عضویت ایران، عربستان و امارات در بریکس؛ مسیری هموارتر برای دلازدایی

تهران- ایرنا- با پیوستن ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به جمع کشورهای گروه بریکس، این ائتلاف اکنون متشکل از شماری از تولیدکنندگان و صادرکنندگان عمده نفت در جهان است و این مهم می تواند راه را برای نقش آفرینی موثرتر بریکس در مسیر دلارزدایی هموارتر سازد.

به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری گلوبال تایمز، تحلیلگران بر این باورند استفاده از ارزهای محلی برای تجارت بین کشورهای عضو بریکس به جای استفاده از دلار آمریکا، موضوعی کاملا طبیعی به نظر می رسد.

رئیس جمهور آفریقای جنوبی هفته گذشته در جریان برگزاری اجلاس بریکس اعلام کرد که شش نامزد از جمله آرژانتین، مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی در اول ژانویه ۲۰۲۴ به عنوان اعضای بریکس پذیرفته خواهند شد. در حال حاضر اعضای بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است.

یکی از منابع آگاه صنعت نفت مستقر در شانگهای که می خواست نامش فاش نشود به گلوبال تایمز گفت عضویت تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نفت، مبنایی را برای اعضای بریکس ایجاد خواهد کرد تا مبادلات تجاری خود را در قالب ارزهای محلی انجام دهند. این موضوع همچنین می تواند تاثیرات ناشی از نوسانان دلار را در صنعت نفت کاهش دهد.

بر اساس گزارش رسانه ها، از ماه جاری میلادی کشورهایی که برای پیوستن به بریکس ابراز علاقه کرده اند، ۶۰ درصد از ذخایر شناخته شده نفت و گاز جهان را در اختیار دارند.

بر اساس این گزارش، اگر بلوک های تجاری جهان را که هر یک از پنج کشور فعلی بریکس در آن عضویت دارند و همچنین کشورهایی که مایل به پیوستن به بریکس هستند را در نظر بگیریم متوجه خواهیم شد که زمینه برای اینجاد یک سیستم پولی فراملی مستقل کاملا مهیاست.

به باور این منبع آگاه، تجارت نفت با استفاده از تسویه ارزی محلی می تواند مشکلات ناشی از مبادلات تجاری بر پایه دلار نفت را برطرف سازد.

سران کشورهای عضو بریکس همواره بر اهمیت تشویق استفاده از ارزهای محلی در تجارت بین‌المللی، مبادلات مالی بین کشورهای بریکس، شرکای تجاری آن‌ها و تشویق به تقویت شبکه‌های بانکی بین کشورهای بریکس و امکان تسویه حساب با ارزهای محلی تاکید داشته اند.

به استناد داده‌های منتشر شده در حال حاضر حجم معاملات تجاری در داخل بریکس با استفاده از دلار و یورو با کاهش روبرو شده است.

این منبع آگاه تاکید کرد زمانی که نفت و سایر کالاها مستقیماً با ارزهای غیر دلاری معامله شوند، عملکرد اوراق قرضه خزانه داری آمریکا به عنوان ذخایر ارزی به طور غیرقابل برگشتی تضعیف خواهد شد.

این منبع آگاه خاطرنشان کرد: این مساله همچنین بر فروش دلار آمریکا و اوراق خزانه آمریکا تاثیر گذار خواهد بود. به عبارت دیگر این مساله سبب آغاز روند کاهشی دارایی های خزانه داری ایالات متحده خواهد شد.

بر اساس این گزارش، میزان دارایی عربستان سعودی از خزانه داری آمریکا در ماه ژوئن (خرداد-تیرماه) به کمترین میزان خود در شش سال گذشته یعنی ۱۰۸.۱ میلیارد دلار رسید.

در حال حاضر مجموع فروش خالص بدهی ایالات متحده نزدیک به ۸۰ میلیارد دلار است.

تحلیلگران می گویند آغاز روند دلارزدایی در واقع از عملکرد آمریکا ناشی می شود. در سال های اخیر، تحریم های مالی یکجانبه اعمال شده از سوی ایالات متحده، ضرورت و فوریت دلارزدایی را که اکنون به یک اجماع عمومی تبدیل شده است بیش از پیش ضروری کرده است.

به باور وانگ یکی از مدیران یک شرکت اوراق بهادار مستقر در پکن، ایالات متحده در حال حال حاضر در حال اضافه برداشت از اعتبار دلار آمریکا است.

وانگ تصریح کرد: در گذشته، احتمالاً جایگزین بهتری برای دلار آمریکا وجود نداشت و قدرت اقتصادی قوی ایالات متحده به دلار اجازه داد تا اقدامات سلطه گرایانه خود را حفظ کند. بانک توسعه جدید بریکس این امکان را فراهم می کند با مبادلات تجاری با استفاده از ارز محلی برای کاهش هزینه و پیچیدگی تجارت فرامرزی انجام شود.

وانگ همچنین خاطرنشان کرد که وضعیت دلار تحت تأثیر بی ثباتی سیاسی و اقتصادی در ایالات متحده قرار دارد. همچنین سطح بالای بدهی دولت آمریکا و عدم اطمینان نسبت به رشد اقتصادی این کشور سبب شده است ارزش دلار با کاهش روبرو شود. بنابر این کاملا طبیعی است که کشورهای دیگر برای کاهش این ریسک بکوشند از میزان وابستگی خود به دلار بکاهند.

به گزارش ایرنا، از ۲۲ تا ۲۴ آگوست امسال (۳۱ مرداد تا ۲ شهریور ماه جاری)، پانزدهمین نشست سران گروه بریکس در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی برگزار شد. در این نشست، "بیانیه ژوهانسبورگ پانزدهمین اجلاس سران بریکس" تصویب و منتشر شد که از ایران، عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، آرژانتین و اتیوپی دعوت می کند به طور رسمی به اعضای خانواده بریکس تبدیل شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha