در ماه "مه" پس از برگزاری سه دوره انتخابات بینتیجه، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و بنی گانتز رقیب او برای تشکیل یک کابینه فراگیر به توافق رسیدند. در این توافق تصریح شده است نتانیاهو ابتدا سمت نخستوزیری را در دست خواهد گرفت و پس از مدتی استعفا خواهد کرد تا گانتز جانشین او شود.
نتانیاهو در مبارزه انتخاباتی خود به تبلیغ سیاستهای راست گرایانه افراطی پرداخت و تصاویر خود با سیاستمداران دیگر مانند دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا و نارندرا مودی نخست وزیر هند را به صورت گسترده منتشر ساخت. با این وجود، نتانیاهو هنوز بر ادعای غیر مشروع خود جهت اشغال بخشی از کرانه باختری و دره اردن تاکید میورزد.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از این ایده نتانیاهو که بر اساس طرح "صلح خاورمیانه" مطرح شده، حمایت کرده است. این طرح از سوی جراد کوشنر داماد ترامپ پیشنهاد شده بود. بدون شک وی دارای هیچ تجربه و تخصصی در ارتباط با منطقه خاورمیانه نمیباشد.
اما این طرح بنیامین نتانیاهو برای اشغال بیشتر خاک فلسطین، واکنش منفی اردن را به دنبال داشت و تنشهای تل آویو با این کشور عربی افزایش یافت. برای کاهش تنشها، نتانیاهو رییس موساد را به اردن فرستاد تا با ملک عبدالله شاه آن کشور دیدار کرده و اهداف رژیم صهیونیستی را توضیح دهد.
طرح رژیم صهیونیستی شامل یک سرزمین غنی از منابع طبیعی و کشاورزی است که مردم فلسطین از آن برای تجارت و بازرگانی استفاده میکنند. «محمد اشتیه» نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطین اعلام کرده است اشغال سرزمینهای فلسطینیان در کرانه باختری یک تهدید جدی محسوب میشود. ریاض المالکی وزیر امور خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین نیز نسبت به تبعات فوری این طرح اخطار داده است.
هند و تلاش برای ارتباط همزمان با فلسطین و رژیم صهیونیستی
از آنجایی که دولت هند که تاکنون مشغول مسایل داخلی و بینالمللی بوده، در مورد تصمیم رژیم صهیونیستی اظهار نظری نکرده است.
در سال ۱۹۹۲ روابط دیپلماتیک میان هند و رژیم صهیونیستی برقرار شد. در سال ۱۹۹۹ در طول جنگ کارگیل با پاکستان، رژیم صهیونیستی بار دیگر به هند کمک دفاعی کرد. در سال ۲۰۰۳ آریل شارون اولین نخست وزیر رژیم صهیونیستی بود که به هند سفر کرد.
در سال ۲۰۰۹، ۸ توافق نامه میان هند و رژیم صهیونیستی امضا شد. در سال ۲۰۱۴ نارندا مودی نخست وزیر هند با نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در حاشیه نشست عمومی سازمان ملل دیدار کرد.
در سال ۲۰۱۵، هند از دادن رای علیه اسرائیل در کمیته حقوق بشر سازمان ملل امتناع ورزید که این امر نشان دهنده تغییر سیاست هند در مقابل فلسطین و رژیم صهیونیستی بود. در سال ۲۰۱۷ هند در یک رزمایش نظامی که در سرزمینهای اشغالی برگزار شد، شرکت کرد.
در سالهای اخیر، روابط هند و رژیم صهیونیستی عمدتا از مسایل نظامی و همچنین کمک تکنولوژیکی رژیم صهیونیستی به هند در زمینه کشاورزی و همچنین تامین آب سرچشمه میگیرد. رژیم صهیونیستی یکی از تامین کنندگان اصلی نیازهای نظامی هند است. همچنین به منظور بهبود بخش کشاورزی هند، در این کشور سرمایه گذاری کرده است.
در این میان، سفر سال ۲۰۱۷ نارندرا مودی به سرزمینهای اشغالی او را به اولین نخست وزیر هند تبدیل کرد که به این منطقه سفر کرده بود. پس از این سفر، مودی در سال ۲۰۱۸ از رام الله دیدار کرد.
با این وجود، در سال گذشته هند در میان ۱۶۶ کشوری قرار داشت که به قطعنامه سازمان ملل در خصوص حق تعیین سرنوشت از سوی مردم فلسطین رای مثبت داد.
همچنین در سال ۲۰۱۷ هند به یک قطعنامه سازمان ملل در مخالفت با تصمیم دولت آمریکا در انتقال سفارت خود به قدس رای مثبت داد.
با توجه به بیانیههای پیشین وزارت امور خارجه هند، حمایت دهلی نو از مساله فلسطین بخش جدایی ناپذیر سیاست خارجی این کشور است.
در سالهای اخیر نارندرا مودی نخست وزیر هند روابط نزدیکی با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی ایجاد کرده است. نارندرا مودی هنوز تغییرات عمدهای در سیاست هند در مقابل مساله فلسطین ایجاد نکرده است.
سال گذشته مودی در ارتباط با سفر خود به فلسطین گفت که این سفر سبب استحکام روابط تاریخی میان هند و فلسطین شده است. وی افزود: کمک هند به پروژهها و ظرفیتسازی در فلسطین ادامه خواهد داشت. هند امیدوار به احیای مذاکرات صلح با هدف دستیابی به یک راه حل جامع برای حل مساله فلسطین است.
تحلیلگران بر این عقیده هستند که روابط نزدیک مودی و نتانیاهو و همکاری آنها سبب ایجاد تنش و نارضایتی بیشتر در میان بخش بزرگی از جامعه هند از جمله ۳۰۰ میلیون نفر اقلیت مسلمان در این کشور خواهد شد.
ام کی بهادر کومار یک دیپلمات اسبق هند ضمن منطقی خواندن گسترش روابط دفاعی و امنیتی هند با رژیم صهیونیستی اخطار داد نزدیک شدن بیش از حد مودی به نتانیاهو و روابط تقریبا "عاشقانه" دو کشور خطرناک است. علاوه بر مساله فلسطین، هند و رژیم صهیونیستی در مورد مسائل مربوط به امنیت ملی دارای تفاوتهای عمدهای هستند.
تلمیز احمد دیپلمات اسبق دیگر هند بر این عقیده است که این مسائل، وجود محدودیتهای مهم در روابط هند و رژیم صهیونستی را تایید میکند. این روابط با وجود تبلیغات فعال جناح راست در هند و رژیم صهیونیستی به صورت سطحی باقی خواهند ماند و به یک همکاری جدی راهبردی تبدیل نخواهند شد.
نظر شما