به گزارش خبرنگار ایرنا؛ یکی از مهمترین رویکردهای آموزش عالی در استان فارس بینالمللی شدن دانشگاهها است؛ در حال حاضر زمینه جذب دانشجوی خارجی در دانشگاه شیراز، دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی فارس فراهم شده و اخیرأ هم نوید بینالمللی شدن دانشگاه پیام نور بارقههای امید را در دل جامعه دانشگاهی فارس روشن کرده است.
شیراز ظرفیتی کم نظیر در پذیرش دانشجویان خارجی دارد. این شهر که به عنوان قطب علمی جنوب کشور محسوب میشود پیشینۀ طولانی در عرصه علم و دانش دارد و در زمینۀ آموزش و مطالعات بینالمللی نیز از سابقه درخشانی برخوردار است.
ظرفیت بالای دانشگاه شیراز در جذب دانشجوی خارجی
در شرایطی که شهرهای مختلف ایران به منظور بینالمللی شدن دانشگاهها و نظام آموزش عالی، برخی اقدامات نظیر جذب دانشجویان بینالمللی، برگزاری دوره های آموزشی و اعطای مدارک به زبان انگلیسی را در دستورکار قرار دادهاند شیراز هم از این امر مستثنی نبوده و در طول سالهای اخیر اقدامات قابل توجهی را برای تحقق این مهم انجام داده است.
دانشگاه شیراز که به عنوان نخستین دانشگاه کشور محسوب میشود که مدرکش بینالمللی شد از جمله دانشگاههایی است که یکی از رویکردهای آن استفاده از ظرفیتهای علمی بینالمللی است و حتی در این زمینه با چند دانشگاه خارجی تفاهمنامه همکاری و تبادل دانشجو امضا کرده است.
دانشگاههایی از کشورهای مختلف از جمله آلمان، اسپانیا، یونان، سوئد و ایتالیا طرف قرارداد با دانشگاه شیراز هستند که این تفاهمنامهها با هدف همکاری با محوریت تبادل استاد و دانشجو، برگزاری دورههای مشترک آموزشی و پژوهشی، دورههای کوتاه مدت آموزش زبان فارسی، آموزش الکترونیکی، راههای ارتقای توان علمی و آموزشی و انجام فعالیت های پژوهشی مشترک منعقد شده است.
افزایش شمار دانشجویان خارجی دانشگاه شیراز در دوران کرونا
میتوان گفت دانشگاه شیراز سالهاست که مورد استقبال دانشجویان خارجی قرار گرفته است. به طوری که حتی شیوع بیماری کرونا هم نتوانست موجب توقف فعالیتهای بینالمللی این دانشگاه شود. شیوع و گسترش بیماری کرونا نه تنها مانع از تحصیل دانشجویان خارجی در این دانشگاه نشد بلکه به گفته مسئولان این دانشگاه شمار دانشجویان خارجی دانشگاه شیراز در کرونا ۲۵۰ درصد رشد داشته است.
مسئولان این دانشگاه معتقدند تعداد دانشجویان خارجی در دانشگاه شیراز در سال ۹۸ حدود ۳۴ دانشجو و در سال ۹۹ حدود ۹۰ دانشجو بوده است که این آمار در سال ۱۴۰۰ به ۱۸۰ دانشجو رسیده است. در واقع آنها بر این باور هستند که با تمهیدات اندیشیده شده در دوران کرونا برای توسعه زیرساخت ها در بخش آموزش مجازی، شاهد رشد ۲۵۰درصدی تعداد دانشجویان خارجی این دانشگاه در مقایسه با دوران قبل از شیوع کرونا بودهایم.
محمد مؤذنی رییس دانشگاه شیراز نیز در نشست خبری که روز دوشنبه ۱۴ شهریور ۱۴۰۱ برگزار شد با بیان اینکه در یک سال اخیر دانشگاه شیراز ١٤٠ نفر دانشجوی خارجی جذب کرده است، گفت: تعداد دانشجویان خارجی این دانشگاه در حال حاضر ۳۵۰ نفر هستند که در ۴۵رشته تحصیلی مشغول به تحصیل هستند. البته تمهیداتی برای افزایش تعداد دانشجویان خارجی هم اندیشیده شده است.
به ثمر نشستن تلاشها برای بینالمللی شدن دانشگاه علوم پزشکی شیراز
دانشگاه علوم پزشکی شیراز هم از دیگر مراکز علمی است که در زمینه بینالمللی شدن گامهای ارزشمندی برداشته است. ۲۵ خردادماه ۱۳۹۴ محمدهادی ایمانیه استاندار کنونی فارس که در آن زمان به عنوان رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز فعالیت میکرد در جمع اساتید دانشگاه علوم پزشکی شیراز از ایجاد امکان صدور تمامی مجوزهای جذب و دانش آموختگی دانشجویان خارجی در این دانشگاه خبر داد و گفت: حرکت به سمت فعالیتهای بینالمللی در حیطه آموزش و جذب دانشجوی خارجی از اولویتهای تعیین شده برای دانشگاه است که تمامی فعالان در حیطه آموزش و به ویژه اساتید، نقش موثری در دستیابی به این هدف دارند.
وی همچنین افزود: اقدامات اولیه از جمله راه اندازی معاونت بین الملل در دانشگاه انجام شده و از بهمن ماه سال جاری نیز نخستین گروه دانشجویان خارجی در شیراز مشغول به تحصیل میشوند، اما باید تلاش کنیم تا در ابتدای مهر سال آینده حداقل ۲۰۰ دانشجو از کشورهای خارجی برای تحصیل در مقاطع تخصصی، فوق تخصصی، فلوشیپ و سایر موارد داشته باشیم.
این رویکرد منجر به اتفاقات خوبی در این دانشگاه شد به گونهای که تاکنون شاهد جذب دانشجویان خارجی از کشورهای مختلف در دانشگاه علوم پزشکی شیراز بودهایم و این روند همچنان ادامه داشته است. روز چهارشنبه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ معاون بینالملل دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به دریافت درخواست پذیرش دانشجو از ۴۲ کشور دنیا برای تحصیل در این دانشگاه، به جذب ۸۰ دانشجوی خارجی در رشته مقاطع متفاوت اشاره کرد و تلاش برای توسعه دستاوردهای دانشگاه در عرصههای بین المللی، تقویت تعامل با مراکز علمی معتبر دنیا و تبادل علمی نخبگان را از جمله رویکردهای مهم این معاونت برشمرد و گفت: در همین راستا ضمن ایجاد تفاهم نامه با مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه شیراز برای دانشجویان بینالملل، ۳ ایجنت بینالمللی جذب و آموزش برای افزایش جذب دانشجویان نخبه خارجی انجام شده است.
تحصیل ۲هزار دانشجو در دانشگاه آزاد شیراز تا سال ۱۴۰۰
روز دهم مهرماه ۱۴۰۰ نیز نخستین جلسه شورای بینالملل دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس با حضور دانشگاهیان برگزار و در این جلسه بر فرصت جذب دانشجوی خارجی به عنوان راهکاری برای درآمدزایی و بالابردن رتبه دانشگاه تأکید شد.
حسن سلطانی رئیس دبیرخانه هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی فارس در این جلسه با بیان اینکه تعداد محدودی از دانشگاههای کشور مجوز جذب دانشجوی خارجی را اخذ کردهاند، اظهار کرد: دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز با ظرفیتهای قابل قبول به عنوان یکی از این مراکز، جذب دانشجویان بینالمللی را آغاز کرده و این فرصت یکی از راهکارهای درآمدزایی و بالابردن رتبه دانشگاه میان دانشگاههای مختلف است و درهمین فرصت، اگر با دقت برای این دسته از دانشجویان برنامهریزی صحیح انجام ندهیم با تهدید بیرغبتی این گروه از دانشجویان درآینده مواجه میشویم.
در این جلسه همچنین مدیر امور بینالملل دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز از تحصیل ۲ هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس خبر داد.
کسب مجوز برای جذب دانشجوی خارجی در دانشگاه پیام نور شیراز
اما کسب مجوز برای جذب دانشجوی خارجی در دانشگاههای شیراز به این مراکز علمی محدود نشد و دانشگاه پیام نور فارس نیز گامهای محکمی در مسیر بینالمللی شدن برداشت؛ گامهای محکم و مؤثری که زمینه جذب دانشجوی خارجی را در دانشگاه پیام نور شیراز فراهم کرد.
روز سهشنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ بود که رئیس مرکز امور بین الملل دانشگاه پیام نور در نشست مشترک رؤسای استانی در سالن شورای ریاست دانشگاه با بیان اینکه امکان پذیرش دانشجوی خارجی مجازی در دانشگاه پیام نور فراهم شده است، اعلام کرد: سه مرکز قم، شیراز و تحصیلات تکمیلی تهران مجوز جذب دانشجوی خارجی به شیوه مجازی را کسب کردند.
مجتبی سلطانی احمدی در این نشست جذب دانشجوی خارجی را جزو اولویتهای نظام آموزش عالی در کشور دانست و در این باره افزود: مرکز امور بین الملل در چارچوب سیاستهای اعلامی ریاست دانشگاه توجه و تسهیلگری در این حوزه را وجهه همت خود قرار داده است.
سلطانی احمدی پس از اعلام خبر دریافت مجوز جذب دانشجوی خارجی به شیوه مجازی در مراکز قم، شیراز و تحصیلات تکمیلی تهران گفت: مرکز مشهد، تبریز، اصفهان و بندرعباس جهت کسب مجوز جذب دانشجوی خارجی در نوبت بررسی در سازمان امور دانشجویان هستندو پس از تعیین تکلیف مراکز فوق نسبت به تکمیل پرونده مراکز متقاضی با رعایت شرایط و ضوابط اعلامی اقدام خواهیم کرد.
دانشگاه پیام نور فارس در انتظار ابلاغ آییننامههای داخلی وزارت علوم
رئیس دانشگاه پیام نور فارس که کسب این مجوز را گام مهمی در مسیر ارتقا جایگاه دانشگاه پیام نور فارس میداند بر ضرورت بینالمللی شدن آموزش عالی تأکید کرد و گفت: اگر بخواهیم حرکت بالنده و روبهجلو داشته باشیم باید کشور و جامعه علمیمان را در مسیر بین المللی شدن قرار دهیم.
محسن جاجرمیزاده در گفتوگو با ایرنا افزود: در حال حاضر با موافقت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، زمینه تحصیل دانشجویان خارجی در دانشگاه پیام نور مرکز شیراز فراهم شده و در آیندهای نزدیک شاهد جذب دانشجوی خارجی در مرکز شیراز خواهیم بود.
رئیس دانشگاه پیام نور استان فارس ادامه داد: با توجه به اینکه شیراز به عنوان قطب علمی کشور محسوب میشود تلاش کردیم تا دانشجو از خارج از کشور بتواند به صورت حضوری و مجازی در دانشگاه پیام نور شیراز تحصیل کند.
وی بیان کرد: مجوز دورههای بینالملل را برای مرکز شیراز گرفتهایم و منتظر هستیم آییننامههای داخلی وزارت علوم به دانشگاه پیام نور ابلاغ شود. در واقع اصل مجوز گرفته شده و فقط در انتظار ارسال دستورالعملها و آیین نامههای اجرایی هستیم.
رئیس دانشگاه پیام نور فارس اظهار کرد: به محض اینکه شیوهنامهها اعلام شود نحوه جذب دانشجوهای خارجی از طریق رسانهها اطلاعرسانی خواهد شد.
آیا دانشگاه علمی کاربردی فارس هم بینالمللی میشود؟
نوید جذب دانشجوی خارجی در دانشگاه پیامنور شیراز در حالیست که اخیرأ بینالمللی شدن مراکز علمی کاربردی دانشگاه جامع علمی کاربردی نیز مورد توجه قرار گرفته است. اصغر کشتکار قائم مقام رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی کشور ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ در گردهمایی رؤسای مراکز آموزش علمی کاربردی منطقه ۷ کشور در استان خوزستان گفت:در حال تعامل با وزارت علوم در زمینه شاخصهای مورد نیاز برای بینالمللی شدن برخی مراکز هستیم هر چند که برخی مراکز ما دورههای بینالمللی کوتاه مدت برگزار میکنند اما لازم است ساختاری برای آنها تعریف کنیم.
وی ادامه داد: مراکز آموزش علمی کاربردی زیرساختهای لازم برای جذب دانشجویان خارجی به ویژه در زمینه تکنسین و مهندسی را دارند و از نظر تجهیزات، محیط و مدرس مورد نیاز نیز از ظرفیت خوبی برخوردار هستند. البته دانشجویان خارجی که برای آموزش در دانشگاه جامع علمی کاربردی پذیرفته میشوند باید پیش از شروع آموزش زبان فارسی را فرا بگیرند که برای این مورد نیز شرایطی فراهم شده است.
ضرورت فراهم کردن الزامات بینالمللی
حالا باید منتظر ماند و دید دانشگاه جامع علمی کاربردی فارس هم میتواند در این عرصه نقشآفرینی و زمینه جذب دانشجوی خارجی را در این دانشگاه فراهم کند. هرچند ضرورت بینالمللی شدن آموزش عالی ایجاب میکند که دانشگاهها بیش از پیش در زمینهسازی و فراهم کردن الزامات بینالمللی شدن کوشا باشند و با تجدیدنظر در رشتهها و محتوای آموزش و تحول در شیوههای یاددهی یادگیری و ایجاد توازن در توانمندیهای دانشی، مهارتی و بینشی دانشجویان و دانش آموختگان خود، راه را برای گام نهادن در این مسیر پر پیچ و خم هموار کنند.
نظر شما