تلاش برای صلح در لیبی

تهران- ایرنا- لیبی از سال ۲۰۱۱ میلادی در پی خیزش مردمی و حمله نظامی نیروهای ناتو که با هدف برکناری «معمر القذافی» دیکتاتور وقت این کشور روی داد، با بحران سیاسی گسترده‌ای روبه‌رو بوده و به دو دولت موازی در شرق و غرب تقسیم‌شده است.

تاکنون تلاش‌ها برای برقراری صلح در لیبی راه به جایی نبرده است. بحران داخلی در این کشور با حضور بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای دچار نوعی پیچیدگی خاص شده و تنها در صورتی می‌توان به صلح پایدار در آن دست‌یافت که طرفین درگیر جنگ به توافق برسند.

«ارتش ملی لیبی» به فرماندهی «خلیفه حفتر» شامگاه دوشنبه ۱۶دی‌ماه ۱۳۹۸ اعلام کرد که شهر راهبردی «سِرت» در غرب لیبی به کنترل این نیروها درآمده است. حفتر فرمانده شبه‌نظامیان شرق لیبی ۱۲ دسامبر (۲۱ آذرماه ۹۸) اعلام کرد که حمله سرنوشت‌سازی در طرابلس انجام خواهد داد.

ا«فائز السراج» رییس دولتی که با حمایت سازمان ملل شکل گرفت، از پشتیبانی ترکیه، قطر و برخی کشورهای اروپایی برخوردار است. ژنرال حفتر هم در شرق لیبی خود را تحت حمایت عربستان، مصر، امارات و برخی دیگر از کشورها می‌بیند. درگیری‌ها در این کشور به دنبال تصمیم حفتر فرمانده نیروهای موسوم به «ارتش ملی لیبی» برای کنترل طرابلس پایتخت و سرنگونی دولت وفاق ملی وارد بحران جدی شد.

ترکیه و روسیه از جمله کشورهای هستند که خواهان پایان درگیری در این کشور بودند. در این زمینه وزیر امور خارجه ترکیه از روسیه خواست برای برقراری آتش‌بس بین طرفین درگیری در لیبی، وارد عمل شود. «مولود چاوش‌اوغلو» اظهارداشت: انتظار ما از روسیه، قانع کردن حفتر برای برقراری آتش‌بس در لیبی طبق توافق روسای جمهوری ترکیه و روسیه است.

 سرانجام ژنرال حفتر فرمانده ارتش شرق لیبی پیشنهاد روسیه و ترکیه برای آتش‌بس در این کشور را پذیرفت.

«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه ۲۳ دی ماه ۹۸ اعلام کرد که «فائز السراج»، رییس دولت «وفاق ملی» لیبی در جریان مذاکرات مسکو پیش‌نویس توافقنامه آتش‌بس را امضا کرده‌است.

کنفرانس صلح لیبی روز یکشنبه ۲۹ دی‌ماه سال ۱۳۹۸ با حضور سران جناح‌های رقیب این کشور در برلین آغاز به کار کرد. خلیفه حفتر فرمانده نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی و فائز السراج نخست‌وزیر دولت وفاق ملی لیبی در این کنفرانس حضور داشتند. همچنین «ولادیمیر پوتین» رییس‌جمهوری روسیه، «رجب طیب اردوغان» رییس‌جمهوری ترکیه،‌ «امانوئل مکرون» رییس جمهوری فرانسه و «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا از دیگر شرکت‌کنندگان در این کنفرانس بودند. در این کنفرانس از طرف‌های درگیر در لیبی خواسته‌شد از حمله به تأسیسات نفتی این کشور خودداری کنند.

کشورهای شرکت‌کننده در کنفرانس برلین بر حفظ و پایبندی به تحریم تسلیحاتی لیبی تاکید و توافق کردند از طرف‌های درگیر در آن کشور حمایت نظامی نکنند.

کنفرانس صلح لیبی در حالی در برلین با توافق درباره عدم‌حمایت نظامی از طرف‌های درگیر لیبی پایان یافت که نیروهای ارتش ملی لیبی به فرماندهی ژنرال خلیفه حفتر بلافاصله پس از پایان این کنفرانس، طرابلس پایتخت کشور را هدف حملات خود قراردادند.

سازمان ملل متحد با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که نمایندگان دو طرف درگیر در لیبی در ژنو تشکیل جلسه دادند.

حفتر اعلام کرد درصورتی‌که نیروهای دولت وفاق ملی لیبی به توافقنامه برقراری آتش‌بس پایبند باشند، وی نیز حاضر است توافق توقف درگیری‌ها را امضا کند. نیروهای حفتر از چهارم آوریل ۲۰۱۹ (۱۵ فروردین ۹۸) برای کنترل مرکز دولت وفاق ملی که از حمایت سازمان ملل متحد برخوردار است، حملات را به طرابلس آغاز کردند. نیروهای ژنرال حفتر پیش از آغاز مذاکرات برلین نیز با بستن مهم‌ترین بنادر نفتی در شرق این کشور، بیش از نیمی از صادارت نفت این کشور تک محصولی را متوقف کرده بودند تا از آن به عنوان اهرم چانه‌زنی در برلین استفاده کنند.

برچسب‌ها

اخبار پرونده