شهیدنامه ایرنا استان سمنان؛ جاویدنام حسن لهردی

سمنان - ایرنا - حسن لهردی فرزند حمزه از شهیدان دفاع مقدس از روستای کهن‌آباد شهرستان آرادان دیار دارالمرحمه سمنان است، جوانی که بسیار شوخ‌طبع بود و در گروه عملیات شناسایی به فیض شهادت نائل شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شهید لهردی بیستم اردیبهشت ۱۳۴۴ در روستای کهن آباد شهرستان آرادان در خانواده‌ای پرجمعیت دیده به جهان گشود، او ۱۰ برادر و خواهر داشت.

یکی از برادران شهید لهردی نقل می‌کند: به اذعان همه برادران و خواهرانم، حسن از جهت رفتاری به پدرم شبیه‌تر بود، از همه ما دلسوزتر و گوش به فرمان‌تر بود، وقتی پدر یا مادر فرمانی می‌دادند تا ما به خودمان بیاییم، حسن بخشی از کار را انجام می‌داد.

برادر شهید لهردی می‌گوید: پدرمان بعد از فوت همسرش، با مادر ما ازدواج کرده بود. چهار برادر و ۲ خواهر ناتنی داشتیم و چهار برادر و یک خواهر از یک مادر بودیم و حسن بعد از حسین از همه بزرگ‌تر بود.

شوخی‌های شهید

یکی دیگر از برادران شهید لهردی نقل می‌کند: حسن زود با دیگران جوش می‌خورد. گاهی خوشمزگی‌هایی می‌کرد که هنوز هم یاد آن خاطره‌ها ما را به وجد می‌آورد. او بچه‌ها را می‌خنداند. خوب یادم است یک بار که بنا آورده بودند و خانه را سفید می‌کردند، موقع صبحانه خوردن گچ کشته را در پیاله‌ای ریخته بود و گذاشته بود روی سفره. بقیه فکر کرده بودند ماست است!

او تا سوم دبیرستان درس خواند و سپس به دلیل ادای دین که بر دوش خود احساس می‌کرد، عازم جبهه شد و با وجود سن کمی که داشت، در عملیات‌های مختلف از جمله محرم و بیت‎‌المقدس شرکت کرد.

یکی دیگر از برادران شهید لهردی می‌گوید: از بی‌باکی‌های برادرم لذت می‌بردم. ۱۷ سالش بود که در عملیات فتح خرمشهر انگشت دستش قطع شد و آمد مرخصی. سه سال از او کوچک‌تر بودم. من را سوار موتور کرد که برویم آرادان عکس بگیریم، همان‌طور که از جاده کنار کانال آب می‌رفت به سرعت وارد کانال شد، البته آب داخل کانال نبود، دلم داشت می‌ریخت. از این‌طرف وارد کانال می‌شد و از طرف دیگر بیرون می‌آمد؛ مثل هواپیمای جنگی که در هوا مانور می‌دهد، هم می‌ترسیدم و هم خوشم می‌آمد. او متوجه شادی من بود. دلش می‌خواست بیشتر شادم کند.

کارهای عجیب و غریب زیادی انجام می‌داد و مرتب می‌گفت: «به حسین(برادر بزرگمان) چیزی نگو!» من هم بهش قول می‌دادم که خیالش را راحت کنم.

این شهید والامقام پس از چند مرحله اعزام به صورت بسیجی، به خدمت سربازی رفت، دوره‎ آموزشی را در پادگان باغرود نیشابور گذراند و سپس عازم مناطق باختران و مهران شد.

خدمت در گروه شناسایی عملیات

شهید لهردی با وجود این که خدمت سربازی را تمام کرده بود، ترک حضور فعالش در دفاع مقدس را جایز ندانست، ذکاوت، همت و اخلاص او موجب شد تا به عنوان سرگروه شناسایی خدمات صادقانه‌ای در دفاع از وطن ارایه دهد.

شهیدنامه ایرنا استان سمنان؛ جاویدنام حسن لهردی

این شهید والامقام به عنوان سرباز از سپاه گرمسار قرارگاه نجف تیپ ۳۱۳ حر واحد اطلاعات به جبهه اعزام شد و ۳۳ ماه و ۱۴ روز در دفاع از وطن نقش آفرینی کرد.

شهید لهردی پس از بیش از ۲ سال حضور فعال در جبهه، سرانجام در نهم تیرماه سال ۱۳۶۶ به عنوان فرمانده دسته شناسایی قرارگاه نجف در عملیات پدافندی در منطقه مهران در سن ۲۲ سالگی بر اثر اصابت ترکش به بدنش به شهادت رسید.

پیکر مطهر شهید لهردی در گلزار شهدای روستای کهن آباد شهرستان آرادان به خاک سپرده شد.

یکی از همرزمان شهید لهردی نقل می‌کند: اواخر سال ۱۳۶۵ بود، آمدیم پایگاه شهید بهشتی برای استراحت و استحمام. او زودتر از همه حمام می‌کرد؛ زودتر از همه جیره می‌گرفت؛ زودتر از همه می‌نشست، سر سفره و زودتر از همه بلند می‌شد.

وقتی از حمام بیرون می‌آمدیم، لباسمان شسته و روی بند بود. چه کسی می‌توانست این کارها را بکند؟! بعدها فهمیدیم کار حسن است.

یکی دیگر از همرزمان شهید نقل می‌کند: کمتر کسی فهمیده بود که حسن با قرآن چه انس و الفتی دارد. من هم به این دلیل می‌دانستم که از همه جیک و پوک هم خبر داشتیم. چه چیزهایی را که برای هم نقل می‌کردیم.

در گرمای شدید که همه دوستان در سنگر استراحت می‌کردند، او قرآنش را برمی‌داشت و می‌رفت روی تپه‌ای؛ کنار درختی یا در سایه‌ای می‌نشست و یکی یا ۲ صفحه قرآن و ۲ رکعت نماز می‌خواند و برمی‌گشت.

شهید لهردی در وصیت‌نامه خود گفته است: اگر بپرسی برای چه به جبهه می‌روی، می‌گویم برای این که دین خود را به خدا و شهدا ادا کرده باشم.

شهیدنامه ایرنا استان سمنان؛ جاویدنام حسن لهردی

نقش رزمندگان استان سمنان در دوران دفاع مقدس

به گزارش خبرنگار ایرنا، دوران هشت ساله دفاع مقدس برگ افتخاری در دفتر غیرت و مردانگی ایرانیان رقم زد، مردم استان سمنان با اعزام تعداد قابل توجه رزمندگان به این نبرد، جزو سه استان برتر در تقدیم بیشترین تعداد شهید در کشور است؛ مدالی که از هر رنگی بالاتر و آرمانی جاودان را یادآور است.

رزمندگان سلحشور و دلیر ایران اسلامی طی هشت سال دفاع مقدس بیش از ۱۰۰ عملیات محدود نیمه‌گسترده و گسترده انجام دادند و با مدیریت تحسین‌برانگیز نظامی و پرورش قوای رزمی توانستند با قاطعیت از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران دفاع کنند.

نیروهای اعزامی از استان سمنان نیز در ۵۵ عملیات شامل ۲۴ عملیات توسط سپاه و بسیج، ۱۱۰ عملیات توسط لشکر ۵۸ تکاور ذوالفقار ارتش و ۲۰ عملیات توسط جهادسازندگی، شرکت و نقش فعال و اثرگذاری را ایفا کردند.

جمعیت استان سمنان در سال ۱۳۵۵ حدود ۲۸۹ هزار و ۴۶۰ نفر و کمتر از یک درصد از جمعیت کشور بود که با توجه به جمعیت آن زمان استان، تقدیم سه هزار شهید بیانگر این مدعاست که مردم این خطه تمام‌قد برای دفاع از انقلاب در صحنه حضور داشتند.

جنگ تحمیلی در دهه ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۰ اتفاق افتاد و اگر ملاک محاسبه جمعیت کل کشور و استان سمنان را در سال ۱۳۶۵ قرار دهیم، می‌توان گفت جمعیت کل کشور در سال ۶۵ حدود ۴۹ میلیون و ۴۴۵ هزار نفر و جمعیت استان سمنان نیز در آن سال ۴۱۷ هزار ۳۵ نفر بود.

مقایسه آماری فوق چنین نشان می دهد که در کل کشور بر اساس جمعیت سال مورد اشاره، معادل ۴۴ صدم درصد یعنی یک نفر در ۲۲۶ نفر به فیض شهادت نائل آمدند، این رقم در استان سمنان ۶۹ صدم درصد یعنی یک نفر در هر ۱۴۵ نفر جمعیت استان بود.

سمنان به تناسب جمعیت کشور و شهدا، یک و هفت دهم برابر میانگین کشوری شهید تقدیم میهن کرده است و بیش از ۹۷ درصد از شهدا مربوط به دفاع مقدس هستند و همه این سروقامتان و مدافعان وطن در خطوط مقدم و مناطق جنگی به شهادت رسیدند.

