، معرفی ظرفیت های منطقه در سطح ملی و اشاعهی فرهنگ روستا و ایجاد شور و نشاط در بین مردم از جمله اهداف برگزاری این جشنواره اعلام شد.
بررسی کارشناسی برگزاری این جشنواره مبین این است که نداشتن نقشه راه برگزاری این رویداد اقتصادی از جمله چالش های آن بوده است بدین معنی که در فرآیند اجرای این جشنواره باید از فعالان اقتصادی مربوط و سرمایه گذاران ذیربط گرفته تا دعوت از رسانه های محلی و استانی و کشوری تا کارشناسان کشاورزی و متخصصان علوم کشاورزی دعوت شوند، در این صورت بازخورد این جشنواره بسیار گسترده خواهد بود.
برگزاری دومین دوره این جشنواره نشان داد که پیوند دادن کشاورزی به اقتصاد پایدار روستاییان و حتی دیگر حوزه ها نظیر گردشگری در مازندران قادر است افق تازهای برای ایجاد اشتغال و ثروت آفرینی در استان ترسیم کند بنابراین باید این ظرفیت های متعالی موجود را جدی گرفت.
ضرورت برنامه ریزی علمی و رسانه ای
در این پیوند، استاد دانشگاه های غرب مازندران و شرق گیلان گفت : جشنواره ها در همه جای دنیا دارای رویکردهای متفاوتی است یعنی هر چند برگزاری آن جشنواره به عنوان یک رویداد محسوب می شود و در انواع مختلف نظیر محصولات کشاورزی، دامپروری و صنایع تبدیلی و بخش های متنوعی دیگر برگزار می شود.
محمدرضا اورمزدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : استان مازندران بر اساس قابلیت های سرزمینی قابلیت های متنوعی در بستر اقتصاد ناحیه ای یا منطقه ای دارد که یکی از این بخش های شاخص از جمله کشاورزی، گردشگری و صنایع تبدیلی و زیر مجموعه ها و اقماری آن است.
وی اظهارداشت : بیشتر جشنواره هایی که برگزار می شود آن رویکرد بروندادشان به سمت حوزه های تبلیغی و فرهنگی، جذب سرمایه گذار و مخاطبین یا گردشگران است.
وی تصریح کرد : به طور مثال در باب محصولات کشاورزی ما هرساله در موقع برداشت محصولات و یا محصولات دامی با عنوان مراسم شیردوشان یا جشنواره فندوق، ازگیل، لوبیا، انار، زعفران اینها کارکردهای اقتصادی خیلی خوبی دارند می توانند به اقتصاد منطقه و استانی و حتی کشوری کمک کنند.
این پژوهشگر حوزه گردشگری تصریح کرد : از یک سو با توانمندسازی ایجاد شده ب i جامعه میزبان، مولد و تولیدکننده نیز ایجاد امیدآفرینی می کند تا برای تولیدات و صادرات بیشتر یعنی به خارج از کشور اندیشه کنند.
اورمزدی اضافه کرد : این جشنواره ها چون در ابعاد مختلف منطقه ای و ملی برگزار می شود به طور قطع کمکی خوبی به اقتصاد هر منطقه و کشور است که باید بیش از پیش از چنین ظرفیتی برای رونق و توسعه همه جانبه بهره برد.
تهیه جداول برگزاری جشنواره ها
وی ادامه داد: لذا این جشنواره باید برنامه ریزی مدون و سیاست گذاری مشخصی داشته باشد و جداول برگزاری آن را نهاد استانداری با نهادهای اجرایی مربوط به صورت سالانه تدوین کند تا هدفمند و ساماندهی شده باشد.
وی به عنوان مثال به جشنواره های گل و گاوزبان، لوبیا، فندوق و ازگیل در غرب مازندران اشاره و اضافه کرد : هر منطقه استان و حتی سراسر ایران بزرگ قابلیت تولید محصولات متنوع را دارد که باید برای هر کدام از آن ها از جمله محصولات دامی و صنایع تبدیلی برنامه ریزی کرد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد : نکته مهم دیگر این که برگزاری این جشنواره ها تلفیقی عمیقی بین پیوند صنعت گردشگری با سایر بخش ها و صنایع داخل استان ایجاد می کند که باید در مبحث نیز تدابیری اندیشید.
اورمزدی ادامه داد : در این ارتباط نیز ۲۱ دستگاه اجرایی در استان و دستگاه های شاخص تر هستند می توانند برنامه های پیشنهادی شان را به استانداری و در راس آن استاندار و در شهرستان ها فرمانداران و بخشداران ارایه دهند تا با کمک سایر بخش های زیر مجموعه برگزار شود البته نمونه های موفقی را داشتیم در مازندران اما نیازمند برنامه ریزی علمی و حتی رسانه ای هستیم.
وی توضیح داد : تولید خبر و گزارش محتوایی از این جشنواره ها با رسانه های داخلی و خارجی در تحقق اهداف بسیار تاثیرگذار خواهد بود که اکنون این بخش از جشنواره ها مانده است و به آن توجه نشده است و حتی دعوت از فعالان و سرمایه گذاران بخش کشاورزی نیز باید جدی گرفته شود.
نهادینه سازی این گونه جشنواره ها/ لزوم داشتن چشم انداز روشن و هدفمند
مهرعلی سالاریان دانشجوی دوره دکترای رشته کشاورزی از غرب مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا معتقد است برگزاری جشنواره محصولات کشاورزی و روستایی نه تنها در مازندران بلکه در کل کشور باید مدون و در بین کشاورزان و فعالان این عرصه نهادینه کرد.
وی خاطرنشان کرد : برابر آمار موجود از مجموع ۱۳ اقلیم در جهان ۹ اقلیم در کشورمان قرار دارد که دارای ظرفیت های توسعه ای هستند اما برای این ظرفیت ها هنوز برنامه مشخص با چشم اندازهای روشن ترسیم نشده است این که جشنواره ای از محصولات کشاورزی را به شکل روتین برگزار کنیم دردی را درمان نمی کند.
این کارشناس کشاورزی تصریح کرد :وقتی که می گوییم جشنواره های محصولات کشاورزی به اقتصاد پایدار روستاها کمک می کند حرف بسیار مهم بوده چرا که فقدان اقتصاد پایدار باعث مهاجرت روستاییان در چهار دهه اخیر شده است حال با هدفمند کردن واقعی این جشنواره ها کسب و کارهای هر منطقه ای و حتی استان رونق یافته و در ادامه به صادرات فکر می کنیم.
وی ادامه داد : مازندران همانطور که در تولیدات شماری از محصولات رتبه اول را دارد، متولیان امر باید طوری برنامه ریزی کنند تا در برگزاری جشنواره محصولات کشاورزی و روستایی رتبه برتر کشور را به خود اختصاص دهد.
به تاکید این کارشناس کشاورزی این جشنواره ها نیازمند برنامه های جنبی نیز دارند که باید برنامه ریزان امر متناسب هر منطقه از کشور برای آن تدابیری داشته باشند.
سالاریان اضافه کرد : برآیندها مبین این است که متولیان برگزارکننده جشنواره های کشاورزی و روستایی در کشورمان نظیر جشنواره گل نرگس ماسال مرزن آباد برنامه و نقشه راه ندارند تا بهره وری آن افزایش داد.
عامل رونق کسب و کارها
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران گفت : برگزاری جشنواره های مختلف نظیر گل نرگس در مرزن آباد چالوس باعث رونق کسب و کارها بویژه در روستاهای این استان می شود.
روح الله سلگی در حاشیه بازدید از جشنواره گل نرگس در مرزن آباد چالوس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : برگزاری این جشنوارها همچنین انگیزه فعالان بخش های مختلف اعم از کشاورزی، گردشگری و صنایع دستی را بیشتر می کند تا با تمرکز اصولی تر فعالیت شان را ادامه دهند.
وی اظهارداشت : همچنین کشاورزان و دست اندرکاران امر در حاشیه این جشنواره ها می توانند دیگر محصولات تولیدی شان، سوغاتی های منطقه را به خصوص در ایام نوروز که مازندران میزبان ده ها میلیون مسافر و گردشگر است ارایه کنند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران با بیان این که رویکرد کشاورزی در این استان تک بعدی و تک محصولی نیست، گفت : این استان آب و خاک خاصی دارد بنابراین توسعه گل و گیاه و کشت گلخانه ای با هدف صادرات این محصولات به کشورهای همسایه مورد حمایت جدی است.
توجه به اقتصاد روستا نیاز ضروری امروز کشور
فرماندار چالوس گفت : برگزاری جشنواره گل نرگس در روستای ماسال بخش مرزن آباد این شهرستان نشان می دهد که باید به اقتصاد روستا توجه شود که در ادوار گذشته مورد غفلت قرار گرفت.
علی قاسمی با بیان این که حدود ۸۰ درصد روستاها ظرفیت های فراوانی برای خودکفایی و تولید دارند، اظهارداشت: این جشنواره ها باید مورد توجه قرار گیرد که برندسازی ملی شود.
فرماندار چالوس با اشاره به برگزاری همایش شناسایی فرصت های سرمایه گذاری در این استان گفت : این جشنواره هم به همین بهانه برگزار شده است.
شناسایی ظرفیت های ۵۰۰ روستا در مازندران / لزوم تلاش بیشتر برای شکوفایی ظرفیت ها
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری مازندران گفت: امروز آنچه سبب مهاجرت معکوس می شود توانمندی اقتصاد روستایی و ارایه سایر خدمات مربوط به این مناطق است.
علی اصغر احمدی اضافه کرد : شکوفایی ظرفیت های مناطق روستایی به اقتصاد این استان کمک می کند و اکنون توانمندسازی اقتصاد روستایی یکی از رویکردهای این نهاد است.
وی اظهارداشت : در زمان حاضر رویکرد استاندار مازندران توانمندسازی اقتصاد روستایی بوده که حدود ۵۰۰ روستا در استان شناسایی شده است.
احمدی یادآور شد: با توجه به آنکه غرب مازندران خاستگاه گردشگران و مسافران است باید این حوزه با غنی سازی اقتصاد روستایی کمک و حمایت شود.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری مازندران یادآور شد: توانمندی های ۵۰۰ روستای شناسایی شده در این استان را شناسایی که در زمینه های بوم گردی، گردشگری و اقتصاد کوچک متمرکز شدیم.
وی ادامه داد : هم اکنون روستاهای استان از زیرساخت های قابل قبولی برخوردارند و باید برای شکوفایی ظرفیت هایی آنان تلاش بیشتری صورت گیرد.
احمدی گفت : ۲ هزار و ۲۲۷ دهیاری و سه هزار و ۶۰۰ روستا در مازندران می تواند به اقتصاد کشور کمک می کند و امنیت غذایی آن را تامین کند.
وی بیان داست، مازندران در تولید ۱۴ محصول رتبه نخست را در کشور دارد و انتظار آن است که نگاه ویژه ای در سطح کلان به این استان بشود.
نظر شما