به گزارش خبرنگار ایرنا، علی سلاجقه روز سهشنبه در حاشیه بازدید از محور میامی به سبزوار در شرق استان سمنان، در جمع خبرنگاران افزود: سرعت مجازی که تصویب شده ۹۰ کیلومتر بر ساعت است؛ این در حالی است که از سالهای قبل تابلوهای اداره را ه و شهرسازی در منطقه حداکثر سرعت را ۸۰ کیلومتر به رانندگان هشدار میدهد.
وی با بیان اینکه سرعت مصوب باید به ۸۰ کیلومتر کاهش یابد، ابراز کرد: دوربینهای نظارتی مستقر در این محور نیز نسبت به ۸۰ کیلومتر تنظیم شوند.
سلاجقه با اشاره به اینکه ۶ دوربین نظارتی در محدوده رفت و آمد این گونه ارزشمند جانوری در محور میامی به سبزوار نصب است، اظهار کرد: چهار دوربین در جاده از سمت میامی به سبزوار و ۲ دوربین در مسیر برگشت از سبزوار به میامی حدود ۸۰ کیلومتر را پوشش میدهند که باید تعداد آنها افزایش یابد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: هر چه به سمت انتهای فصل تابستان پیش میرویم، یوز پلنگها برای به دست آوردن طعمه از این محور به سمت خراسان شمالی حرکت میکنند و این امر احتمال تلفات را افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه مسیر و قلمرو این جانور در منطقه بسیار وسیع است، اظهار کرد: عبور این گونه در خطر انقراض از جاده بین المللی سمنان- مشهد بسیار مخاطره آمیز است.
سلاجقه با اشاره به اینکه در زمان ساخت این جاده تمهیدات لازم برای عبور این گونه ارزشمند پیش بینی نشده بود، افزود: استان سمنان از لحاظ پوشش جانوری از حساسیت بالایی برخوردار است.
تلف شدن ۱۰ قلاده یوزپلنگ آسیایی طی ۱۲ سال
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: طی ۱۲ سال گذشته شاهد تلف شدن ۱۰ قلاده یوز در جاده های شرق استان سمنان بودیم.
وی با بیان اینکه دولت مردمی آیت الله رئیسی نسبت به مسایل محیط زیستی حساسیت ویژهای دارد، ابراز کرد: از روز وقوع آخرین مرگ یوز آسیایی در محور میامی، وزیر راه و شهرسازی و همکارانشان با همه توان پای کار آمدند.
سلاجقه از تدوین طرح جامعی برای حفظ این گونه جانوری خبر داد و گفت: این طرح باید در شورای عالی محیط زیست مصوب شود و این شورا با حضور آیت الله رئیسی رییس جمهور تا یک ماه آینده تشکیل می شود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه تمهیداتی در قالب یک برنامه زمانبندی شده به منظور حفظ این گونه جانوری اتخاذ شده است، افزود: تلف شدن یوز پلنگ آسیایی جزء حوادث غیرمترقبه محسوب میشود.
وی تاکید کرد: وزارت راه و شهرسازی باید نسبت به حفظ یوز ایرانی حساسیت داشته باشد، تا دیگر شاهد تلف شدن این گونه جانوری ارزشمند در جاده ها نباشیم.
سلاجقه ادامه داد: اداره کل راه و شهرسازی شرق استان سمنان اقدام به پیسازی تابلوها و همچنین نصب ۱۰ کیلومتر روشنایی در این محور کرده است و حصارکشی محدوده رفت و آمد یوزپلنگ با استفاده از ظرفیت دولت و بخش خصوصی در دست انجام است.
تعداد یوزها در توران افزایشی برآورد میشود
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه مجموعه پارک ملی توران، آزمایشگاه بزرگی در تراز بینالمللی است، تصریح کرد: دستاوردهای خوبی در خصوص حفظ و نگهداری یوزها در توران به دست آمده است.
وی با بیان اینکه احساس میشود تعداد این گونه جانوری در منطقه توران رو به افزایش است، اظهار کرد: امسال برای نخستین بار دوربینهای منطقه وجود هفت قلاده یوز ماده را رصد و ثبت کرد که این نشان از تلاش و زحمات شبانه روزی محیطبانان منطقه است.
سلاجقه با اشاره به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست تنها دستگاه اجرایی کشور است که مسئولیت مدیریت حیات وحش را بر عهده دارد، افزود: با توجه به شرایط اقلیمی کشور، پوشش گیاهی، منابع آب و به دنبال آن پوشش جانوری در معرض خطر جدی قرار دارند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: از مجموع ۸۳ گونه جانوری در معرض خطر برای ۲۱ گونه طرح جامع تعریف شده است.
سلاجقه از اصحاب رسانه، کارکنان حفاظت محیط زیست، اداره کل راه و شهرسازی، استانداری، و دادگستری کل استان سمنان که نسبت به موضوع حفظ و نگهداری یوز پلنگ آسیایی حساسیت دارند، قدردانی کرد.
به گزارش ایرنا، صبح شنبه ششم فروردین ۱۴۰۲ خبری مبنی بر تلف شدن یک قلاده یوزپلنگ ماده با احتمال بارداری در محدوده عباسآباد - میاندشت در شهرستان میامی از منابع محلی منتشر شد و با بررسیهای دقیق کارشناسان ادارهکل حفاظت محیط زیست استان سمنان مشخص شد در این فاجعه تلخ، یوزپلنگ باردار با نام «ماجراد» دارای سه جنین بر اثر تصادف با خودروی عبوری تلف شد.
یک قلاده یوزپلنگ آسیایی دیگر در ششم تیر ۱۴۰۲ در حوالی منطقه موسوم به چاه قنات واقع در محور ترانزیتی میامی-سبزوار در محور اصلی تهران- مشهد، بر اثر برخورد با خودروهای عبوری دچار سانحه و تلف شد.
یوزپلنگ ایرانی به عنوان سومین گربهسان زیبای آسیایی شناخته می شود که در آستانه انقراض قرار دارد و بیم آن می رود که برای همیشه نه تنها ایران بلکه جهان این گونه جانوری را از دست بدهد و اینگونه محیط زیست و گنجینه حیات وحش کشور دچار نقصانی بزرگ شود و از این رو یوزپلنگ ایرانی در فهرست اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیط زیست قرار دارد، به معنای اینکه گونهای در خطر انقراض است، حدود ٢ هزار سال پیش یوزها در بیشتر نقاط آسیا حضور داشتند، اما اکنون حضورشان منحصر به نواحی بیابانی ایران و پارک ملی توران شده است.
منطقه توران یا خارتوران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، زیستگاه یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود که در شهرستان شاهرود در شرق استان سمنان قرار دارد؛ این منطقه یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت قابل توجه، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود.
گفته کارشناسان یوزپلنگ جزو گربهسانان محسوب میشود و گربهسانان امکان زادآوری ۲ بار در سال را دارند.
یوزپلنگ دوره بارداری سه ماه دارد و به طور معمول فصلهایی که رطوبت هوا بیشتر است برای جفتگیری این گونه ارزشمند مناسب است و بر پایه تحقیقات انجام شده، دی و بهمن بهترین ماههای سال برای جفتگیری یوزپلنگ آسیایی است که پس از ۹۰ روز معمولا در اردیبهشت ماه توله به دنیا میآید.
براساس تحقیقات انجام شده، یوزپلنگ جزو پستانداران چندهمسری است و یوزپلنگ آسیایی از ۲ تا سه سالگی بالغ شده و تا هشت سالگی قدرت زادآوری دارد و نوع زایش یوزپلنگ آسیایی چندقلوزایی است.
به گفته لوری مارکر که سالها تجربه مطالعه در مورد زندگی یوزپلنگها را دارد، این حیوانات ترکیبی از سرعت و شکوه هستند و از دست دادن زیرگونههای یوزپلنگ در حیات وحش میتواند ضربهای غیرقابل تصور باشد.
نظر شما