خوشبختانه کرمانشاه به سبب تنوع گویشهای متعدد کُردی و خرده فرهنگهای گوناگون، از غنای زبانی و فرهنگی بسیار گسترده ای برخوردار است.
وجود گویشهای هورامی، جاف، کلهر و گوران و نیز خرده فرهنگهای متعلق به این اقوام و مذاهب آنها باعث پدید آمدن شاعرانی شده که تنوع وسیعی در دیدگاهها و جهان بینی خود دارند و به ادبیات این استان غنای ارزنده ای بخشیده است؛ مشاهده شده است که این شاعران که نمونه کوچکی از جامعه بزرگ شاعران کرمانشاه هستند، علاوه بر سرودن به زبان کُردی توانایی بارزی در سرودن به زبان معیار کشور یعنی فارسی دارند.
تعداد شاعران کرمانشاه چه آنهایی که فقط به زبان کُردی یا فقط به زبان فارسی یا به هر دو زبان می سرایند کم نیستند؛ ولی متاسفانه چون روش مدون و منسجمی برای شناسایی و طبقه بندی و مدیریت این شاعران وجود نداشته و ندارد، به طور مشخص نمی توان به تعداد آنها اشاره کرد.
به طور مشخص می توان به هفت انجمن فعال شعر در کرمانشاه اشاره کرد که در طول هفته برگزار می شد و شاعران شرکت می کردند؛ به وضوح دیده می شود که این شاعران اکثراً آنقدر شعر سروده اند که از آنها کتابی عرضه کنند اما با تاسف شرایط چاپ کتاب بسیاری از آنها مهیا نیست و مجال پرداختن به این شرایط در این فرصت هم نیست.
خبرگزاری ایرنا مرکز کرمانشاه تعدادی از این سروده ها را که به قلم شاعران کُردی سرای توانمند کرمانشاهی نگاشته و منتشر شده است به مخاطبین معرفی می نماید.
پژاره (نگرانی غم و غصه): عنوان مجموعه سروده های مرحوم زین العابدین رضایی با تخلص (ریوار) است که سال ۱۳۹۸ توسط انتشارات سرانه چاپ و منتشر شد. این کتاب دارای قطع رقعی در ۶۷ صفحه در تیراژ هزار نسخه است و در ۲ بخش غزلها و دوبیتی ها به چاپ رسید.
رضایی اندک زمانی پیش از این که از دنیا برود، مجموعه شعر خود را برای چاپ آماده و منتشر کرد؛ ایشان متولد سال ۱۳۰۹ ه. ش بود.
علاوه بر مجموعه فوق کتاب دیگری به نام «چرداخ دل» قبلاً از وی انتشار یافته است؛ رضایی در کنار پیشه خود که صاحب یک قهوه خانه سنتی در کرمانشاه بود، همواره فعالیتهای اجتماعی و ادبی خود را دنبال می کرد؛ او در بین کسبه بازار و مسوولین شهر و کسانی که او را می شناختند، از اعتبار و عزت خاصی برخوردار بود چرا که رفتار و منش او جزء بر پایه راستی و جوانمردی و مهر نبود.
عطر گلباخی (عطر گل باغی): اسم مجموعه اشعار مصیب حشمتیان است که در سال ۱۳۹۹ توسط انتشارات سرانه منتشر شد؛ این کتاب دارای قطع رقعی در ۹۶ صفحه با تیراژ هزار نسخه است و در ۲ بخش مثنوی ها و دوبیتی ها به چاپ رسید.
حشمتیان زاده ۱۳۲۹ روستای سهنله از توابع شهرستان سنقر و کلیایی استان کرمانشاه و اکنون ساکن کرمانشاه است؛ وی سالهاست در صنعت سراجی (طراحی و تولید کفش) به عنوان طراح و مربی در سازمان فنی و حرفه ای کرمانشاه مشغول فعالیت است.
پیش از این کتابی در همین زمینه با نام «رشته سراجی شش گانه» به چاپ رسیده است. ایشان علاوه بر پیشه خود در فعالیتهای ادبی نیز حضوری فعال دارند و به زبان کُردی به سبک هجایی شعر می سراید.
گول ئهنار (گل انار): نام مجموعه چکامه های لکی سید قاسم ارزنگ با تخلص «شمال» است که در سال ۱۳۹۶ در نوبت دوم توسط انتشارات سرانه منتشر شد؛ این کتاب دارای قطع رقعی در ۱۳۰ صفحه با تیراژ هزار نسخه است؛ چاپ نوبت اول این کتاب را یک ناشر تهرانی انجام داده بود.
ارژنگ (شمال) متولد ۱۳۴۲ شهرستان صحنه، استان کرمانشاه است و اکنون در صحنه به شغل وکالت اشتغال دارد؛ وی به ۲ زبان فارسی و لکی شعر می سراید و تاکنون چند مجموعه از او با نامهای «عریان تر از شنزار» و «پنجره شار» منتشر شده است؛ اشعار وی غالباً به سبک نیمایی و آزاد است.
آگرواران (آتش باران): عنوان کتابی است که محتوی غزلهای کردی و فارسی کرمانشاهی شاعران این شهر است که به همت ادیب پیشکسوت کرمانشاه، استاد فرشید یوسفی، گردآوری و توسط انتشارات باغ نی و دیباچه در سال ۱۳۹۶ منتشر شده است؛ این کتاب دارای قطع رقعی و تیراژ هزار نسخه است.
یوسفی متولد ۱۳۱۹ کرمانشاه است و به شغل آموزگاری عمر سپری کرده است؛ وی به این کار بسنده نکرده و علاوه بر تربیت شاگردان با حضوری فعال در عرصة عرصه فرهنگ و ادب به گردآوری اشعار درگذشتگانی چون تمکین و حیرت و مهجور کرمانشاهی پرداخته و ۲ جلد کتاب در مورد زندگینامه بزرگان کرمانشاه منتشر کرده است.
کتاب «هزار دستان باغ هزار گل» را حجت الله مولایی فر با زیرعنوان «ویژه نامه فرشید یوسفی» به پیشنهاد و حمایت انتشارات سرانه کرمانشاه به تازگی منتشر شده است ؛ در این کتاب مطالب و مقالاتی که دیگران در مورد یوسفی نوشته اند، گردآوری و منعکس شده است؛ علاوه بر این، اکنون ۲ کتاب از وی با نام «شهسوران» و «بخته واران» در انتشارات سرانه در حال انتشار است.
هه رمای سان له ژیر پاری تو گله و نه و (هنوز سنگ در زیر پای تو نمیچرخد): نام مجموعه سروده های کُردی احسان نجفی است که در سال۱۳۹۳ توسط یک انتشارات در کرج منتشر شده است؛ این کتاب دارای قطع رقعی است.
نجفی در سال ۱۳۸۹ برگزیده شعر جوان کشور شد و تاکنون ۶ عنوان کتاب دیگر از وی منتشر شده است.