مقایسه آماری شهیدان بسیجی استان سمنان با کشور نشان می‌دهد که از مجموع یک میلیون و ۹۳۰ هزار بسیجی رزمنده در کشور، ۹۵۰ هزار نفر به شهادت رسیدند و معادل چهار و ۹ دهم درصد کل رزمندگان و سهم استان سمنان از شهدای بسیجی یکهزار و ۵۷۴ نفر است که معادل پنج و چهار دهم درصد رزمندگان استان محسوب می‌شود.

هم‎گام با بسیجیان، حضور پاسداران به عنوان فرماندهان و همرزمان آنان در جبهه‌های جنگ بسیار چشمگیر بود. به طوری که طبق آمارهای موجود تعداد ۳۱۶ نفر از پاسداران استان سمنان یعنی به ازای هر پنج نفر یک نفر به درجه رفیع شهادت نائل آمدند و طبق آمار رسمی اعلام شده، تعداد سه هزار و ۱۰۰ نفر از اعضای داوطلب تحت امر جهاد در طول دفاع مقدس به شهادت رسیدند که با توجه به تناسب آمار کشور، معادل یک و نیم درصد آمار کل شهدای کشور می‌شود.

شهیدنامه ایرنا استان سمنان؛ جاویدنام حسن لهردی

نگاهی به آمار رزمندگان و شهدای استان سمنان

شمار شهدای جهاد در استان سمنان به حدود ۱۱۳ نفر می‌رسد که معادل چهار درصد از آمار کل شهدای استان را تشکیل می‌دهد و بر پایه گزارش‌ها، آمار شهدای جهاد استان با ۱۱۳ نفر معادل سه و ۶ دهم درصد از کل شهدای جهاد کشور را شامل می‌شود که بیش از سه برابر میانگین کشوری را به خود اختصاص داده است.

از سه هزار شهید استان سمنان، ۲۲۰ نفر ورزشکار و ۹۶ شهید در عرصه بهداشت و درمان به فیض شهادت رسیدند و ۷۰۰ نفر از رزمندگان جبهه‌های جنگ حق علیه باطل که از این حوزه عازم نبرد شده بودند نیز به جایگاه والای جانبازی نائل آمدند.

از مجموع ۹۶ شهید بهداشت و درمان دفاع مقدس استان سمنان، یک شهید پزشک بود، ۶ شهید نیز بهداشت و پزشکیار، ۵۶ شهید امدادگر، ۹ شهید حامل مجروحان، ۹ شهید راننده آمبولانس و ۱۸ شهید نیز بهداشتیار و عضو کادر بهداشت و درمان رزمندگان دفاع مقدس بودند که به شهادت رسیدند.

شمار کل جانبازان استان سمنان هفت هزار و ۲۰۰ نفر است که از این تعداد یکهزار و ۸۰۷ نفر از جانبازان استان را جانبازان شیمیایی تشکیل می‌دهند. ۲۰۷ نفر دارای بیش از ۲۵ درصد جانبازی هستند.

طبق گزارش‌ها، در کشور به ازای هر ۱۲۴ نفر یک نفر جانباز و در استان سمنان به ازای هر ۵۸ نفر یک نفر در دوران دفاع مقدس جانباز شدند و استان سمنان بیش از ۲ و یک دهم برابر میانگین کشوری جانباز دارد و همچنین یکهزار و ۷۴۷ نفر از این جانبازان بیش از ۲۵ درصد جانبازی دارند.

شهیدنامه ایرنا استان سمنان؛ جاویدنام حسن لهردی

برنامه‌ریزی برای دومین کنگره شهدای استان سمنان در بهار ۱۴۰۳

سمنان به عنوان یکی از استان‌های سرآمد دوران دفاع مقدس و جزو سه استان دارای بیشترین تعداد شهدا به نسبت جمعیت برای پاسداری از کیان نظام جمهوری اسلامی، به منظور تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در زمینه جهاد تبیین و مقابله با جنگ ترکیبی و تهاجم فرهنگی دشمنان وارد میدان شده است و برگزاری هشت اجلاسیه در هشت شهرستان استان سمنان برنامه‌ریزی شد تا در نهایت هشت اجلاسیه به دومین کنگره سه هزار شهید در بهار سال ۱۴۰۳ مزین شود.

برگزاری اجلاسیه شهدا در هر شهرستان استان سمنان در واقع اقدامی برای معرفی شهدای هر شهرستان به نسل امروز آن شهرستان است که در نهایت تمامی مردم استان سمنان و دیگر استان‌ها در نقاط مختلف کشور در «کنگره سه‌هزار شهید استان سمنان» با تمامی شهدا و خط مشی و سیره این بزرگواران همیشه‌جاودان بیش از پیش آشنا شوند تا راه بر توطئه دشمنان سد شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha